Handelsblatt: Γιατί τα ελληνικά ακίνητα είναι τόσο περιζήτητα

Handelsblatt: Γιατί τα ελληνικά ακίνητα είναι τόσο περιζήτητα

Η αγορά παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα γνωρίζει άνθηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Handelsblatt, με τη ζήτηση να είναι υψηλή για ακίνητα στα νησιά και την αθηναϊκή ριβιέρα.

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγορά παραθεριστικών κατοικιών στην Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένας άκρως επικερδής οικονομικός τομέας με μεγάλη ζήτηση, παρά το γεγονός ότι φέτος τα τουριστικά έσοδα ήταν μειωμένα σε σχέση με πέρσι.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handeslblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο άρθρο του.

Ως παράδειγμα, φέρνει τις πολυτελέστατες βίλες του Κόστα Ναβαρίνο, Navarino Residences. Οι τιμές ανά κατοικία ξεκινούν από 2,8 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν το οίκημα 350 τμ. συν μεγάλο οικόπεδο.

Ζήτηση για ακίνητα στην αθηναϊκή Ριβιέρα

«Γνώστες της αγοράς υποθέτουν ότι αυτό έχει σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού» σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος, ο οποίος μεταφέρει την άποψη του Γιώργου Πέτρα, επικεφαλής στην Ελλάδα του κτηματομεσιτικού γραφείου Engel & Völkers.

«Οι πελάτες μας ψάχνουν ασφάλεια και σιγουριά, πολλοί τουρίστες που πήγαιναν σε πολυτελή ξενοδοχεία, φλερτάρουν με δικό τους παραθεριστικό σπίτι» λέει ο κ. Πέτρας, που το αποδίδει στο ότι η Ελλάδα, σε αναλογία πληθυσμού, έχει τα λιγότερα κρούσματα και τους λιγότερους θανάτους από όλες τις χώρες της Μεσογείου.

«Από τότε που η Ελλάδα άφησε πίσω της τη δημοσιονομική κρίση και τη δεκαετή ύφεση, η αγορά ακινήτων ανθίζει» συνεχίζει στο άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος.

«Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδος, οι ξένοι αγοραστές ακινήτων έφεραν πέρυσι στη χώρα 1,45 δις ευρώ, σε σχέση με το 2016 το ποσό δεκαπλασιάστηκε. Φέτος η άνοδος συνεχίστηκε, αν και η πανδημία προκάλεσε προσωρινά ανασφάλεια τις πρώτες δύο εβδομάδες της πανδημίας, αλλά όπως δηλώνει ο Γιώργος Πέτρας, η ζήτηση τον Ιούνιο ήταν μέχρι τώρα 23% πάνω από το περσινό επίπεδο, ο αριθμός των Γερμανών ενδιαφερομένων αυξήθηκε κατά 50%».

Ο Γερμανός αρθρογράφος μεταφέρει υπολογισμούς της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδας, σύμφωνα με τους οποίους οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 7.9% σε σχέση με πέρυσι.

«Αλλά παρά τις τελευταίες αυξήσεις των τιμών, γενικά το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα συνεχίζει να είναι χαμηλό σε σχέση με άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο. Αυτό καθιστά ενδιαφέρουσες τις επενδύσεις σε ελληνικά παραθεριστικά ακίνητα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Algean Property πέρυσι στη Μύκονο τα ακίνητα απέφεραν σε επενδυτές μεικτές αποδόσεις ύψους 8,2%, στη Σαντορίνη ο μέσος όρος ήταν στο 6,3%. Τέτοιες αποδόσεις φέτος είναι αδιανόητες λόγω κορωνοϊού, αλλά η τάση μακροπρόθεσμα δεν θα επηρεαστεί (…) Εκτός από νησιά με καλή υποδομή, ζήτηση καταγράφεται και για τη λεγόμενη αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου κτίζονται πολυτελή διαμερίσματα κυρίως για ξένους, που βρίσκουν την περιοχή κατάλληλη λόγω της εγγύτητάς της με το κέντρο της πρωτεύουσας» καταλήγει η εφημερίδα.

Γιατί είναι ελκυστική η Ελλάδα

«Χάρη σε τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομών, ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές είναι πια εύκολα προσβάσιμες. Η Fraport διαχειρίζεται 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια εδώ και πέντε χρόνια, ενώ έχουν επίσης εκσυγχρονίσει εκ βάθρων αεροδρόμια που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν. Το δίκτυο 5G εγκαθίστανται σχεδόν σε όλες τις τουριστικές περιοχές και κατά μήκος των κύριων οδικών αρτηριών. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών προχωρά επίσης με ταχείς ρυθμούς, γεγονός σημαντικό για τους “ψηφιακούς νομάδες” που αναζητούν ένα γραφείο στον ήλιο» αναφέρει το ρερπορτάζ.

Συμπληρώνεται ότι ειδικότερα οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 70 με 80% σε σχέση με πέρυσι σε νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπως η Πάρος, η Ρόδος, η Πάτμος, η Μύκονος και η Τήνος.

Σε άλλο σημείο το μακροσκελές ρεπορτάζ παρατηρεί: «Τα προς κατοίκηση ακίνητα στην Ελλάδα δεν έχουν ζήτηση μόνο ως εξοχικά, αλλά και ως κατοικίες για την ηλικία της συνταξιοδότησης. Οι σχετικά μεσαίες τιμές συγκριτικά με άλλες μεσογειακές χώρες κάνουν τα ελληνικά ακίνητα ενδιαφέροντα για επενδύσεις κεφαλαίων».

Όμως, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, «όσοι φλερτάρουν με μια αγορά, καλύτερα να μη χάσουν πολύ χρόνο διότι οι φορολογικοί όροι είναι ευνοϊκοί προς το παρόν. Μέχρι το τέλος του 2024 εκπτίπτει ο ΦΠΑ 24% που θα οφειλόταν κανονικά για την αγορά νέων ακινήτων. Ο φόρος μεταβίβασης είναι μόνο 3%. Μαζί με τα έξοδα μεσιτείας, τη δικηγορική αμοιβή, τον συμβολαιογράφο και τα έξοδα κτηματολογίου, τα επικουρικά έξοδα αγοράς ανέρχονται στο 7 έως 8,5% της τιμής αγοράς.»

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή