Η μείωση τιμών ενέργειας φέρνει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Η μείωση τιμών ενέργειας φέρνει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Στο 9% τον Νοέμβριο από 9,5% τον Οκτώβριο ο εναρμονισμένος δείκτης

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση του πληθωρισμού για δεύτερο συνεχή μήνα, στο 9% τον Νοέμβριο από 9,5% τον Οκτώβριο, δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ενώ μελέτη της Εθνικής Τράπεζας διαπιστώνει γενικότερα ενδείξεις αποκλιμάκωσης και προβλέπει ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,5% το 2023, από 10% κατά μέσο όρο φέτος (χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 5% το 2023).

Ο ελληνικός δείκτης βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που εκτιμάται στο 10% τον Νοέμβριο, από 10,6% τον Οκτώβριο.

3% στα τέλη του 2023

«Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα πέρασε το σημείο καμπής και αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 3% στα τέλη του 2023, από περίπου 8% στα τέλη του 2022, με πιθανότητα ακόμη ταχύτερης υποχώρησης αν συνεχιστεί η βελτίωση στις διεθνείς αγορές ενέργειας και πρώτων υλών», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυση της Εθνικής (επικεφαλής οικονομολόγος ο Νίκος Μαγγίνας).

Η μείωση τιμών ενέργειας φέρνει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού-1

Η τιμή του αερίου

Για δεύτερο συνεχή μήνα υποχωρεί ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Eurostat.

Συγκεκριμένα, οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν σημαντικά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου (οι τιμές του ολλανδικού TTF υποχώρησαν κατά 42%, στα 135 ευρώ η MWh κατά μέσο όρο τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, σε σύγκριση με τη μέση τιμή των 235 ευρώ η MWh τον Αύγουστο) οδηγώντας με χρονική υστέρηση χαμηλότερα και τις εγχώριες λιανικές τιμές του φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η μελέτη επισημαίνει και τον ρόλο που έπαιξαν οι αυξημένες κρατικές επιδοτήσεις και οι εκπτώσεις των προμηθευτών σε πελάτες τον Οκτώβριο. Ετσι, η συνεισφορά του φυσικού αερίου στον πληθωρισμό του Οκτωβρίου ήταν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το 2023, οι προσδοκίες της αγοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου. Ετσι, τον Νοέμβριο η προβλεπόμενη τιμή για το επόμενο έτος με βάση τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF διαμορφώθηκε σε 125 ευρώ η MWh κατά μέσο όρο για το 2023. Επίσης για το πετρέλαιο οι τελευταίες προβλέψεις υποδεικνύουν σταθεροποίηση μέχρι το τέλος του έτους και υποχώρηση κατά 13% περίπου το 2023 στα 88 δολάρια το βαρέλι.

Αυξήσεις στα τρόφιμα

Στο μέτωπο των τροφίμων, αντίθετα, η αύξηση συνεχίστηκε (+14,8% τον Οκτώβριο), ωστόσο οι διεθνείς αγορές εκπέμπουν πρώιμες ενδείξεις υποχώρησης των πιέσεων, επισημαίνει η μελέτη. Η βελτίωση αναμένεται να αρχίσει να αντανακλάται στον εγχώριο πληθωρισμό τροφίμων από τα τέλη του 2ου τριμήνου του 2023. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής εκτιμά ότι ο πληθωρισμός τροφίμων θα υποχωρήσει σε περίπου 6% ετησίως κατά μέσο όρο το 2023 και στο 1,7% τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Επιπλέον, η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του εισαγόμενου πληθωρισμού στα μη ενεργειακά εμπορεύματα.

Τέλος, επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει περιορισμένους κινδύνους δευτερογενών επιδράσεων στις τιμές, που θα μπορούσαν να παρατείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι ανατιμήσεις αύξησαν τον τζίρο των εμπόρων

Αύξηση 10,5% κατέγραψε ο τζίρος στο λιανεμπόριο τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, αύξηση ωστόσο που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αύξηση των τιμών σε σειρά αγαθών. Την ίδια ώρα η αύξηση του όγκου πωλήσεων ήταν πολύ μικρότερη, μόλις 1,4% σε ετήσια βάση. Σε συγκεκριμένους κλάδους του λιανεμπορίου, όπως αυτός της ένδυσης – υπόδησης, καταγράφεται αξιοσημείωτη υποχώρηση τόσο της αξίας όσο και του όγκου πωλήσεων. Μείωση του όγκου πωλήσεων καταγράφεται ακόμη και στον κλάδο των τροφίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο του 2022 αυξήθηκε σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021 ως εξής στους επιμέρους κλάδους του λιανεμπορίου:

• Πρατήρια καυσίμων: 24,2%.
• Επιπλα – ηλεκτρικά είδη – οικιακός εξοπλισμός: 18,3%.
• Σούπερ μάρκετ: 11,6%.
• Εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων: 7,2%.
• Φαρμακεία: 6,5%.
• Βιβλία – Χαρτικά – λοιπά είδη: 5,3%.
• Πολυκαταστήματα: 3,2%.

Στα καταστήματα ειδών ένδυσης – υπόδησης καταγράφηκε μείωση του τζίρου 4,4%, ενώ υποχώρηση των πωλήσεων κατά 5,8% σημειώθηκε και στις πωλήσεις εκτός καταστημάτων (πρόκειται κυρίως για ηλεκτρονικές πωλήσεις).

Σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων αυτός μεταβλήθηκε σε ετήσια βάση στις επιμέρους κατηγορίες λιανεμπορίου ως εξής:
• Πρατήρια καυσίμων: 5,5%.
• Επιπλα – ηλεκτρικά είδη – οικιακός εξοπλισμός: 12,1%.
• Σούπερ μάρκετ: – 0,3%.
• Εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων: -3,1%.
• Φαρμακεία: 0,7%.
• Βιβλία – Χαρτικά – λοιπά είδη: 6%.
• Πολυκαταστήματα: -1,1%.
• Ενδυση – Υπόδηση: -7,2%.
 Ο τζίρος του λιανεμπορίου υποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 κατά 0,6%, ενώ ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε σε μηνιαία βάση κατά 1%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή