Στο 1% «προσγειώνει» την ανάπτυξη για την Ελλάδα η Κομισιόν το 2023

Στο 1% «προσγειώνει» την ανάπτυξη για την Ελλάδα η Κομισιόν το 2023

Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1% το 2023 (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης στο προσχέδιο προϋπολογισμού για 2,1%) «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1% το 2023 (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης στο προσχέδιο προϋπολογισμού για 2,1%), αλλά και επίμονο πληθωρισμό στο 6% τον ίδιο χρόνο (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης στο προσχέδιο προϋπολογισμού για 3%) «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στις φθινοπωρινές της προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν χθες. Συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις η Ελλάδα διασώζεται, παρ’ όλα αυτά, καθώς κατά μέσο όρο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. προβλέπεται σχεδόν στάσιμο στο +0,3% το 2023, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 6,1% στην Ευρωζώνη και στο 7% στην Ε.Ε.

Στο 1% «προσγειώνει» την ανάπτυξη για την Ελλάδα η Κομισιόν το 2023-1

Για φέτος οι προβλέψεις της Κομισιόν τοποθετούν την άνοδο του ΑΕΠ στο 6% (υψηλότερα από το 5,3% του προσχεδίου προϋπολογισμού και κοντά στο 6,2% της Τράπεζας της Ελλάδος), αλλά και τον πληθωρισμό στο 10% (έναντι 8,8% του προσχεδίου προϋπολογισμού).

Η κυβέρνηση αναμένεται πλέον να προσαρμόσει τις προβλέψεις της στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει το επόμενο δεκαήμερο στη Βουλή κοντά σ’ αυτές της Κομισιόν. Ηδη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει μιλήσει για πληθωρισμό φέτος που τείνει στο 10%.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, στο 6%, εκτιμά η Κομισιόν.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η οικονομία αποδείχθηκε ισχυρή φέτος το 1ο εξάμηνο, χάρη στον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση, αν και οι επενδύσεις άρχισαν να υποχωρούν ήδη από το 2ο τρίμηνο. Προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2ο εξάμηνο, αν και θα συγκρατηθεί εν μέρει χάρη στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι επενδύσεις προβλέπεται να επιβαρυνθούν από την αβεβαιότητα και τις συνθήκες χρηματοδότησης, αν και θα στηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προς το τέλος του 2023 προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη, ενώ το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2%.

Προβλέπεται επίσης απώλεια εισοδήματος, καθώς οι ονομαστικοί μισθοί θα αυξηθούν λιγότερο από τον πληθωρισμό.

Ο βασικός κίνδυνος που επισημαίνεται είναι η πιθανή επιβάρυνση του τουρισμού από την πτώση του εισοδήματος των νοικοκυριών σε χώρες προέλευσης τουριστών.

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ε.Ε. πιστοποιούν ότι στην “καρδιά” της ενεργειακής κρίσης και των εντονότερων πληθωριστικών πιέσεων των τελευταίων δεκαετιών, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά και ισχυρά, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα τα επόμενα έτη», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή