Η Τουρκία μείωσε στο 9% τα επιτόκια της λίρας

Η Τουρκία μείωσε στο 9% τα επιτόκια της λίρας

Η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι κλείνει ο κύκλος της νομισματικής χαλάρωσης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού υπέκυψε για μία ακόμη φορά στις πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μείωσε χθες τα επιτόκια της τουρκικής λίρας σε μονοψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα στο 9% από το 10,5%, η Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε πως τερματίζει τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής. Η μείωση των επιτοκίων σε μονοψήφιο αριθμό στόχευε στο να υλοποιήσει υπόσχεση που έδωσε προ μηνών στους ψηφοφόρους ο Ερντογάν και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις όσων αναλυτών έλαβαν μέρος σε σχετικές δημοσκοπήσεις και έρευνες τις τελευταίες ημέρες. Ανακοινώνοντας την απόφασή της η επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής τόνισε πως «αυτή τη στιγμή η νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη και δίνει τέλος στον κύκλο μειώσεων των επιτοκίων που αρχίσαμε τον Απρίλιο». Πρόκειται για την τέταρτη συναπτή μείωση του κόστους δανεισμού κι ενώ ο πληθωρισμός στην Τουρκία πλησιάζει με τα επίσημα στοιχεία το 90%. Η κίνηση σκιαγραφεί την απόσταση που χωρίζει την Τράπεζα της Τουρκίας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά και πολλών άλλων, που έχουν υλοποιήσει φέτος την πλέον επιθετική στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική.

Παρά τις συντονισμένες αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, η Τουρκία κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Υιοθετεί τις ανορθόδοξες θεωρίες του Τούρκου προέδρου πως τα μειωμένα επιτόκια είναι αυτά που μπορούν να ανακόψουν τον πληθωρισμό. Ο Τούρκος πρόεδρος ασκεί μεγάλη επιρροή στην κεντρική τράπεζα από το 2018 και μετά, οπότε άρχισε να αποπέμπει και τους τρεις προκατόχους του σημερινού κεντρικού τραπεζίτη Σαχάπ Καβτσίογλου, καθώς δεν τους θεωρούσε επαρκώς πειθήνιους. Οι πιέσεις που έχει ασκήσει στην Τράπεζα της Τουρκίας κατέστησαν πλέον πολύ πιο ανάγλυφες και σαφείς, καθώς επιδίωξή του ήταν να δώσει επιθετικά μεγάλη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Ο Ερντογάν δεν υποχώρησε, άλλωστε, καμία στιγμή ούτε καν όταν ανέφερε πως ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα βρίσκεται σε επίπεδα 17 φορές πάνω από τον επίσημο στόχο. Σχολιάζοντας σχετικά, η αναλύτρια Σέλβα Μπασάρ Μπαζίκι προέβλεψε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς τον ανατροφοδοτούν οι μειώσεις των επιτοκίων. Η ίδια υπογραμμίζει, επίσης, πως θα επιταχύνουν τις αυξήσεις των τιμών τα μέτρα δημοσιονομικής φύσης που θα ληφθούν ενόψει των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή