Kατεβαίνει ο πήχυς για το Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς

Kατεβαίνει ο πήχυς για το Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς

Υπολογίζεται ότι θα αλλάξουν χέρια τουλάχιστον 1.600 ακίνητα από τα 2.500 που ήταν ο αρχικός στόχος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μισό σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό είναι πιθανό να περιοριστεί εντέλει η περίμετρος του Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς, που αφορά την πώληση χιλιάδων ακινήτων τόσο ιδιοχρησιμοποιούμενων όσο και ανακτηθέντων, μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι τα δύο σχήματα που έχουν υποβάλει προσφορές διαπραγματεύονται τον περαιτέρω περιορισμό της περιμέτρου της συμφωνίας, από τα 800 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο που θα κυμανθεί μεταξύ 500-600 εκατ. ευρώ, ίσως και ακόμη χαμηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι όταν ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία, η περίμετρος της συναλλαγής είχε οριοθετηθεί στο 1 δισ. ευρώ. Η επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και το αυξημένο ρίσκο που έχει προκύψει θεωρούνται οι δύο βασικότεροι λόγοι για την εξέλιξη αυτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι το κοινό σχήμα των Bain και Brook Lane Capital και η Orion Capital Managers. Η τελευταία είναι ένας ευρωπαϊκός όμιλος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ακινήτων (private equity), που ειδικεύεται στην ευρωπαϊκή αγορά και διαθέτει παρουσία σε Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Με δεδομένο ότι η αξία των προσφορών που υποβλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι ήταν μάλλον αισθητά μικρότερη της περιμέτρου του χαρτοφυλακίου των 2.500 ακινήτων, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών έχει προχωρήσει η διαδικασία επαναπροσδιορισμού της περιμέτρου σε ένα χαμηλότερο ύψος, που να αντιστοιχεί στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί. Είναι μάλιστα πιθανό το επόμενο διάστημα να κληθούν οι επενδυτές να υποβάλουν βελτιωμένες προτάσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Ακόμη κι έτσι φυσικά, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε αξία μεμονωμένες συναλλαγές πώλησης ακινήτων στην ελληνική αγορά. Υπολογίζεται ότι θα αλλάξουν χέρια τουλάχιστον 1.600 ακίνητα (από τα 2.500 που ήταν ο αρχικός στόχος της Τράπεζας Πειραιώς). Σε αυτά θα πρέπει να υπολογίζονται και τα 125 ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα του ομίλου Πειραιώς, αξίας 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αποφέρουν εξασφαλισμένα έσοδα. Σημειωτέον ότι 18 από τα ακίνητα αυτά θα μείνουν κενά λόγω της δρομολογούμενης μετακίνησης των κεντρικών γραφείων της Πειραιώς και άλλων υπηρεσιών στο νέο ακίνητο του ομίλου στο Ελληνικό. Με δεδομένο ότι τα κτίρια αυτά βρίσκονται σε κεντρικά και ιδιαίτερα εμπορικά σημεία, θα επιτρέψουν στους επενδυτές την κεφαλαιοποίηση μελλοντικών υπεραξιών.

Στη λίστα του Project Terra βρίσκεται και το εμβληματικό αρχοντικό Σερπιέρη στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω, κτίριο του 19ου αιώνα, όπως επίσης και 1.600 ακίνητα, τα οποία έχουν ανακτηθεί από την τράπεζα στο πλαίσιο πλειστηριασμών. Σημειωτέον ότι λόγω και του ύψους της πώλησης, αναμένεται να χορηγηθεί και χρηματοδότηση από την τράπεζα (vendor financing) στον οριστικό νικητή της, σε ποσοστό της τάξεως του 50% της αξίας της συναλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή