Τουρκία: Νέα συναλλαγματική «ένεση» από το Κατάρ

Τουρκία: Νέα συναλλαγματική «ένεση» από το Κατάρ

Θα είναι ύψους 8 έως 10 δισ. δολ. – Στα σκαριά συμφωνία και με Σαουδική Αραβία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα «ένεση» κεφαλαίου ύψους από 8 έως 10 δισ. δολ. ετοιμάζεται να χορηγήσει και πάλι το Κατάρ στην Τουρκία, περίπου δύο χρόνια μετά την ανάλογη στήριξη που έλαβε η Αγκυρα από τη σύμμαχο αραβική χώρα. Τότε επρόκειτο αρχικά για ποσό ύψους 5 δισ. δολ., που στη συνέχεια τριπλασιάστηκε φθάνοντας τα 15 δισ. δολ. Την είδηση ανέφεραν χθες στο Reuters Τούρκοι αξιωματούχοι προσκείμενοι στις συνομιλίες, που προτίμησαν την ανωνυμία, καθώς δεν ήσαν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν για το θέμα. Οπως τόνισαν, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και προβλέπουν πως από το ποσό αυτό τα 3 δισ. δολ. θα είναι στη διάθεση της Αγκυρας μέχρι το τέλος του έτους . Σε ό,τι αφορά το συνολικό ποσό ενδέχεται να δοθεί υπό τη μορφή ανταλλαγής νομισμάτων (swap) ή ευρωομολόγου.

Με τη νέα αυτή «ένεση» συναλλάγματος, η Αγκυρα αναμένεται να τονώσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, που έχουν διαβρωθεί από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος, με σκοπό τη στήριξη του τουρκικού νομίσματος. Οι σχετικές συνομιλίες με την Ντόχα διεξάγονται, άλλωστε, σχεδόν ταυτοχρόνως με τις αντίστοιχες επαφές που έχει η Αγκυρα με το Ριάντ, καθώς σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να χορηγήσει στην Αγκυρα κεφάλαια ύψους 5 δισ. δολ. Η οικονομική στήριξη από το Ριάντ θα δοθεί στο πλαίσιο μιας επαναπροσέγγισης των δύο χωρών και της μεταξύ τους συμφιλίωσης, τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Και οι «ενέσεις» κεφαλαίου στην Τουρκία δεν σταματούν εδώ, καθώς η χώρα έχει λάβει από τη Ρωσία κεφάλαια ύψους από 5 έως 10 δισ. δολ. ως χρηματοδότηση για την ανέγερση σταθμού ατομικής ενέργειας.

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε Αγκυρα και Ντόχα βρίσκονται στο τελικό στάδιο και προβλέπουν πως τα 3 δισ. δολ. θα διατεθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Οπως επισημαίνει το Reuters, η Αγκυρα στρέφεται σε χώρες συμμάχους, καθώς οι δυτικές οικονομίες διστάζουν πλέον να κάνουν επενδύσεις στην Τουρκία. Προκειμένου να τονώσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα έχει προχωρήσει σε σειρά συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων και με την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, άλλωστε, η Αγκυρα επιχείρησε να προσεγγίσει δυτικές οικονομίες και να συνάψει μαζί τους συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων, αλλά οι προσπάθειές της απέβησαν ατελέσφορες. Το Κατάρ, αντιθέτως, στηρίζει συστηματικά την Τουρκία και οι δύο χώρες έχουν συσφίγξει τις σχέσεις τους από το 2017, καθώς τότε η Αγκυρα υποστήριξε την Ντόχα όταν αυτή αντιμετώπισε το συντονισμένο εμπάργκο από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου.

Ωστόσο, μέχρις ότου λάβει τις «ενέσεις» συναλλάγματος, η Τράπεζα της Τουρκίας θα έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 11,5 δισ. δολ., μειωμένα και πάλι σε σύγκριση με τα 14 δισ. δολ. που διέθετε την περασμένη εβδομάδα μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και έχει άμεση ανάγκη τόνωσης των διαθεσίμων της. Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, μόνο στο διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο η Τράπεζα της Τουρκίας έχει δαπανήσει τουλάχιστον 17,9 δισ. δολ. για να στηρίξει το τουρκικό νόμισμα. Ως εκ τούτου, στην πραγματικότητα τα διαθέσιμα της Τουρκίας βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, καθώς η Τράπεζα της Τουρκίας οφείλει 47,6 δισ. δολ. από βραχυπρόθεσμο δανεισμό στις τουρκικές τράπεζες, αλλά και 23,6 δισ. δολ, που έχει δανειστεί από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή