Νέες μεγάλες επενδύσεις από τη Cenergy

Νέες μεγάλες επενδύσεις από τη Cenergy

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξης Αλεξίου μιλάει στην «Κ» για τα σχέδια σε Κόρινθο, Βόλο και Θήβα

9' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αλήθεια ότι η βαριά βιομηχανία στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων έχει συνδεθεί με φουγάρα, ρύπους, επισφαλείς εγκαταστάσεις για τους εργαζομένους και όχι αδίκως, τουλάχιστον για κάποιες δεκαετίες πριν, με κρατικοδίαιτες επενδύσεις σε πολλές περιπτώσεις μη βιώσιμες. Οι εικόνες αυτές σε συνοδεύουν ακόμη και όταν γνωρίζεις ότι πρόκειται να επισκεφθείς εγκαταστάσεις μιας από τις πλέον καινοτόμες βιομηχανίες όχι μόνο της χώρας αλλά διεθνώς, που προχωράει χέρι χέρι με την ενεργειακή μετάβαση, παρέχοντας καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι η Hellenic Cables.

Θα χρειαστούν λίγα μόλις λεπτά για να αρχίσει να ανατρέπεται το στερεοτυπικό βιομηχανικό μοντέλο που κουβαλάς, ξεκινώντας την επίσκεψή σου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Fulgor, θυγατρικής της Hellenic Cables στο Σουσάκι Κορινθίας, εκεί από όπου τα υποβρύχια καλώδια μέσης και υψηλής τάσης ξεκινούν το μακρύ ταξίδι τους για τις αγορές της Βόρειας Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Λιμενικές εγκαταστάσεις όπου θα φτάσει η πρώτη ύλη (χαλκός και αλουμίνιο), γραμμές παραγωγής από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αφού για να «πάρουμε το τελικό καλώδιο θα περάσει εφτά ενδιάμεσες φάσεις», όπως μας εξηγούν οι νέοι και νέες επιστήμονες της εταιρείας που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης, εργαστήρια ποιοτικού και χημικού ελέγχου σε αίθουσες που γυαλίζουν περισσότερο και από το σαλόνι υστερικής με την καθαριότητα νοικοκυράς και χειριστές με στολές «εντατικής νοσοκομείου». Ακόμη και 3/10 του χιλιοστού ενός σωματιδίου σκόνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο καλώδιο. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται τα ίδια πρότυπα καθαρότητας και τεχνολογικά στάνταρ της φαρμακευτικής βιομηχανίας, εξηγούν τα στελέχη του εργοστασίου.

Η σύγχρονη, καινοτόμος παραγωγή και ως διαδικασία και ως προϊόν που η «Κ» είχε την ευκαιρία να δει από κοντά σε όλα τα στάδιά της, είναι αποτέλεσμα μιας συσσωρευμένης εμπειρίας άνω των 70 ετών της Cenergy Holdings. Επενδύοντας διαρκώς σε εξοπλισμό αιχμής, νέες τεχνολογίες, έρευνα και ανάπτυξη (άνω των 500 εκατ. ευρώ μόνο την τελευταία δεκαετία) αλλά και σε επιστημονικό προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση, έχει καταφέρει να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις μεταφοράς ενέργειας και έχει κατακτήσει ηγετική θέση σε σημαντικές αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας. Με εφαλτήριο τις δύο εταιρείες του χαρτοφυλακίου της, Hellenic Cables και «Σωληνουργεία Κορίνθου», η κάθε μία από τις κορυφαίες διεθνώς στον κλάδο της, όπως τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης της «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξης Αλεξίου, η Cenergy Holdings βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας, του εξηλεκτρισμού και της ενεργειακής μετάβασης. Ο κ. Αλεξίου μιλάει στην «Κ» για το όραμα και τους στόχους της εταιρείας στο τρέχον περιβάλλον, τα σχέδια για την αξιοποίηση του ιστορικού εργοστασίου της «Πετζετάκις» στη Θήβα, όπου θα αναπτυχθεί μια νέα μονάδα παραγωγής χερσαίων καλωδίων χαμηλής τάσης, το σχέδιο της νέας επένδυσης στον Αλμυρό Βόλου για την παραγωγή βάσεων πλωτών αιολικών πάρκων και βασικού κορμού ανεμογεννητριών, τις στοχευμένες επενδύσεις για την αύξηση της δυναμικότητας στη μονάδα υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο και την ολοκλήρωση του σύγχρονου ιδιόκτητου λιμένα με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης φόρτωσης μέχρι και τριών πλοίων από ένα που έχει τη δυνατότητα σήμερα. Εμφαση δίνει στις επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία – είναι μέρος του DNA μας και όρος επιβίωσης σε αυτές τις αγορές, τονίζει– αλλά και στην επένδυση σε επιστημονικό προσωπικό. Πάνω από 30 στελέχη που ξεκίνησαν ως νέοι μηχανικοί στην εταιρεία έχουν σήμερα θέσης ευθύνης, επισημαίνει.

– Παρακολουθώντας την πορεία της εταιρεία σας, είναι σαν να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες της αγοράς για έργα πράσινης μετάβασης. Πώς προέκυψε αυτό;

– Στη Cenergy Holdings από την αρχή είδαμε ότι η αναγκαία μετάβαση στην οικονομία χαμηλού άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο θα επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε, μεταφέρουμε και καταναλώνουμε την ενέργεια.

Οραμά μας είναι να είμαστε φορέας που ηγείται, συνδιαμορφώνει και πραγματώνει τις αλλαγές αυτές. Να αποτελούμε δηλαδή απαραίτητο συστατικό της λύσης. Στηρίζουμε την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας σε τομείς που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση όπως το φυσικό αέριο, το πράσινο υδρογόνο και με συνολικές λύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αναπτύσσονται δυναμικά, όπως η υπεράκτια αιολική. Επενδύουμε σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης καθώς και καινοτομίας. Η εταιρεία μας είναι η πρώτη βιομηχανία παγκοσμίως που παράγει πιστοποιημένους σωλήνες χάλυβα για τη μεταφορά υδρογόνου έως και 100% σε δίκτυο υψηλής πίεσης.

Ταυτόχρονα, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον στην αγορά ενέργειας όπως τα υποβρύχια καλώδια συνεχούς υπερυψηλής τάσης και τα δυναμικά καλώδια.

Στηρίζουμε την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας σε τομείς που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση, όπως το φυσικό αέριο, το πράσινο υδρογόνο και με συνολικές λύσεις σε ΑΠΕ.

– Υπάρχουν ευκαιρίες για την Ελλάδα από τις αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και πώς τις βλέπει η Cenergy;

– Η επαναχάραξη του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη. Οι επενδύσεις σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου με μεσογειακές και βαλκανικές χώρες, η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και η δημιουργία υποδομών τερματικών σταθμών LNG θα αναδείξουν τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο. Οι εταιρείες της Cenergy Holdings συνεισφέρουν σημαντικά στην εθνική αυτή προσπάθεια εδώ και αρκετά χρόνια, με σειρά έργων ηλεκτρικών διασυνδέσεων από την Hellenic Cables και επέκταση του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς από τη «Σωληνουργεία Κορίνθου», τμήμα των οποίων θα έχει τις προδιαγραφές να μεταφέρει και υδρογόνο στο μέλλον. Η ραγδαία τάση για εξηλεκτρισμό αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση σε όλο το φάσμα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και για όλες τις κατηγορίες καλωδίων, τόσο χερσαίων όσο και υποβρυχίων. Θα παραμείνουμε στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων παρέχοντας με σταθερότητα ολοκληρωμένες λύσεις στην αιχμή της τεχνολογίας. Αυτό απαιτεί και προϋποθέτει διαρκή επένδυση στους ανθρώπους μας, σε Ερευνα και Ανάπτυξη καθώς και στις παραγωγικές μας δυνατότητες.

– Ποιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του εργοστασίου που βρισκόμαστε σήμερα;

– Με στόχο να ανταποκριθούμε στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στις βασικές μας αγορές των θαλάσσιων αιολικών πάρκων και των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων, εξετάζουμε ένα πρόγραμμα στοχευμένων επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στη μονάδα υποβρυχίων καλωδίων. Επίσης, μέσα στο έτος ολοκληρώνουμε την κατασκευή σύγχρονου, ιδιόκτητου λιμένα με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης/φόρτωσης μέχρι και τριών πλοίων. Από τον Δεκέμβριο το λιμάνι θα μπορεί να υποστηρίζει τη δυνατότητα διπλής φόρτωσης καλωδίων.

– Είδαμε από κοντά νέους επιστήμονες με θέσεις ευθύνης στην εταιρεία. Προφανώς μιλάμε για υψηλό ποσοστό εξειδικευμένου προσωπικού.

– Οι εταιρείες της Cenergy Holdings, Hellenic Cables και «Σωληνουργεία Κορίνθου» αποτελούν εργοδότη επιλογής τόσο για νεοεισερχόμενους, όσο και για έμπειρα στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία τρία χρόνια οι προσλήψεις ξεπερνούν τα 450 άτομα, πολλοί από τους οποίους σε θέσεις υψηλής επιστημονικής κατάρτισης. Παράλληλα έχουμε επενδύσει στην ανάπτυξη μιας ισχυρής ομάδας άνω των 250 στελεχών υψηλής εξειδίκευσης σε θέσεις ευθύνης μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης. Μάλιστα το 2022 επενδύσαμε και στη δημιουργία της «ReGeneration Academy» σε θέματα Industry 4.0 για μηχανικούς με στόχο την περαιτέρω κατάρτιση νέων μηχανικών σε αυτά και την απορρόφηση μεγάλου μέρους τους στις εταιρείες μας, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ανέλιξη τους. Εχοντας επενδύσει σε αντίστοιχες ενέργειες τα τελευταία χρόνια, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε σήμερα σε θέσεις ευθύνης πάνω από 35 στελέχη που ξεκίνησαν ως νέοι μηχανικοί την εργασιακή τους πορεία στις εταιρείες μας και σήμερα έχουν εξελιχθεί σε επικεφαλής τμημάτων και παραγωγικών μονάδων.

Νέες μεγάλες επενδύσεις από τη Cenergy-1
Η Cenergy Holdings σχεδιάζει την ολοκλήρωση του σύγχρονου ιδιόκτητου λιμένα στην Κορινθία με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης φόρτωσης μέχρι και τριών πλοίων από ένα που έχει τη δυνατότητα σήμερα.

Τα σχέδια για την «Πετζετάκις» και το ιστορικό υψηλό παραγγελιών

– Ποια είναι τα σχέδια για τη βιομηχανική εγκατάσταση της «Πετζετάκις»;

– Αποκτήσαμε μια εγκατάσταση με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Η «Πετζετάκις» ήταν μία από τις μεγάλες πολυεθνικές του παρελθόντος. Στόχος μας είναι να την αξιοποιήσουμε και πάλι παραγωγικά, αναπτύσσοντας μια σύγχρονη, εξαγωγική βιομηχανική μονάδα. Θα αποτελέσει την απάντησή μας στις νέες απαιτήσεις για την επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής που θα αυξάνονται στην πορεία προς τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Σε αυτά τα 250 στρέμματα σχεδιάζουμε να συγκεντρώσουμε τις δραστηριότητες παραγωγής, δοκιμών και ανάπτυξης προϊόντων χαμηλής τάσης και τηλεπικοινωνιών σε ένα ενιαίο κέντρο βιομηχανικής αριστείας για τα προϊόντα αυτά. Επιπροσθέτως, θα δημιουργηθούν και χώροι αποθήκευσης για πρώτες ύλες και άλλα προϊόντα. Ετσι θα εξυπηρετήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά και ανταγωνιστικά τόσο παραδοσιακές αγορές όπως των κατασκευών και εσωτερικών εγκαταστάσεων και των τηλεπικοινωνιών, όσο και δυναμικά αναπτυσσόμενες όπως της ηλεκτροκίνησης ή των έξυπνων δικτύων. Παράλληλα με τη νέα βιομηχανική μονάδα θα τονωθεί ξανά η επιχειρηματικότητα της περιοχής, καθώς θα συνεργαστούμε και με τοπικούς προμηθευτές και θα ενισχυθεί η τοπική απασχόληση με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Αλλωστε είναι γνωστό ότι κάθε θέση εργασίας στη βιομηχανία λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην απασχόληση της χώρας.
 
– Και τα σχέδια για μονάδα παραγωγής πλωτών αιολικών πάρκων στον Αλμυρό πότε θα προχωρήσουν;

– Οι τεχνολογίες θαλάσσιων αιολικών πάρκων με επίκεντρο τα πλωτά αιολικά πάρκα μπορούν να ξεκλειδώσουν το 80% των θαλάσσιων χώρων με μεγάλο βάθος, και αποτελούν μια νέα αναπτυσσόμενη αγορά με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στην εμπειρία και εξειδίκευση της «Σωληνουργεία Κορίνθου». Η εταιρεία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους πρωτοπόρους του κλάδου καθώς και με τις εταιρείες που δρομολογούν μεγάλο αριθμό έργων σε ευρωπαϊκή κλίμακα καθώς και στον ελλαδικό χώρο, σε συνέχεια του πρόσφατου νομοσχεδίου για τη χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου για νέα μονάδα στον Αλμυρό Μαγνησίας, με σκοπό να αποτελέσει τμήμα της υπό διαμόρφωση εφοδιαστικής αλυσίδας. Για το πλάνο αυτό έχει κατατεθεί αίτηση στον φορέα του Enterprise Greece για ένταξή του στις εμβληματικές στρατηγικές επενδύσεις. Μόλις πάρουμε την έγκριση θα προχωρήσουμε και στη λήψη της επενδυτικής απόφασης.
 
– Η επένδυση στις ΗΠΑ πού έχει κολλήσει;

– Δεν έχουμε υπαναχωρήσει στην επένδυση. Τόσο η εταιρεία μας όσο και ο συνεργάτης μας, η Orsted, κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων παγκοσμίως, παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής επένδυσης. Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις που σχετίζονται με τη δυνατότητα διασύνδεσης των αιολικών πάρκων με τα χερσαία δίκτυα. Δεν είναι ωστόσο ασύνηθες σε τόσο μεγάλα έργα να προκύπτουν καθυστερήσεις. Οι συζητήσεις μας συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση των μεταξύ μας συμβάσεων αμέσως μόλις ξεπεραστούν τα παραπάνω θέματα.
 
– Ενα σχόλιο για τα πολύ καλά αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώσατε;

– Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή σας σε δύο σημεία: Το ιστορικό υψηλό παραγγελιών προς εκτέλεση που φτάνει στο 1,75 δισ. ευρώ και τη σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της «Σωληνουργεία Κορίνθου».

Τεχνολογική πρωτοπορία

Οι εταιρείες μας δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η έρευνα και η καινοτομία είναι μέρος του DNA μας και όρος επιβίωσης σε αυτές τις αγορές. Για παράδειγμα, η ανάγκη για μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας σε μεγαλύτερες αποστάσεις, σε μεγαλύτερα βάθη, με αυστηρότερα κριτήρια ποιότητας δημιουργεί διαρκή πίεση για καινοτομία στον σχεδιασμό, στα υλικά, στην παραγωγική διαδικασία ακόμα και σε εντελώς νέα προϊόντα, όπως π.χ. τα δυναμικά καλώδια υψηλής τάσης. Συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων μεταξύ άλλων για δυναμικά καλώδια (Nextfloat, Horizon Europe, Carbon Trust κλπ.), μεταφορά υδρογόνου (Offshore energy hubs) αλλά και καλώδια συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) (TenneT 2 GW program). Στην περίπτωση του υδρογόνου μάλιστα η «Σωληνουργεία Κορίνθου» είναι η πρώτη εταιρεία σωλήνων παγκοσμίως με πιστοποιημένα προϊόντα για τη μεταφορά υδρογόνου έως και 100% σε δίκτυο υψηλής πίεσης. Η τεχνολογική πρωτοπορία μας έχει ήδη βρει εφαρμογή σε δίκτυα στη Snam Ιταλίας, στην Πολωνία, στην Αυστραλία και στον αγωγό Δυτικής Μακεδονίας του ΔΕΣΦΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή