Σε μία 10ετία μπορεί να καλυφθεί το κενό της 12ετούς κρίσης

Σε μία 10ετία μπορεί να καλυφθεί το κενό της 12ετούς κρίσης

Ο στόχος για σύγκλιση με την Ευρωζώνη είναι εφικτός, αφού κατά το ήμισυ τουλάχιστον οι επενδύσεις έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με μεγαλύτερη συμμετοχή των επενδύσεων και μικρότερη της κατανάλωσης, διαπιστώνει η Eurobank, εκτιμώντας ότι είναι δυνατόν –υπό προϋποθέσεις– να καλυφθεί σε μία δεκαετία το επενδυτικό κενό των 94 δισ. ευρώ των προηγούμενων 12 ετών, της κρίσης.

«Κάτι καινούργιο γεννιέται στην οικονομία μας. Η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου άρχισε να γίνεται πραγματικότητα», είπε χθες σε σχετική εκδήλωση της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας, σημειώνοντας ότι ήδη ξεκίνησε η κάλυψη του επενδυτικού κενού, ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις έσπασαν ρεκόρ το 2021, που θα ξεπεραστεί το 2022, και ότι το 2023 βασικός μοχλός της ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις.

Σύμφωνα με μελέτη της τράπεζας, τα βασικά ευρήματα της οποίας παρουσίασε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Τάσος Αναστασάτος, με θέμα «Το αναδυόμενο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», βρίσκονται ήδη σε διάφορα στάδια προόδου επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 38,5 δισ. ευρώ. Αυτά μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ μεταξύ 55,5 δισ. ευρώ στη δεκαετία και 95,9 δισ. ευρώ στην 20ετία. Στα ίδια αυτά έργα και στα υπόλοιπα που θα προκύψουν από αυτά μπορούν να απασχοληθούν τουλάχιστον 470.000 εργαζόμενοι.

Η μελέτη της Eurobank εντόπισε 5 τομείς οι οποίοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην επενδυτική δραστηριότητα των επομένων ετών και να στηρίξουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. 1. Υποδομές, real estate, αστικές αναπλάσεις. 2. Ενέργεια και πράσινη μετάβαση. 3. Τηλεπικοινωνίες, ψηφιακή αναβάθμιση. 4. Τουρισμός, ξενοδοχειακές μονάδες, δομές ευεξίας. 5. Βιομηχανία, αναβάθμιση παραγωγικού ιστού. Οι τομείς αυτοί το 2019 συνεισέφεραν 158,9 δισ. ευρώ στην οικονομία, το 48% της απασχόλησης και το 49% των συνολικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για να φθάσει το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ στον μέσο όρο της Ευρωζώνης απαιτείται μέση ετήσια πραγματική αύξηση των επενδύσεων παγίων κατά σχεδόν 8% έως το 2031. Επιπλέον, απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης 2,5%-3% την ίδια περίοδο.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων, οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το 13,3% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, έναντι 21,9% στην Ε.Ε., αλλά ήδη βρίσκονται σε ανοδική πορεία, πλησιάζοντας το 15%. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάτο, ο στόχος για σύγκλιση με την Ευρωζώνη είναι ασφαλώς απαιτητικός αλλά εφικτός, αφού κατά το ήμισυ τουλάχιστον οι επενδύσεις έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα «η χώρα έχει μπει στο επενδυτικό ραντάρ», όπως είπε.

Το στρατηγικό σχέδιο της Eurobank προβλέπει ενίσχυση των επενδύσεων, βάζοντας στο επίκεντρο τους 5 τομείς που προαναφέρθηκαν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Κωνσταντίνο Βασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή