Απόστολος Σαγιάκος στην «Κ»: Τα κέρδη φέρνουν επενδύσεις από τη FAMAR

Απόστολος Σαγιάκος στην «Κ»: Τα κέρδη φέρνουν επενδύσεις από τη FAMAR

Ο Απόστολος Σαγιάκος, αντιπρόεδρος και CEO της εταιρείας στην Ελλάδα, μιλάει για τα σχέδια της φαρμακοβιομηχανίας

7' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαβεβαίωση πως η φαρμακοβιομηχανία FAMAR έχει ήδη γυρίσει σελίδα από το 2020, χρονιά που η δραστηριότητά της σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία περιήλθε στο χαρτοφυλάκιο του κυπριακού fund Elements Capital Management, εκφράζει σε συνέντευξη του στην «Κ» ο Απόστολος Σαγιάκος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FAMAR στην Ελλάδα. Ο κ. Σαγιάκος μιλάει για την πορεία της FAMAR μετά τη χρηματοοικονομική της αναδιοργάνωση αλλά και την ένεση ρευστότητας που έλαβε από τους νέους μετόχους για την επιστροφή της στην ανάπτυξη, εκτιμώντας πως η κερδοφορία της θα αυξηθεί πάνω από 30% στην τριετία 2020-2023. O ίδιος εστιάζει στην επένδυση άνω των 5 εκατ. ευρώ στο κέντρο αποθήκευσης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων που διατηρεί η εταιρεία στη Θήβα, επισημαίνοντας πως η αναβάθμισή του θα ενισχύσει τη θέση της στην αγορά των logistics. Τέλος, ο κ. Σαγιάκος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των μεγεθών του ομίλου τη φετινή χρονιά, εκτιμώντας πως ο τζίρος του θα ξεπεράσει τα 227 εκατ. ευρώ, ενώ η κερδοφορία θα υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ, ποσό που θα επανεπενδυθεί πλήρως στην εταιρεία.

– Επειτα από ένα μεγάλο διάστημα, η FAMAR δείχνει να αλλάζει σελίδα. Τι δυσκολίες αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσής της και ποιοι είναι οι στόχοι της από δω και πέρα; Οι δύσκολες ημέρες έχουν τελειώσει για την εταιρεία;

– Στην πραγματικότητα η FAMAR έχει γυρίσει σελίδα ήδη από το 2020, όταν η δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία περιήλθε στο χαρτοφυλάκιο της Elements Capital Management. Τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου από τον πρώτο κιόλας χρόνο κατέγραψαν σημαντική κερδοφορία, με το EBITDA να φθάνει στα 15,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021, παρά τις δύσκολες συγκυρίες που δημιούργησε η COVID-19, σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση κερδοφορίας 12% φθάνοντας τα 17,1 εκατ. ευρώ.

Η επιτυχία ήρθε ως αποτέλεσμα του σωστού προγραμματισμού και της δέσμευσης των νέων μετόχων στον οργανισμό. Ξεκίνησε με σημαντική χρηματοοικονομική αναδιοργάνωση, ενώ οι νέοι μέτοχοι με ένεση ρευστότητας 30 εκατ. ευρώ διασφάλισαν την απαλοιφή του χρέους του οργανισμού φέρνοντας σταθεροποίηση στις χρηματικές μας ροές και επιστροφή στην ανάπτυξη. Στην ίδια κατεύθυνση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο όμιλος επένδυσε 3,8 εκατ. ευρώ με στόχο να διασφαλίσει την επιχειρησιακή του συνέχεια, την ασφάλεια των ανθρώπων του αλλά και να στηρίξει τις κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται.

Πλέον διαθέτουμε μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια, κατέχουμε ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά στον τομέα παροχής υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγής σκευασμάτων (CDMO) για τον φαρμακευτικό κλάδο. H κερδοφορία μας εκτιμάται ότι θα σημειώσει αύξηση άνω του 30% στην τριετία (2020-2023), με τα κέρδη να επανεπενδύονται σταθερά για την υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου μας. Γεγονός που επιτρέπει να μιλάμε για σταθερά αναπτυξιακή πορεία, ενδυναμώνοντας τη θέση μας στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.

– Σε τι ύψος ανέρχονται τα επενδυτικά πλάνα της FAMAR και τι περιλαμβάνουν;

– Με γνώμονα την περαιτέρω ανάπτυξή μας, ο επιχειρηματικός σχεδιασμός μας περιλαμβάνει σειρά επενδύσεων στον τομέα Ερευνας και Ανάπτυξης καθώς και στον τομέα της διανομής, για τις οποίες ευελπιστούμε να μπορούμε να πούμε περισσότερα σύντομα. Σήμερα ο όμιλος διατηρεί σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία έξι μονάδες παραγωγής και τρία κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ στην Ελλάδα, στη Θήβα, διατηρεί και το μεγαλύτερο κέντρο logistics.

Στο μεταξύ θα ήθελα να αναφερθώ στην εν εξελίξει επένδυσή μας στο κέντρο αποθήκευσης και διανομής στη Θήβα, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2023. Το κέντρο διανομής μας στη Θήβα είναι το μεγαλύτερο κέντρο διανομής αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων, καλύπτοντας περισσότερο από το 60% της ελληνικής αγοράς. Αυτή τη στιγμή έχουμε την ευθύνη για περίπου 5.000 κωδικούς φαρμάκου, οι οποίοι διανέμονται σε περισσότερα από 2.500 σημεία (νοσοκομεία, φαρμακεία κ.λπ.) ανά την Ελλάδα, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2021 έχουμε αναλάβει και τη διανομή των εμβολίων COVID-19 σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση που ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ και έρχεται να ενισχύσει την αποθηκευτική δυναμικότητα της υφιστάμενης μονάδας και να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς των φαρμακευτικών προϊόντων. Σε επίπεδο αποθήκευσης, ο χώρος θα αυξηθεί κατά 16.000 τ.μ. δημιουργώντας 20.800 επιπλέον παλετοθέσεις, γεγονός που μεταφράζεται σε 122% αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικής σε επίπεδο τεμαχίων, δηλαδή από 90 εκατ. τεμάχια σε 200 εκατ. Επιπλέον, η επένδυση περιλαμβάνει την αγορά ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (ψυκτικούς θαλάμους, κλιματισμό με αυτόματους μηχανισμούς ελέγχου, παλετοράφια κ.λπ.), μεταφορικών μέσων (ανυψωτικά μηχανήματα και μηχανήματα μεταφοράς παλετών) τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης / ειδοποίησης, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς των προϊόντων, ειδικά σε επίπεδο θερμοκρασίας, πληρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια που τα προϊόντα βρίσκονται υπό την ευθύνη μας, από τη στιγμή δηλαδή που παραλαμβάνονται μέχρι και το τελικό σημείο παράδοσής τους.

H κερδοφορία μας εκτιμάται ότι θα σημειώσει αύξηση άνω του 30% την τριετία 2020-2023, με τα κέρδη να επανεπενδύονται.

– Η αναβάθμιση του κέντρου διανομής στη Θήβα, μέσα από τις επενδύσεις που αναφέρετε, προαναγγέλλει μήπως την πώλησή του; Υπάρχουν τελικά σκέψεις απόσχισης της FAMAR από τον κλάδο των logistics;

– Να σημειώσω ότι η εταιρεία είχε και έχει ως αρχή να ενημερώνει επίσημα για σημαντικές επιχειρηματικές αλλαγές και πρωτοβουλίες. Η αναβάθμιση δεν συνιστά προαναγγελία. Υλοποιείται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μας πορείας και της προτεραιότητας που έχουμε θέσει ως οργανισμός για τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Η FAMAR επιδιώκει μέσα από την εν λόγω επένδυση να δημιουργήσει ένα πρότυπο κέντρο αποθήκευσης και διανομής αμιγώς φαρμακευτικών προϊόντων (Centre of Operations Excellence), που θα ενδυναμώσει ακόμα παραπάνω τη θέση μας στην αγορά με πολλαπλασιαστικά οφέλη στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες και στην ελληνική αγορά.

– Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και του κόστους των πρώτων υλών αποτελεί πηγή μεγάλης αβεβαιότητας για τις βιομηχανίες. Συμμερίζεστε αυτή την ανησυχία; Υπάρχει κίνδυνος να ανασταλεί μέρος της παραγωγής σας ή να υπάρξουν δυσλειτουργίες λόγω των εξελίξεων;

– Η αύξηση του ενεργειακού κόστους, όπως και η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών αποτελούν προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αβεβαιότητα έχει πάρει τη θέση της κανονικότητας, προκαλώντας σημαντικές ανησυχίες σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο και φυσικά η FAMAR δεν αποτελεί εξαίρεση.

Παρ’ όλα αυτά, από την πλευρά μας προσπαθούμε να αναλάβουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία μας, καθώς είναι απόλυτη προτεραιότητά μας οι ασθενείς να μην αντιμετωπίσουν ελλείψεις στα φάρμακα που παράγουμε. Μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει 4 εκατ. ευρώ με στόχο να απορροφήσουμε τις πιέσεις που δημιουργούνται σε επίπεδο πληθωρισμού, εφοδιαστικής αλυσίδας και πρώτων υλών, καθώς και ενεργειακού κόστους. Επιπλέον έχουμε συνάψει στρατηγικές συμφωνίες με προμηθευτές προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο έλλειψης πρώτων υλών, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε ξεκινήσει μια επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου με συνολική ισχύ 1.400 KWp και ετήσια παραγωγή 1.800.000 KWH. Σε επίπεδο ομίλου μιλάμε για συνολική επένδυση για τη δημιουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων ύψους 3,5 εκατ. ευρώ με ισχύ 4.500 KWp και ετήσια παραγωγή ενέργειας 5.500.000 KWh, ενώ αξίζει να σημειώσω ότι πρόκειται για πάρκα που πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας, αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας, δημιουργώντας δικλίδες ασφαλείας για τις ενεργειακές προκλήσεις.

Επίσης, τολμώ να πω ότι οι προκλήσεις λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό ως μοχλός επιτάχυνσης για την υλοποίηση των επενδύσεών μας στο πλαίσιο της στρατηγικής ESG. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου για μείωση των εκπομπών CO2 άνω του 40% μέχρι το 2030, βελτιώνοντας ουσιαστικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

– Εχετε μήπως μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία των μεγεθών τη φετινή χρονιά σε σύγκριση με πέρυσι;

– Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι οι θετικές επιδόσεις της FAMAR συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Παρά τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους, η οποία καθιστά την περίοδο που διανύουμε πολύ ρευστή για να κάνουμε προβλέψεις, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις μας αναμένουμε ότι ο τζίρος μας θα ξεπεράσει τα 227 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα κλείσει με αύξηση 13,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η κερδοφορία του ομίλου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, ποσό που θα επανεπενδυθεί πλήρως στην εταιρεία, σημειώνοντας 19% αύξηση του EBITDA σε σχέση με το 2021, που έφθασε τα 17,1 εκατ. ευρώ.

Συνεργασίες και εξαγορές   

– Είναι στα σχέδιά σας οι εξαγορές άλλων εταιρειών του κλάδου ή εταιρειών τεχνολογίας για τον εκσυγχρονισμό των προϊόντων σας; 

– Στην παρούσα φάση ο οργανισμός εστιάζει στην αναπτυξιακή του πορεία και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς του, ώστε να συνεχίσει να κερδίζει έδαφος στη διεθνή αγορά των CDMOs και να πετύχει σταδιακά βελτίωση του μεριδίου αγοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο στρατηγικός μας σχεδιασμός περιλαμβάνει πρωταρχικά την οργανική ανάπτυξη και σε δεύτερο στάδιο την αξιολόγηση στρατηγικών συνεργασιών και εξαγορών. Ως εκ τούτου εξετάζουμε προτάσεις και ιδέες που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων μας να εισέλθουμε σε νέες αγορές, να προσελκύσουμε νέους πελάτες και να προσφέρουμε καινοτόμες υπηρεσίες.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή