Εργοστάσιο στην Πολωνία από Polipak

Εργοστάσιο στην Πολωνία από Polipak

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου εργοστασίου της Polipak, θυγατρικής του ομίλου Σαράντη στην Πολωνία, επένδυση που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο όγκο παραγγελιών και να αυξήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μέγιστη παραγωγική της ικανότητα κατά 30%-50%. Στη νέα μονάδα, που αποτελεί επένδυση ύψους κοντά στα 23 εκατ. ευρώ, παράγονται τόσο σακούλες απορριμμάτων για προϊόντα του ομίλου –περίπου το 1/3–, αλλά και private label σακούλες απορριμμάτων που πουλάει η εταιρεία στα σούπερ μάρκετ. Το νέο εργοστάσιο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το προηγούμενο, είναι έκτασης 24.000 τ.μ. και περιλαμβάνει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και αναβαθμισμένο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης, ενώ εφαρμόζει αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής για την παραγωγή πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Οι νέοι χώροι παραγωγής είναι αυτοματοποιημένοι και εξοπλισμένοι με ρομποτικά συστήματα και αυτόνομα περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα, διαθέτουν προηγμένο κεντρικό τροφοδότη και μία γραμμή κλιμακωτής παραγωγής ανακυκλωμένου κόκκου. Η νέα επένδυση ξεκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια και πραγματοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οι πωλήσεις της Polipak το 2021 ανήλθαν στα 22,5 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση κατά 30%-50% της παραγωγικής δυναμικής αναμένεται να αυξήσει σε αντίστοιχο ποσοστό και τις πωλήσεις της εταιρείας. Τα προϊόντα της Polipak, δηλαδή οι σακούλες απορριμμάτων, ταξιδεύουν σε τουλάχιστον 20 χώρες όπου έχει παρουσία ο όμιλος, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η αγορά της Γερμανίας.

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της νέας μονάδας – Επένδυση 23 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η ολοκλήρωση της επένδυσης ανοίγει τον δρόμο για τη μελλοντική ανάπτυξη συνεργειών της Polipak με την πολωνική εταιρεία προϊόντων οικιακής χρήσης Stella Pack. Πρόκειται για εταιρεία που περιήλθε στον έλεγχο του ομίλου Σαράντη μέσα στο 2022 με το σχετικό deal να αναμένει –ενδεχομένως στις αρχές του 2023– την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού. Η Stella Pack διαθέτει παραγωγική γραμμή διαχωρισμού απορριμμάτων, η οποία κατασκευάζει εσωτερικά δικό της ανακυκλωμένο πλαστικό καλύπτοντας τις ανάγκες παραγωγής της. Ετσι, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, δεν αποκλείεται μελλοντικά να πραγματοποιείται τροφοδοσία της Polipak με πρώτη ύλη που παράγει η πολωνική Stella Pack.

Ακολουθώντας την πορεία του πρώτου εξαμήνου, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν ενώ η κερδοφορία κινήθηκε χαμηλότερα το εννεάμηνο του 2022 εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών. Ετσι, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 9,95% και ανήλθαν στα 327,2 εκατ. από 297,6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αύξηση που τροφοδοτήθηκε από τις πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων. Η κερδοφορία εάν και χαμηλότερη από πέρυσι, παρουσιάζει βελτίωση σε σύγκριση με το 6μηνο του 2022 λόγω της σταθεροποίησης στα κόστη των πρώτων υλών. Ετσι, τα EBITDA μειώθηκαν κατά 8,32% στα 35,5 εκατ. ευρώ από 38,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021, ενώ τα ΕΒΙΤ μειώθηκαν κατά 11,9% φθάνοντας τα 25,6 εκατ. ευρώ από 29 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή