Οι καταθέτες εγκαταλείπουν την ελβετική Credit Suisse

Οι καταθέτες εγκαταλείπουν την ελβετική Credit Suisse

Αναλήψεις 88,3 δισ. δολ. από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τις 11 Νοεμβρίου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πελάτες του ελβετικού τραπεζικού ομίλου της Credit Suisse Group απέσυραν έως και 84 δισ. ελβετικά φράγκα (88,3 δισ. δολάρια) από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου, ως μία κραυγαλέα ένδειξη του κλονισμού της εμπιστοσύνης τους. Αυτή η κίνηση αποκαλύπτει ξεκάθαρα τον διαρκή προβληματισμό τους για τις απόπειρες της Credit Suisse να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της μετά τη σωρεία σκανδάλων. Η επενδυτική τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη προειδοποίησε χθες τους επενδυτές και τις αγορές ότι αναμένει να επωμιστεί ζημίες έως και 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων (1,6 δισ. δολάρια) κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, εν μέρει ως αποτέλεσμα της μείωσης των περιουσιακών στοιχείων και των κεφαλαίων που τελούν υπό τη διαχείρισή της. Οι αναλήψεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στον βασικό βραχίονα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ανήλθαν στο 10% των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά από τα αυξημένα επίπεδα των πρώτων δύο εβδομάδων.

Η ζοφερή προοπτική αποτυπώνει και το γεγονός πως υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη ο πρόεδρος του ελβετικού ομίλου, Αξελ Λέμαν, να τον θέσει εκ νέου σε υγιείς βάσεις, αφού κάνει ριζική αναδιοργάνωση. Μία τέτοια εκστρατεία θα αναδιαμορφώσει την επενδυτική τράπεζα, ούτως ώστε να εστιάζει περισσότερο στην ιδιωτική τραπεζική. Οι μέτοχοι ενέκριναν χθες Τετάρτη αύξηση κεφαλαίου περίπου 4 δισ. ελβετικών φράγκων, η οποία απαιτείται για να στηριχθούν οικονομικά οι προαναφερθείσες αλλαγές. Υπό το πρίσμα αυτό θα ελαττωθούν δραστικά και οι υπάλληλοι της Credit Suisse κατά σχεδόν 9.000 έως το 2025. «Η Credit Suisse αυτή τη στιγμή έχει αποδυθεί σε ένα σημαντικό ταξίδι», είπε ο Αξελ Λέμαν σε ομιλία του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του ελβετικού ομίλου. «Θα εργαστούμε για να ανοικοδομήσουμε αυτό το περήφανο ελβετικό ίδρυμα των 166 ετών με παγκόσμια εμβέλεια και να επικεντρωθούμε εκ νέου στους στόχους μας». Χθες στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης κατά τις πρωινές συναλλαγές η τιμή της μετοχής της Credit Suisse υποχώρησε 4,6%, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για να κλείσει σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι συνεχιζόμενες ζημίες που εμφανίζει και η εμπλοκή της σε τραπεζικά σκάνδαλα οδηγούν εύπορους καταθέτες στην απόσυρση των κεφαλαίων τους.

Η ελβετική τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει απώλειες τόσο στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας όσο και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής λόγω «υποτονικής δραστηριότητας, συνθηκών αγοράς, συνεχιζόμενων εκροών περιουσιακών στοιχείων πελατών και πώλησης δευτερευουσών επιχειρήσεων».

Οι αναλήψεις των πελατών έρχονται σε αντίθεση με τις εισροές σε αντίπαλους διαχειριστές περιουσίας τους τελευταίους μήνες. Στην UBS Group, λόγου χάριν, προστέθηκαν το τρίτο τρίμηνο περισσότερα από 17 δισ. δολάρια στη μονάδα διαχείρισης πλούτου. Η Julius Baer Group ανέφερε τη Δευτέρα μια «σαφή βελτίωση» στις νέες ροές χρήματος από τα τέλη Ιουνίου, με τους πλούσιους πελάτες της να προσθέτουν καθαρά 4,1 δισ. ελβετικά φράγκα το τετράμηνο Ιουλίου – Οκτωβρίου. «Οι τεράστιες καθαρές εκροές στη διαχείριση πλούτου, τη βασική δραστηριότητα της Credit Suisse, είναι βαθιά ανησυχητικό φαινόμενο και κυρίως το ότι δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί», δήλωσε, τέλος, ο Αντρέας Βεντίτι, τραπεζικός αναλυτής στην Bank Vontobel στη Ζυρίχη. «Η Credit Suisse πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αν και αυτό είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή