Ταυτόχρονη ύφεση σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη «βλέπει» η Fitch

Ταυτόχρονη ύφεση σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη «βλέπει» η Fitch

Οι παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες θα επιδεινωθούν το 2023 λόγω της ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, ενώ το κόστος δανεισμού αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω υψηλότερων επιτοκίων, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες θα επιδεινωθούν το 2023 λόγω της ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, ενώ το κόστος δανεισμού αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω υψηλότερων επιτοκίων, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι γεωπολιτικές εντάσεις θα παραμείνουν αυξημένες, με τον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας να συνεχίζεται, ενώ σημαντική ανησυχία για την οικονομία αποτελεί και η ένταση στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ. καθώς αποτελούν κύριους εμπορικούς εταίρους για τις περισσότερες χώρες.

Ειδικότερα, η Fitch προβλέπει παράλληλη ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, που θα είναι μόλις η τέταρτη φορά από το 1980 που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συρρικνώνονται ταυτόχρονα. Αυτές οι υφέσεις θα επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης σε άλλες οικονομίες, ενώ η ανάκαμψη της Κίνας δεν θα βοηθήσει πολύ, καθώς θα είναι μέτρια. Κατά τον οίκο, πάντως, η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι ήπια, ενώ στην Ευρωζώνη θα ξεκινήσει νωρίτερα –από τα τέλη του 2022– και θα είναι πιο σοβαρή.

Ο πληθωρισμός, παρά την υποχώρηση που αναμένεται, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το 2023.

Η κορύφωση του πληθωρισμού θα σημειωθεί φέτος, κατά τον οίκο, αλλά αν και θα μειωθεί το 2023, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Τα δημοσιονομικά οφέλη από τον υψηλότερο πληθωρισμό ήταν εμφανή το 2022 με υπεραπόδοση εσόδων για πολλά κράτη και χαμηλότερους από τους αναμενόμενους δείκτες δημοσίου χρέους/ΑΕΠ. Δεν είναι σαφές εάν τα οφέλη αυτά θα συνεχιστούν το επόμενο έτος, ωστόσο το βέβαιο είναι πως τα δημοσιονομικά ισοζύγια θα επηρεαστούν από τις περαιτέρω δαπάνες που αναμένονται από τις κυβερνήσεις για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Τέλος, όπως προειδοποιεί ο οίκος, η ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 θα συνοδεύεται από υψηλότερο κόστος δανεισμού, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων διεθνώς. Εκτός από την αύξηση των επιτοκίων οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν τη στήριξη που έδιναν, με την ποσοτική σύσφιγξη να γίνεται εμφανής το νέο έτος. Αυτό θα έχει άμεσο επιπλέον αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού των χωρών, καθώς οι αγορές πρέπει να απορροφήσουν περισσότερο χρέος. Συνεπώς, η δημοσιονομική πειθαρχία των κρατών θα τεθεί στην κρίση των αγορών, τονίζει η Fitch, με αποτέλεσμα το 2023 να δούμε πολύ συχνότερα, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, άλματα στο κόστος δανεισμού αρκετών χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή