Airbnb: Ενηλικιώνεται η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων

Airbnb: Ενηλικιώνεται η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων

Σημαντική μείωση σε σχέση με το 2019 καταγράφει ο αριθμός των ιδιωτών και μεμονωμένων ιδιοκτητών που εκμεταλλεύονται το ακίνητό τους μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση σε σχέση με το 2019 καταγράφει ο αριθμός των ιδιωτών και μεμονωμένων ιδιοκτητών που εκμεταλλεύονται το ακίνητό τους μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στον αντίποδα, αύξηση παρατηρείται στις αγγελίες από επαγγελματίες, είτε επενδυτές είτε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, δείγμα της στροφής του κλάδου προς έναν πιο επαγγελματικό τρόπο λειτουργίας.

Η μεσολάβηση της πανδημίας, που περιόρισε κατακόρυφα τη ζήτηση για ενοικίαση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και η εν τω μεταξύ σημαντική αύξηση των τιμών των ενοικίων, που διαμορφώνεται σε περίπου 30%-40% κατά μέσο όρο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, από το 2018 μέχρι σήμερα, έχει στρέψει τους περισσότερους ιδιοκτήτες προς τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Κάπως έτσι, στην Αθήνα σήμερα και με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε για λογαριασμό της «Κ» η εταιρεία ερευνών για βραχυχρόνιες μισθώσεις AirDNA, μόλις μία στις τρεις αγγελίες αφορά ιδιοκτήτες με ένα και μόνο ακίνητο υπό εκμετάλλευση. Συγκεκριμένα, το μερίδιο των μεμονωμένων ιδιοκτητών διαμορφώνεται σε 31%, από 42% που ήταν το 2019. Σε πανελλαδικό επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σε 40%, από 46% που ήταν το 2019.

Μειώνεται διαρκώς ο αριθμός ιδιωτών και μεμονωμένων ιδιοκτητών, ενώ ενισχύεται η παρουσία των επαγγελματιών.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώνουν οι αγγελίες (από έναν διαχειριστή – ιδιοκτήτη) 6-20 καταλυμάτων. Το μερίδιο της εν λόγω κατηγορίας έχει σήμερα αυξηθεί σε 22% στην Αθήνα, από 15% το 2019 και σε 15% πανελλαδικά από 11%. Ωστόσο, σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το αντίστοιχο μερίδιο διαμορφώνεται σήμερα στο 25% του συνόλου των καταχωρίσεων, έναντι 17% που ήταν το 2019.

Παράλληλα, μια σημαντική εξέλιξη αφορά τη μεγαλύτερη διείσδυση των εταιρειών επαγγελματικής διαχείρισης ακινήτων, ιδίως στην Αθήνα. Εταιρείες που διαχειρίζονται πάνω από 21 ακίνητα, αποτελούν σήμερα το 21% των καταχωρίσεων, έναντι 16% το 2019. Κάποιες εξ αυτών, όπως π.χ. η Homm του Δημήτρη Ρίζου, διαχειρίζεται και ιδιόκτητα ακίνητα, αλλά και ακίνητα τρίτων ιδιοκτητών. Με βάση ετήσια έρευνα της AirDNA, που είχε παρουσιαστεί πριν από μερικούς μήνες, η Homm διαχειριζόταν συνολικά 218 ακίνητα, όντας η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους. Αλλες εταιρείες, όπως η Mint του Νάσου Γαβαλά, διαχειρίζονται αποκλειστικά ακίνητα τρίτων.

Σε έτερη ανάλυση, η εταιρεία Transparent, στρατηγικός συνεργάτης του STAMA Greece (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων), είχε αναφέρει σε σχετική της ανάλυση πριν από μερικές εβδομάδες ότι η αγορά της Αθήνας έχει καταγράψει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με το ποσοστό των επαγγελματιών που λειτουργούν σε αυτή. Συγκεκριμένα, η αύξηση στην Αθήνα διαμορφώνεται σε 22%, έναντι αύξησης 35% στο Παρίσι, ενώ ακολουθεί η αγορά του Μιλάνου με αύξηση κατά 17% και εκείνη των Καννών με 15%.

Οπως έχουν δείξει όλες οι μελέτες για τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι σήμερα, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό της επαγγελματικής διαχείρισης σε μια αγορά, τόσο περιορίζεται η εποχικότητά της, καθώς τα ακίνητα λειτουργούν περισσότερο διάστημα (ακόμη και 12μηνο) και τόσο αυξάνονται οι πληρότητες των καταλυμάτων. Επιπλέον, η στροφή περισσότερων ιδιοκτητών στην αναζήτηση συνεργασίας με επαγγελματίες του είδους, καταδεικνύει και τον υψηλότερο ανταγωνισμό που επικρατεί στην αγορά, αλλά και την ωρίμανση του τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή