Φυσικό αέριο: Μάχη για να μειωθεί η τιμή του πλαφόν

Φυσικό αέριο: Μάχη για να μειωθεί η τιμή του πλαφόν

Κάτω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα ζητούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με στόχο να ρίξουν την τιμή του πλαφόν στο TTF κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα έρθουν στο τραπέζι η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία, καθώς και άλλα κράτη μεταξύ των «15» που προωθούν τη λύση του πλαφόν στο φυσικό αέριο –όπως η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία–, στον απόηχο της πρότασης που κατέθεσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έγινε δεκτή με απογοήτευση και επικρίσεις περί της πραγματικής αποτελεσματικότητάς της.

Οπως ανέφερε σε Ελληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στόχος της Ελλάδας είναι να δημιουργήσει τις απαραίτητες συμμαχίες, ώστε να υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Στο συμβούλιο των υπουργών, το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα το πρωί, θα συζητηθεί επίσης η πρόταση για έναν κανονισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου και μέτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σε περιπτώσεις κρίσης εφοδιασμού ελλείψει διμερών συμφωνιών.

Η πρόταση της Ε.Ε. για ανώτατο όριο τιμής στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στέλνει λανθασμένα μηνύματα.

«Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να υιοθετηθούν και οι δύο κανονισμοί μαζί», τόνισε ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στον κανονισμό για τον διορθωτικό μηχανισμό και τον κανονισμό αλληλεγγύης. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προτείνει τη θέσπιση ενός προσωρινού διορθωτικού μηχανισμού, ο οποίος θα ενεργοποιείται μόνο υπό δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η ενεργοποίηση θα πραγματοποιείται αυτόματα όταν η τιμή των μελλοντικών συναλλαγών στο TTF ξεπερνάει το ανώτατο όριο τιμής των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών και η διαφορά μεταξύ της τιμής spot στο TTF και της τιμής spot του υγροποιημένου φυσικού αερίου ξεπερνάει τα 58 ευρώ για 10 ημέρες συναλλαγών. Τα όρια αυτά έχουν αξιολογηθεί ήδη από την πλειοψηφία των κρατών-μελών ανεξαρτήτως στρατοπέδου ως παράλογα, αφού δεν αντανακλούν την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου –με αποτέλεσμα να θεωρείται απίθανη στην πραγματικότητα η ενεργοποίησή του– ούτε συμβάλλουν στην επίτευξη του βασικότερου όλων, που είναι η μείωση των τιμών. Με τα δεδομένα αυτά o μηχανισμός δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον Αύγουστο, τη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδά τους.

Διπλωματικές πηγές από διαφορετικά κράτη-μέλη συμφωνούν ότι η πρόταση της Επιτροπής στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πρόταση θα μπορούσε να δώσει στις αγορές την εντύπωση ότι η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να αγοράσει σε τιμές υψηλότερες από αυτές που μπορεί να υποστηρίξει στην πραγματικότητα. Πηγές κοντά στα κράτη που διαφωνούν με την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο ανέφεραν ότι θα ήταν καλύτερο η πρόταση αυτή να μην έχει κατατεθεί καθόλου και ότι το πλαφόν υπό αυτούς τους όρους θα συνέχιζε να θέτει σε κίνδυνο την εφοδιαστική ασφάλεια και τη μείωση της κατανάλωσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας δεν αναμένεται μια τελική απόφαση, δεδομένης της αναμενόμενης έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κρατών-μελών και Επιτροπής. Εάν δεν υπάρξει ένα νέο έκτακτο συμβούλιο για το θέμα του ενεργειακού, μία απόφαση θα μπορούσε να πάρει παράταση για τις 19 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή