Η «επανάσταση» Xetra στα χρηματιστήρια

Η «επανάσταση» Xetra στα χρηματιστήρια

Είκοσι πέντε χρόνια σε λειτουργία στην αγορά της Φρανκφούρτης το αυτόματο σύστημα συναλλαγών μετοχών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 28η Νοεμβρίου 1997 ήταν ιστορική για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, διότι οι συναλλαγές μετοχών άρχισαν να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. H φασαρία, οι φωνές και οι χειρονομίες των χρηματιστών στο παρκέ του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έχουν περάσει έκτοτε στην Ιστορία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της Deutsche Welle. Εκτός κι αν κάποια γνωστή εταιρεία γιορτάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο με καλεσμένους και πλήθος δημοσιογράφων στην καρδιά της οικονομικής πρωτεύουσας της Γερμανίας, όπου συνήθως επικρατεί σιωπή. Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, στις 28 Νοεμβρίου 1997, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ξεκινούσε το ηλεκτρονικό εμπόριο μετοχών Xetra (Exchange Electronic Trading), το οποίο έφερε τα πάνω – κάτω στον κόσμο του χρηματιστηρίου.

Αρχικά πολλοί χρηματιστές δεν ενθουσιάστηκαν. «Στο παρκέ του χρηματιστηρίου συνωστίζονταν κάθε μέρα μέχρι 1.500 άτομα», θυμάται ο βετεράνος του χρηματιστηρίου Φιντέλ Χέλμερ, ο οποίος από το 1970 μέχρι πριν από πέντε χρόνια συμμετείχε καθημερινά στο γίγνεσθαι του χρηματιστηρίου στη Φρανκφούρτη. «Οι χρηματιστές ήταν τότε πολύ συντηρητικοί και δύσπιστοι απέναντι σε οποιεσδήποτε καινοτομίες». Τον Σεπτέμβριο του 2000 το οικονομικό περιοδικό Finanztest προειδοποιούσε τους επενδυτές: «Αν κάποιος μπει στην αγορά χωρίς συγκεκριμένο όριο δεν αποκλείεται να εξαπατηθεί». Η συμβουλή του γερμανικού περιοδικού: «Κάτω τα χέρια από το Xetra, θα γλιτώσετε από πολλούς μπελάδες».

Το αυτόματο σύστημα συναλλαγών λειτούργησε καλά εξαρχής, λέει ο Φιντέλ Χέλμερ, για πολλά χρόνια επικεφαλής συναλλαγών στην ιδιωτική τράπεζα Hauck & Aufhäuser: «Το εμπόριο ήταν πιο κατανοητό, ταχύτερο, το σύστημα ήταν απλώς τέλειο. Και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ωφελήθηκε πάρα πολύ από το ηλεκτρονικό εμπόριο μετοχών». Το Xetra καθιέρωσε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ως το κορυφαίο κέντρο συναλλαγής μετοχών στη Γερμανία. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το σύστημα δέχθηκε και επεξεργάστηκε περίπου ένα εκατομμύριο εντολές, με τον καθημερινό τζίρο να ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ. Σήμερα το μερίδιο αγοράς του στη Γερμανία αγγίζει το 80%. Η τεχνολογία Xetra κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματιστών. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «Γερμανικό Χρηματιστήριο», σήμερα διατίθενται με μόλις ένα κλικ σε ενδιαφερομένους 3.532 μετοχές. Περί τις 144 χρηματιστηριακές εταιρείες από 17 χώρες και 3.000 χρηματιστές δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

«Το σύστημα Xetra είναι πλέον σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο στο εμπόριο με γερμανικά αξιόγραφα, καθώς και η σημαντικότερη ευρωπαϊκή αγορά συναλλαγών χάρη στην κορυφαία τεχνολογία που χρησιμοποιεί», συνοψίζει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «Γερμανικό Χρηματιστήριο», Τόμας Μπουκ. Εδώ και 25 χρόνια το αυτοματοποιημένο σύστημα συναλλαγών είναι συνώνυμο «αξιοπιστίας, ρευστότητας και διαφάνειας». Ας σημειωθεί ότι τα χρηματιστήρια στη Βιέννη, τη Μάλτα και τη Σόφια βασίζουν τις συναλλαγές τους στην τεχνολογία της Φρανκφούρτης. Τη δε φασαρία και τις φωνές των χρηματιστών περασμένων δεκαετιών μπορεί να τις ξανασυναντήσει όποιος ενδιαφέρεται στο… μουσείο. Οποιος εισέλθει στο κέντρο επισκεπτών του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης θα δει αντίγραφα γραφείων χρηματιστών της δεκαετίας του ’80. Οταν σηκώσει ένα από τα σταθερά τηλέφωνα πάνω στα γραφεία θα ακούσει χρηματιστές να φωνάζουν, συνδιαμορφώνοντας την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών, ήτοι ήχους από το παρελθόν, πολύ πριν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σημάνουν το πέρασμα και των χρηματιστηρίων στην ψηφιακή εποχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή