Ελληνικά ομόλογα: Ράλι από το β΄ εξάμηνο 2023 «βλέπει» η Société Générale

Ελληνικά ομόλογα: Ράλι από το β΄ εξάμηνο 2023 «βλέπει» η Société Générale

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα προκαλέσει εκτίναξη στις τιμές των ελληνικών τίτλων, εκτιμά η τράπεζα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπομονή µέχρι το… β΄ εξάμηνο του 2023 συνιστά στους επενδυτές ελληνικών ομολόγων η Société Générale, καθώς εκείνη την περίοδο αναμένεται να ξεκινήσει ένα ισχυρό ράλι στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, όταν η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και η αγορά της θα βιώσει την ευφορία που είχε δει η Πορτογαλία όταν ο πρώτος οίκος τής έδωσε το ορόσημο investment grade τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Ενώ υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας λόγω της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου κινδύνου ύφεσης σε ολόκληρη την Ε.Ε. και ο ρυθμός των αναβαθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023», σημειώνει η Société. Οπως εξηγεί, τα θεμελιώδη μεγέθη της χώρας θα συνεχίσουν να βελτιώνονται χάρη και στα κεφάλαια του NGEU που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη, ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί χάρη στην υπεραπόδοση του ΑΕΠ και στον υψηλό πληθωρισμό.

Ετσι, η Société Générale εκτιμά πως ένα ράλι στα ελληνικά ομόλογα πιθανότατα θα ακολουθήσει την πρώτη αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους στην επενδυτική βαθμίδα. Οταν η Πορτογαλία αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά σε BBB από την S&P τον Σεπτέμβριο του 2017, τα ομόλογά της απάντησαν με εντυπωσιακό ράλι. Αν και πολλοί βασικοί διεθνείς δείκτες ομολόγων απαιτούν τα ομόλογα μιας χώρας να έχουν τουλάχιστον δύο αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας για να είναι επιλέξιμα, ωστόσο οι αγορές αντέδρασαν αμέσως όταν ο πρώτος οίκος αναβάθμισε την Πορτογαλία. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στα ελληνικά ομόλογα από τα μέσα του 2023, αν και με μικρότερο αντίκτυπο, καθώς η τιμολόγησή τους είναι σχετικά ακριβή», όπως τονίζει.

H γαλλική τράπεζα παράλληλα συνιστά θετικές (long) θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ιταλικών το 2023, καθώς όπως επισημαίνει τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας βελτιώνονται, ενώ συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας και την πολιτική της σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπλέον, οι ελληνικοί τίτλοι δεν θα επηρεαστούν από την ποσοτική σύσφιγξη (QT) της ΕΚΤ, καθώς θα αφορά το πρόγραμμα PSPP στο οποίο δεν συμμετέχει η Ελλάδα. Πάντως τονίζει πως σε περίπτωση επιδείνωσης του κλίματος, τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να χτυπηθούν περισσότερο λόγω του ότι είναι πιο ευάλωτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή