Attica Bank: Αυξήθηκε στο 69,5% το ποσοστό του ΤΧΣ

Attica Bank: Αυξήθηκε στο 69,5% το ποσοστό του ΤΧΣ

Μετά τη μετατροπή σε μετοχές των 271.448.946 warrants που εκδόθηκαν υπέρ του Δημοσίου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο ποσοστό που φθάνει το 69,5% –από 62,93%– έχει από σήμερα το ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, μετά τη μετατροπή σε μετοχές των 271.448.946 (269.212.032 πέρασαν στην κυριότητα του ΤΧΣ) παραστατικών τίτλων (warrants) που εκδόθηκαν υπέρ του Δημοσίου στο πλαίσιο ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία. Μετά το dilution που επιφέρει η μετατροπή, το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ μειώνεται από 14,7% σε 12,03%, του ΕΦΚΑ από 10,26% σε 8,40% και του Ellington από 9,87% σε 8,08%.

Η μετατροπή δεν οδηγεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, οι δείκτες της οποίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 6,4% ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET1 και στο 9,94% ο συνολικός δείκτης CAD με βάση τα αποτελέσματα 6μήνου. Το πρόβλημα της χαμηλής κεφαλαιακής επάρκειας σε συνδυασμό με τον υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, που με βάση τα αποτελέσματα 6μήνου διαμορφώνεται στο 67,6%, αναμένεται να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογείται για το α΄ τρίμηνο του 2023.

Με δεδομένο ότι η συμφωνία των μετόχων προβλέπει ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή» –ο οποίος έχει λήξει– και ότι θα επιτύχει την εξυγίανση του ισολογισμού της με πωλήσεις και οργανικές ενέργειες, οι μέτοχοι αναμένεται έως την επόμενη εβδομάδα να υποβάλουν στην ΤτΕ τη στρατηγική και το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων.

Με παράλληλες διαδικασίες θα πρέπει να κλείσει και το θέμα της συμφωνίας των μετόχων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την υπογραφή του shareholders agreement για τη συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί επίσης την προσεχή εβδομάδα, με στόχο το επόμενο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank να αποφασίσει την ημερομηνία που θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση που θα εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Παρά την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, πηγές κοντά στη διαδικασία εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την υλοποίηση της συμφωνίας, που προβλέπει ότι από το σύνολο των 490 εκατ. ευρώ οι τρεις βασικοί μέτοχοι, δηλαδή ΤΧΣ και η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington (μέσω των Rinoa και Ellington Solutions) θα καλύψουν τα 459 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ. Το μεγαλύτερο μέρος της επικείμενης αύξησης, που υπολογίζεται στα 330 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί από το ΤΧΣ, ενώ στα 130 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η συμμετοχή της κοινοπραξίας ΤΜΕΔΕ – Ellington.

Σε επόμενη φάση προβλέπεται η έκδοση εκ νέου warrants, τα οποία θα αναλάβει η κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington, αποκτώντας έτσι και την πλειοψηφία των μετοχών της Attica Bank στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίησή της. Οπως έχει ανακοινωθεί, τα 300 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για επιπρόσθετες προβλέψεις έτσι ώστε να καλυφθούν οι ζημίες από τις υφιστάμενες τιτλοποιήσεις της Attica Bank, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί με σκοπό τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την αναδιάρθρωση της τράπεζας, έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικά κερδοφόρος έως το τέλος του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή