Τριφασικό ρεύμα: Υψηλότερες χρεώσεις από το 2023

Τριφασικό ρεύμα: Υψηλότερες χρεώσεις από το 2023

Οι χρεώσεις δικτύου θα τιμολογούνται βάσει της ισχύος της εγκατάστασης και λιγότερο βάσει της κατανάλωσης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρεώσεις για τη χρήση δικτύου διανομής ρεύματος βάσει της ισχύος της εγκατάστασης και λιγότερο βάσει της κατανάλωσης θα ισχύσουν για τους καταναλωτές από το 2023 σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ. Οπως είπε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθανάσιος Δαγούμας, το συνολικό ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει, όμως η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές, ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές) να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία).

Ομως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις των ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και τους ελληνικούς δρόμους. Στην Ελλάδα οι χρεώσεις δικτύου σήμερα αντιστοιχούν κατά 80% στην ενέργεια, ποσοστό που από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ θα περιοριστεί σε 10%, με το υπόλοιπο 90% να συναρτάται με την ισχύ της εγκατάστασης.

Αυτή την εβδομάδα, εξάλλου, η Αρχή αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνεργασία με καταναλωτικές οργανώσεις που θα περιλαμβάνει βίντεο, φυλλάδιο και δικτυακό τόπο, στον οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να δηλώνουν τις οικιακές συσκευές (κουζίνα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνα κ.λπ.) και τις ώρες ημερησίως που τις χρησιμοποιούν, το τιμολόγιο του προμηθευτή τους και να βλέπουν το κόστος χρήσης ανά συσκευή αλλά και την εξοικονόμηση που μπορούν να έχουν αντικαθιστώντας τις συσκευές τους με ενεργειακά αποδοτικές ή μεταφέροντας την κατανάλωση στις νυχτερινές ώρες (εφόσον έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή