Κερδίζει έδαφος η λύση της συγκατοίκησης μεταξύ των νέων

Κερδίζει έδαφος η λύση της συγκατοίκησης μεταξύ των νέων

Εδαφος φαίνεται πως κερδίζει η τάση της συγκατοίκησης και στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς η αύξηση του κόστους διαβίωσης και ιδίως η άνοδος των ενοικίων έχουν μεγεθύνει την οικονομική δυσπραγία αρκετών νοικοκυριών, ιδίως μεταξύ των νέων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδαφος φαίνεται πως κερδίζει η τάση της συγκατοίκησης και στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς η αύξηση του κόστους διαβίωσης και ιδίως η άνοδος των ενοικίων έχουν μεγεθύνει την οικονομική δυσπραγία αρκετών νοικοκυριών, ιδίως μεταξύ των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας εύρεσης συγκατοίκου MyRoomie.gr, οι Ελληνες σε ποσοστό 60% θα σκέφτονταν να συγκατοικήσουν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Οπως αναφέρει η πλατφόρμα, η έρευνα διεξήχθη μεταξύ Ελλήνων ηλικίας 22 έως 48 ετών, πανελλαδικά και με κατανομή 55% γυναίκες και 45% άνδρες. Στο πλαίσιο αυτής, το 80% των ερωτηθέντων γνωρίζει τι είναι ο διαμοιρασμός διαμερίσματος, ενώ πάνω από 80% ανέφεραν ότι οι λόγοι που θα τους ωθούσαν σε συγκατοίκηση θα ήταν οικονομικοί. Στον αντίποδα, το 100% απάντησε ότι οι λόγοι που θα απέτρεπαν κάποιον να συγκατοικήσει θα ήταν ζητήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Το MyRoomie.gr είναι μια νέα πλατφόρμα στην ελληνική αγορά, η οποία δημιουργήθηκε προκειμένου να διευκολύνει όσους ενδιαφέρονται να συγκατοικήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνεται τόσο σε όσους αναζητούν δωμάτιο ή σπίτι για συγκατοίκηση, όσο και σε εκείνους που διαθέτουν ήδη σπίτι και ψάχνουν συγκάτοικο. Στην πλατφόρμα φιλοξενούνται αγγελίες ακινήτων που προσφέρονται για συγκατοίκηση, αλλά και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για να βρουν συγκάτοικο. Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας στην Ελλάδα, καταγράφεται μηνιαία αύξηση του αριθμού των αγγελιών και των εγγραφών νέων χρηστών, της τάξεως του 400%. Η πλατφόρμα προχωράει όμως κι ένα βήμα παραπάνω, καθώς, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «μέσα από μια σειρά ελέγχων και συνεντεύξεων με τους χρήστες, διασφαλίζεται η ασφαλής χρήση της πλατφόρμας, τόσο σε επίπεδο επεξεργασίας ιδιωτικών δεδομένων, όσο και σε επίπεδο χρηστών. Δεν υπάρχουν ανώνυμα ή ψευδώνυμα προφίλ και όλοι οι χρήστες και οι αγγελίες περνούν από αντίστοιχο έλεγχο, ο οποίος βελτιστοποιείται διαρκώς».

Υπέρ του διαμοιρασμού διαμερίσματος το 60%, σε έρευνα της MyRoomie.gr.

Η πλατφόρμα έχει ήδη επεκταθεί και στην Πολωνία, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα ακολουθήσει η επέκταση και στην αγορά της Τσεχίας. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα ολοκληρωθεί και η παρουσία του MyRoomie στις αγορές της Ρουμανίας και της Πορτογαλίας, που επίσης έχουν ενταχθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μέτρα, βάσει των οποίων παρέχεται επιπλέον οικονομικό κίνητρο για συγκατοίκηση μεταξύ φοιτητών. Με τις νέες διατάξεις εφαρμόζεται αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ για όσους συγκατοικούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή