Στα χαρτιά παραμένει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Στα χαρτιά παραμένει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Δεν υπάρχει συναίνεση για το πού πρέπει να τεθούν οι ανώτατες τιμές

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την εβδομάδα δημοσιεύθηκαν δύο έγγραφα από δύο κυβερνητικές υπηρεσίες: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Το έγγραφο της Επιτροπής ήταν μια πρόταση για «ένα νέο εργαλείο» για τον περιορισμό των υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ήταν οι κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή μιας πολιτικής ανώτατων τιμών για το ρωσικό αργό. Και τα δύο επικρίθηκαν σφόδρα μέσα σε λίγες ώρες από τη δημοσίευσή τους.

Τα δύο έγγραφα αντιπροσωπεύουν τα πολυαναμενόμενα ανώτατα όρια τιμών που συζητήθηκαν από τον Ιούνιο για πλαφόν τιμής στο ρωσικό αργό και από τον Σεπτέμβριο για το πλαφόν τιμής στο φυσικό αέριο. Κανένα από τα τελικά αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητικό, όπως επισημαίνει η Τσβετάνα Παράσκοβα του ιστοτόπου ενεργειακών ειδήσεων και αναλύσεων oilprice.com. Στις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για το ανώτατο όριο τιμών ρωσικού πετρελαίου, παρά τις 12 σελίδες πληροφοριών για τον τρόπο επιβολής του ανώτατου ορίου, δεν κατονομάζεται το επίπεδο αυτού του πλαφόν, καθώς συζητείται ακόμη και δεν υπάρχει συναίνεση για το πού πρέπει να τεθεί.

Το ανώτατο όριο πρέπει να συμφωνηθεί τόσο από το G7 όσο και από την Ε.Ε. Καθώς η Ε.Ε. ενεργεί ως όγδοος εταίρος στην ομάδα, εκτός από το ότι έχει τρία μέλη της στο ίδιο το G7, οι ΗΠΑ περιμένουν τώρα να συμφωνήσει η Ε.Ε. για ένα επίπεδο ανωτάτου ορίου. Αυτό αποδεικνύεται δύσκολο. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα επίπεδο ανωτάτου ορίου επειδή η πρόταση του G7 για ένα εύρος τιμών από 65 έως 70 δολ. το βαρέλι θεωρήθηκε πολύ χαμηλή από ορισμένα μέλη της Ε.Ε. και πολύ υψηλή από άλλα. Για άλλους, όπως ο βετεράνος της βιομηχανίας πετρελαίου των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Μπλάκμον, το ανώτατο όριο ήταν εξαρχής ανέκδοτο, καθώς η Ρωσία πουλάει ήδη το πετρέλαιό της στην Κίνα και την Ινδία σε τιμές μέσα στο προτεινόμενο εύρος. Αυτό σημαίνει ότι το ανώτατο όριο στην πραγματικότητα δεν θα περιορίσει τίποτε.

Η ανταποκρίτρια του Energy Intelligence στον ΟΠΕΚ, Αμένα Μπακρ, επίσης τόνισε σε tweet ότι «εάν δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάτι, μη δίνετε ψεύτικες υποσχέσεις. Η Ε.Ε., που επιθυμεί να κλειδώσει το ρωσικό πετρέλαιο στα 65-70 αστειεύεται. Πώς αυτό το εύρος τιμών θα βλάψει τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας;». Ωστόσο, η Μπακρ ανέφερε επίσης ότι εάν αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο έχει συμφωνηθεί το πλαφόν τιμών, θα αποδειχθεί ότι η Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας έναντι της γεωπολιτικής. Παραμένει αβέβαιο αν θα υπάρξει συμφωνία γιατί οι διαφορές είναι αρκετά σημαντικές.

Η Πολωνία, για παράδειγμα, δεν θα συμφωνούσε σε ανώτατο όριο άνω των 30 δολ. το βαρέλι, ενώ η Κύπρος θέλει αποζημίωση για τη ναυτιλιακή δραστηριότητα που θα έχανε λόγω του ανωτάτου ορίου. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου για τις εισαγωγές στην Ε.Ε., που έγινε αμέσως στόχος αστεϊσμών. Στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα ανώτατη τιμή είναι πολύ υψηλή, σύμφωνα με ορισμένους. Και δεν θα ενεργοποιηθεί ακόμη και σε μια άνοδο τιμών όπως αυτή που είδε η Ε.Ε. αυτό το καλοκαίρι.

Η πρόταση της Κομισιόν λέει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά της Ε.Ε. πρέπει να παραμείνουν στα επίπεδα των 275 ευρώ για δύο εβδομάδες πριν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ανωτάτου ορίου, ωστόσο ακόμη και αυτό το καλοκαίρι, όταν οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, δεν έμειναν ποτέ στα 275 ευρώ για δύο ολόκληρες εβδομάδες. Αυτό και μόνον αρκεί για να αχρηστεύσει το πλαφόν ενώ κάποιοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή