Βρετανία: Στα 30 δισ. στερλίνες το κόστος των «τρασονόμικς»

Βρετανία: Στα 30 δισ. στερλίνες το κόστος των «τρασονόμικς»

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, καλείται να βρει τρόπο να διορθώσει την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στη χώρα ο «μίνι προϋπολογισμός» της Λιζ Τρας που κόστισε 30 δισ. στερλίνες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, καλείται να βρει τρόπο να διορθώσει την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στη χώρα ο «μίνι προϋπολογισμός» της Λιζ Τρας που κόστισε 30 δισ. στερλίνες. Θα πρέπει δηλαδή να βρει τρόπο να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό στα δημοσιονομικά της Βρετανίας ύψους 60 δισ. στερλινών, το ήμισυ του οποίου υπολογίζεται ότι οφείλεται σε αστοχίες της κυβέρνησης Τρας. Αυτή είναι η εκτίμηση της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation που υποστηρίζει μάλιστα πως το κόστος των 30 δισ. στερλινών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν είχε ανατρέψει πλήρως τα σχέδια της Τρας.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, οι εκτιμήσεις αυτές για το κόστος των «τρασονόμικς», όπως έχει χαρακτηριστεί με σκωπτική διάθεση η πολιτική της Λιζ Τρας, θα κλιμακώσουν τις πικρόχολες επιρρίψεις ευθυνών από τους μεν στους δε στο εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Και αυτό γιατί πολλά μέλη των Συντηρητικών θα εξαγριωθούν σε περίπτωση νέων αυξήσεων φόρων, αλλά ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ θα καταστήσει σαφές ότι πρέπει οπωσδήποτε να επανορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε η τέως πρωθυπουργός.

Αυξήσεις φόρων 25 δισ. στερλινών μαζί με περικοπές δαπανών 35 δισ. στερλινών σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα ο Κουαρτένγκ προσπάθησε να λάβει αποστάσεις από τη Λιζ Τρας και να απαλλαγεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης από την ευθύνη για όσα συνέβησαν. Γι’ αυτό και δήλωσε πως είχε προειδοποιήσει την Τρας ότι έπρεπε να κινηθεί πιο αργά και ότι έτσι όπως πήγαινε και ειδικότερα με τους φόρους που επρόκειτο να περικόψει, δεν θα επιβίωνε στην Ντάουνινγκ Στριτ για περισσότερο από δύο μήνες. Μιλώντας άλλωστε στη Sunday Times, ο Χαντ επιχείρησε να αμβλύνει την κακή εικόνα που έχει αφήσει η Λιζ Τρας, δηλώνοντας πως η τέως πρωθυπουργός είχε μεν δίκιο να θέλει να δώσει ώθηση στην οικονομία, αλλά είχε άδικο να προσπαθεί να το επιτύχει χωρίς να έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση για τις περικοπές φόρων.

Σημειωτέον ότι για να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, ο Χαντ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη αυξήσεις φόρων 25 δισ. στερλινών μαζί με περικοπές δαπανών 35 δισ. στερλινών. Επίσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αντλήσει κεφάλαια ύψους 30 δισ. στερλινών μέχρι το 2026.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή