Κρυπτονομίσματα: H διαδικτυακή «απολογία» του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ

Κρυπτονομίσματα: H διαδικτυακή «απολογία» του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ

Με μηνύματα στο Twitter ο ιδρυτής του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX δίνει τη δική του εκδοχή για τους λόγους της κατάρρευσης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική του εκδοχή για τα όσα οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και σε μία νέα κρίση όλης της βιομηχανίας των κρυπτογραφημένων αξιών όπως και των ίδιων των νομισμάτων δίνει μέσω μηνυμάτων του στο Twitter ο ιδρυτής της εταιρείας, Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ. Ο άνθρωπος που μέχρι πριν από λίγες ημέρες φαινόταν πως θα κατόρθωνε να δικαιώσει τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και να την καθιερώσει ως αποδεκτή αλλά και να επιτύχει ρυθμίσεις που θα τη διασφαλίζουν, τώρα φαίνεται ύποπτος απάτης. Χάνει όχι μόνον την αυτοκρατορία του, την εταιρεία του με τη χρηματιστηριακή αξία των 32 δισ. δολαρίων και την προσωπική του περιουσία, αλλά κινδυνεύει να καταλήξει στη φυλακή.

Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του FTX, του μέχρι προ ολίγων ημερών δεύτερου σε μέγεθος στον κόσμο μετά το Binance, είχε προαναγγείλει ότι θα πει τη δική του εκδοχή των γεγονότων με μια σειρά από αινιγματικά tweets. Αρχισε όντως να το κάνει με μια σειρά από μηνύματα τα οποία τελικά έγραφαν τη φράση «Τι έγινε» και ορισμένα εξ αυτών δεν φαινόταν να εξηγούν κάτι, αλλά μάλλον προκαλούσαν σύγχυση.

Χθες, πρόσθεσε άλλα 18 μηνύματα στην ακολουθία μηνυμάτων, εξηγώντας ότι σκοπεύει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να σώσει τα χρήματα των πελατών του, μιλώντας για το πόσο δύσκολο είναι να ρυθμιστεί η βιομηχανία των κρυπτογραφημένων αξιών. Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να υπενθυμίσεις στους ενδιαφερόμενους χρήστες του Twitter ότι πριν από την κατάρρευση του FTX βρισκόταν στο εξώφυλλο κάθε περιοδικού. Σε μια προφανή ομολογία ενοχής ή τουλάχιστον αμέλειας, τόνισε αναφερόμενος στην εταιρεία του πως «αποκτήσαμε υπερβολική αυτοπεποίθηση και γίναμε απρόσεκτοι».

Οπως εξήγησε, η εταιρεία του διαχειριζόταν τζίρο 10 δισ. δολαρίων την ημέρα πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά υπήρχε υπερβολικά μεγάλη μόχλευση, μεγαλύτερη από ό,τι είχε συνειδητοποιήσει. Ενα επεισόδιο μαζικών αναλήψεων από τους πελάτες και η κατάρρευση της αγοράς οδήγησαν άμεσα σε έλλειψη ρευστότητας. Υπόσχεται βέβαια να κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι πελάτες της εταιρείας του. Η απάντηση όμως στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει τώρα, προδίδει πως έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Αυτά που θεωρητικά μπορεί να κάνει είναι να αντλήσει κεφάλαια από επενδυτές, να επιστρέψει τα χρήματα στους πελάτες και να αρχίσει ξανά από την αρχή, γράφει. «Είναι απαίσιο. Λυπάμαι πραγματικά που τα πράγματα κατέληξαν όπως κατέληξαν. Και όπως είπα, θα κάνω ό,τι μπορώ για να τα φτιάξω», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή