Ρεύμα και αέριο έριξαν τον πληθωρισμό

Ρεύμα και αέριο έριξαν τον πληθωρισμό

Για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο κάτω από το 10%

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από το «φράγµα» του 10% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, εξέλιξη η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην υποχώρηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων, και στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα παρατηρείται νέα έκρηξη τιμών στα τρόφιμα, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και ειδικότερα τα πιο ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά. Οι τιμές των τροφίμων, μάλιστα, ακόμη και αν συνεχισθεί η αποκλιμάκωση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, δεν αναμένεται να μειωθούν στο άμεσο μέλλον. Ετσι, στη λίστα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών δεν φιγουράρει αυτή τη φορά το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά τα γαλακτοκομικά, τα οποία έχουν ανατιμηθεί κατά 24,2%. Βεβαίως, το τοπίο στην ενέργεια εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, ειδικά όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ρεύμα και αέριο έριξαν τον πληθωρισμό-1

Καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού διαδραμάτισαν οι μικρότερες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Το μεν ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν κατά 7,4%, ενώ το φυσικό αέριο κατά 68,4%, αύξηση διόλου ευκαταφρόνητη, αλλά σίγουρα πολύ μικρότερη από τις αυξήσεις άνω του 300% που καταγράφονταν τους προηγούμενους μήνες. Αξίζει από την άλλη να σημειωθεί ότι μεταξύ των προϊόντων με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις είναι τα στερεά καύσιμα (καυσόξυλα, πέλετ κ.λπ.) σε σύγκριση με τα υγρά καύσιμα, 23,3% έναντι 17,8%, κάτι που σχετίζεται με την υψηλή ζήτηση στα πρώτα.

Στο 9,1% υποχώρησε τον Οκτώβριο – Για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο κάτω από το 10%.

Από την άλλη, η νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων, 14,8%, προκαλεί ισχυρό πλήγμα στα οικονομικά των νοικοκυριών και μένει να δούμε τους επόμενους μήνες κατά πόσο μέτρα όπως το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» θα συμβάλουν στη μείωση των τιμών ή έστω στη συγκράτηση των ανατιμήσεων. Εκτός από τα γαλακτοκομικά, πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών καταγράφονται ακόμη σε ψωμί – δημητριακά (19,3%), στα κρέατα (17,3%), στο λάδι (16,6%), στα λαχανικά (13,2%), στον καφέ (13,4%). Μεγάλες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται επίσης και στα άλλα είδη σούπερ μάρκετ που δεν ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων, όπως στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (απορρυπαντικά, χαρτικά κ.ά.), με ανατιμήσεις της τάξης του 16,1%, αλλά και σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας (8,4%).

Μεγάλες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα καταγράφηκαν και σε μηνιαία βάση. Ετσι, η τιμή των ζυμαρικών αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο κατά 7,2%, των λαχανικών κατά 5,5%, των πατατών κατά 3,5%, του φρέσκου γάλακτος κατά 3,4%, του ψωμιού κατά 2%.

Από την άλλη υποχώρησαν οι τιμές τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο κατά 52,8% στο φυσικό αέριο και κατά 2,9% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή