Αύξηση οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική τον Αύγουστο

Αύξηση οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική τον Αύγουστο

Σημαντική αύξηση σημείωσε ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική κατά τη διάρκεια του φετινού Αυγούστου, σε πλήρη αντιδιαστολή με την εικόνα που καταγράφεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου η γενικότερη τάση ήταν πτωτική

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση σημείωσε ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αττική κατά τη διάρκεια του φετινού Αυγούστου, σε πλήρη αντιδιαστολή με την εικόνα που καταγράφεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου η γενικότερη τάση ήταν πτωτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στην Αττική σημειώθηκε αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 45,9% στον αριθμό των αδειών, κατά 89,9% στην επιφάνεια και κατά 113,3% στον όγκο.

Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη της έντονης κινητικότητας που παρατηρείται από κατασκευαστές, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για νεόδμητες κατασκευές, τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια προάστια. Ενας ακόμη λόγος που ενδεχομένως να έχει πυροδοτήσει την αύξηση των αδειών τον φετινό Αύγουστο στην Αττική έγκειται και στη σταδιακή είσοδο όλο και περισσότερων θεσμικών επενδυτών στην αγορά κατοικίας, οι οποίοι επενδύουν σε νέες αναπτύξεις μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με μια παραδοσιακή οικοδομική εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, σε επίπεδο οκταμήνου, δηλαδή κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική εμφανίζει αύξηση κατά 27,5% στον όγκο και κατά 8,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών.

Στον αντίποδα, σε πανελλαδικό επίπεδο, η εικόνα είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 1.685 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 439.626 τ.μ. επιφανείας και 1.835.466 κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,6% στον αριθμό των αδειών, αύξηση κατά 0,6% στην επιφάνεια, αλλά μείωση κατά 13,8% στον όγκο συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2021. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.667 άδειες, που αντιστοιχούν σε 425.514 τ.μ. επιφανείας και 1.772.711 κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7% στον αριθμό των αδειών, μείωση κατά 2,4% στην επιφάνεια και κατά 16,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η πτώση του όγκου στη Δυτική Μακεδονία ήταν της τάξεως του 61,1%, στη Θεσσαλία η υποχώρηση άγγιξε το 58,9% και στην Κεντρική Μακεδονία το 50%.

Πανελλαδικά ο όγκος των νέων οικοδομών εμφανίζεται μειωμένος κατά 13,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021.

Κατά τη διάρκεια του φετινού οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 1,9% στον αριθμό των αδειών, μείωση κατά 12% στην επιφάνεια και κατά 4,3% στον όγκο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Κατά την ίδια σύγκριση, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζει αύξηση κατά 1,7% στον αριθμό των αδειών, μείωση κατά 12,9% στην επιφάνεια και κατά 4,4% στον όγκο.

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Αύγουστο 2022, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 24.256 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 5.586.425 τ.μ. επιφανείας και 24.921.594 κυβικά μέτρα όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 8,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 0,7% στην επιφάνεια και κατά 8,5% στον όγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή