Noval Property: Επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ στην αγορά γραφείων

Noval Property: Επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ στην αγορά γραφείων

Σε πάνω από 90 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ύψος των επενδύσεων που δρομολογεί στην αγορά γραφείων της περιοχής του Αμαρουσίου η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πάνω από 90 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ύψος των επενδύσεων που δρομολογεί στην αγορά γραφείων της περιοχής του Αμαρουσίου η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο. Η τελευταία κίνηση της εταιρείας προβλέπει την κατασκευή ενός νέου, πράσινου κτιρίου γραφείων επιφάνειας 9.300 τ.μ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ.

Εντός της εβδομάδας η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά ενός οικοπέδου στην οδό Αμαρουσίου – Χαλανδρίου 43, επιφάνειας 1.543 τ.μ. (επ’ αυτού υπάρχει και διώροφο κτίσμα επιφάνειας 945 τ.μ.) και ενός ακόμα οικοπέδου επιφάνειας 1.093 τ.μ. στη συμβολή των οδών Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και Φραγκοκκλησιάς. Στόχος της Noval είναι να συνενώσει τα δύο ακίνητα προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ενιαίο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.636 τ.μ. Στο ακίνητο αυτό θα αναπτυχθεί το νέο κτίριο γραφείων, το οποίο θα είναι βιοκλιματικού χαρακτήρα. Σημειωτέον ότι η εξαγορά των οικοπέδων ανήλθε σε 2,42 εκατ. ευρώ.

Στόχος, η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πράσινων κτιρίων συνολικής επιφάνειας 85.000 τ.μ.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η εταιρεία είχε εξαγοράσει και υφιστάμενο κτίριο γραφείων, επιφάνειας 6.636 τ.μ., στη Λ. Κηφισίας 199. Το ακίνητο ανήκε στην HELLENiQ Energy Holdings και αποκτήθηκε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, με το τίμημα να ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ. Η Noval σχεδιάζει να ανακατασκευάσει το ακίνητο και να το αναβαθμίσει ενεργειακά, μετατρέποντάς το σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο, με πιστοποίηση κατά LEED.

Εν τω μεταξύ, κατά τους πρώτους μήνες του 2023 προβλέπεται η έναρξη της κατασκευής του συγκροτήματος πράσινων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας 50.000 τ.μ. Η συγκεκριμένη επένδυση προωθείται από ένα κοινό σχήμα (50%-50%) ανάμεσα στη Noval Property και το επενδυτικό fund Brook Lane Capital στο ακίνητο της πρώην Kodak στο Μαρούσι, και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και Χειμάρρας 10-12. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει τα 80 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας και το κόστος αγοράς του ακινήτου στις αρχές του 2021, που είχε ανέλθει σε 28,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Noval σχεδιάζει και την κατασκευή ενός ακόμα βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων επιφάνειας 20.175 τ.μ. στην οδό Χειμάρρας 16, σε έτερη ιδιόκτητη έκταση. Πρόκειται για επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται εντός του έτους και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Μόλις ολοκληρωθούν και οι τέσσερις αυτές επενδύσεις, η εταιρεία του ομίλου Βιοχάλκο θα έχει δημιουργήσει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο από πράσινα κτίρια γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 85.000 τ.μ., στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου, η οποία αποτελεί το φιλέτο της αγοράς γραφείων. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των πράσινων κτιρίων που δρομολογεί η Noval Property υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει ή ενδεχομένως και να ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει αντλήσει ρευστότητα 120 εκατ. ευρώ από το σχετικό ομόλογο που εξέδωσε πριν από περίπου ένα χρόνο. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστεί ποιο από τα προωθούμενα έργα της θα μπορούσε, ενδεχομένως, να χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή