Μειώθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων, μικρή αύξηση για τα νοικοκυριά

Μειώθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων, μικρή αύξηση για τα νοικοκυριά

Μείωση των καταθέσεων για τις επιχειρήσεις και αντίστοιχα αρνητική ροή νέων δανείων καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Οκτώβριο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των καταθέσεων για τις επιχειρήσεις και αντίστοιχα αρνητική ροή νέων δανείων καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Οκτώβριο, η οποία αποδίδεται στη μείωση της ρευστότητας που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες λόγω των αυξημένων αποπληρωμών παλαιότερων δανείων. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων υποχώρησαν τον Οκτώβριο κατά 671 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 45,9 δισ. ευρώ, ενώ μείωση κατά 665 εκατ. ευρώ παρουσίασε και η καθαρή ροή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η αρνητική καθαρή ροή χρηματοδότησης σημαίνει ότι οι αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών υπερέβησαν τις νέες εκταμιεύσεις, καθώς πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους από παλαιότερα δάνεια και να επωφεληθούν από τα νέα χαμηλότερα spreads που προσφέρουν οι τράπεζες για νέα δάνεια, ειδικά για τις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μειώθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων, μικρή αύξηση για τα νοικοκυριά-1

Ο ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών επιβραδύνεται, λόγω των πιέσεων από τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 121 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και ανήλθαν σε 138,8 δισ. ευρώ, συντηρώντας σε υψηλά επίπεδα την ιδιωτική αποταμίευση παρά την έκρηξη του πληθωρισμού. Η καθαρή ροή όμως νέων καταθέσεων είναι χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που σημαίνει ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέου εισοδήματος εξασθενεί σταδιακά, καθώς συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις από την αύξηση των επιτοκίων και την άνοδο του κόστους διαβίωσης.

Η οικονομική πίεση που βιώνουν τα νοικοκυριά παρά τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση αποτυπώνεται και στην απροθυμία για νέο δανεισμό με την υποχώρηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν τον Οκτώβριο κάτω από τα 30 δισ. ευρώ, καταγράφοντας συνεχιζόμενη πιστωτική συρρίκνωση της τάξης του -3,1% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα ασθενική ήταν η πιστωτική επέκταση της καταναλωτικής πίστης, που συντηρείται σε οριακά θετικό ρυθμό της τάξης του 0,5%, με συνέπεια οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια να υπερβαίνουν μόλις τα 9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή