Πλησιάζει τα επίπεδα του 2019 ο τζίρος των εμπορικών της Lamda

Πλησιάζει τα επίπεδα του 2019 ο τζίρος των εμπορικών της Lamda

Στο εννεάμηνο, ο όμιλος κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 55,2 εκατ.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η πλήρης ανάκαμψη των επιδόσεων των εμπορικών κέντρων της Lamda Development, καθώς για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά παρατηρήθηκε θετικό πρόσημο σε σύγκριση με το διάστημα πριν από την υγειονομική κρίση. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες η εισηγμένη, κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων σημείωσε αύξηση κατά 6% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, ενώ η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε κατά 39% έναντι του 2019. Στον αντίποδα, ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών κατέγραψε μείωση κατά 24% έναντι του 2019, με εξαίρεση το Golden Hall, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 12%, λόγω της θετικής συνεισφοράς του νέου τμήματος του κτιρίου που ξεκίνησε να λειτουργεί σταδιακά από τον Δεκέμβριο του 2019 και μετά.

Συνολικά κατά το φετινό εννεάμηνο, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων κατέγραψε πτώση μόλις 2% έναντι του 2019, ενώ η μέση δαπάνη επισκέπτη ενισχύθηκε κατά 39%. Πάντως, ο συνολικός αριθμός επισκεπτών εμφανίζεται μειωμένος κατά 29%, γεγονός που αποδίδεται στη σημαντική μεταστροφή που παρατηρείται, κυρίως σε ό,τι αφορά το καταναλωτικό κοινό του The Mall Athens. Μετά την πανδημία, ο βασικός λόγος των επισκεπτών του κέντρου είναι οι αγορές αγαθών και όχι τόσο οι κινηματογράφοι και η εστίαση.

Στο εννεάμηνο, ο όμιλος κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 55,2 εκατ.

Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA των εμπορικών κέντρων αυξήθηκαν κατά 50% έναντι του 2021, αγγίζοντας τα 46,8 εκατ. ευρώ, ποσό μάλιστα που είναι ελάχιστα χαμηλότερο της ιστορικά υψηλής επίδοσης της αντίστοιχης περιόδου του 2019 (47,6 εκατ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι από τις 6 Αυγούστου και μετά, ξεκίνησε να ενοποιείται και το νεοαποκτηθέν Designer Outlet Athens (πρώην McArthurGlen). Υπολογίζοντας και την εν λόγω συμμετοχή, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 48,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 54% έναντι του 2021. Συνολικά στο φετινό εννεάμηνο, ο όμιλος κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 55,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 209,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, όταν όμως είχε προκύψει θετική επίπτωση ύψους 306,1 εκατ. ευρώ, λόγω της επανεκτίμησης της αξίας των επενδυτικών ακινήτων που περιλαμβάνονται στο έργο του Ελληνικού. Εξαιρώντας τα φετινά έξοδα ύψους 36,7 εκατ. ευρώ, που συνδέονται με την αξιοποίηση του Ελληνικού, και χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 27,6 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη λογιστική αναγνώριση μελλοντικών υποχρεώσεων σχετικά με το έργο (τίμημα απόκτησης και έργα υποδομής δημοσίου ενδιαφέροντος), προκύπτουν αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 9,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 238,9 εκατ. ευρώ, κατά το περυσινό εννεάμηνο. Φέτος, τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν θετική επίπτωση ύψους 32,1 εκατ. ευρώ από την επανεκτίμηση της αξίας των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου (εμπορικά κέντρα και Ελληνικό). Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA προ αποτιμήσεων και λοιπών αναπροσαρμογών ανέρχονται σε 39,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 43% σε ετήσια βάση.

Οσον αφορά την πρόοδο του έργου του Ελληνικού, η Lamda Development ανέφερε χθες ότι έχει εισπράξει προκαταβολές για το 90% των οικοπέδων των πολυτελών βιλών (The Cove Villas), το 95% των πωλούμενων επιφανειών του Riviera Tower (Πύργος Κατοικιών) και το 85% του The Cove Residences, που επίσης βρίσκονται στο παράκτιο μέτωπο του ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή