Τζακ Μα: Καταφύγιο στο Τόκιο έχει βρει ο ιδρυτής της Alibaba

Τζακ Μα: Καταφύγιο στο Τόκιο έχει βρει ο ιδρυτής της Alibaba

Συμμετέχει σε κλειστές λέσχες, συλλέγει έργα τέχνης και ταξιδεύει σε ΗΠΑ, Ισραήλ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κινέζος επιχειρηματίας Τζακ Μα ζει στο Τόκιο σχεδόν έξι μήνες τώρα, μετά την εκστρατεία εις βάρος του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας που εξαπέλυσε το Πεκίνο, όπως ανέφεραν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times και αναδημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ο συνιδρυτής του κολοσσού του ψηφιακού λιανεμπορίου της Alibaba περνάει τον χρόνο του στην Ιαπωνία, ασχολούμενος με τις επιχειρήσεις του, ενώ κάνει ταξίδια στην ύπαιθρο και τακτικές επισκέψεις στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, επισήμανε η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν πού βρίσκεται. Είναι στενός φίλος του μεγιστάνα Μασαγιόσι Σον, ιδρυτή του ιαπωνικού τεχνολογικού κολοσσού SoftBank Grouρ, που εδρεύει στο Τόκιο και πρώτος επενδυτής στην Alibaba. Ο Τζακ Μα, όταν βρισκόταν στο αποκορύφωμά της η εκστρατεία του Πεκίνου, είχε για διάστημα τριών μηνών εξαφανιστεί από προσώπου γης και μετά επανήλθε.

Ο πλουσιότερος κάποτε και ο πιο εξέχων επιχειρηματίας στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, ο Τζακ Μα αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Η κριτική που είχε ασκήσει στην κυβερνητική πολιτική για το ότι καταπνίγει την καινοτομία τού προκάλεσε πάμπολλα προβλήματα με το Πεκίνο, εκτροχιάζοντας την αρχική δημόσια προσφορά μετοχών του κολοσσού Ant Group στα τέλη Οκτωβρίου του 2020 στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ. Ο εν λόγω όμιλος ψηφιακών πληρωμών, που ίδρυσε ο Μα, ήταν έτοιμος να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αλλά το απέτρεψε η κρατική παρέμβαση, ενώ στη συνέχεια εξαπολύθηκε επίθεση κατά των ομίλων υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα συλλήβδην. Στόχος του Πεκίνου ήταν να μπορέσει να χαλιναγωγήσει τη διογκούμενη ισχύ του Διαδικτύου. Οι σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του Τζακ Μα από τότε παρακολουθούνταν στενά.

Η περιουσία του φέρεται να έχει μειωθεί από περίπου 50 δισ. δολάρια σε 21,7 δισ., απόρροια της εκστρατείας της κινεζικής κυβέρνησης κατά των τεχνολογικών του επιχειρήσεων.

Ζώντας στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ο μεγιστάνας συμμετέχει σε ολιγάριθμες κλειστές λέσχες στις κεντρικές συνοικίες της πόλης, Γκίνζα και Μαρουνούτσι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα FT. Εφερε επίσης μαζί του τον προσωπικό του σεφ και το προσωπικό ασφαλείας και έγινε ένας ενθουσιώδης συλλέκτης σύγχρονης τέχνης. Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος συμμετείχε στο παρελθόν σε διεθνούς βεληνεκούς επιχειρηματικά συνέδρια, είχε προβεί σε διεθνείς δωρεές προστατευτικού εξοπλισμού και άλλων ειδών, που χρειαζόταν ο κόσμος στις πρώτες μέρες της πανδημίας. Εν τω μεταξύ, πέρυσι εμφανίστηκε μόλις 48 δευτερόλεπτα σε ένα βίντεο –το οποίο είχε χαρακτηρίσει αναλυτής ως «βίντεο ομηρίας»– από ένα ταξίδι του στην Ολλανδία, ενώ τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν και με τον ελλιμενισμό του σούπερ γιοτ του «Ζεν το περασμένο καλοκαίρι στη Μαγιόρκα. Πέραν τούτων, ο 58χρονος διατηρεί εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, απέχοντας από τα φώτα της δημοσιότητας και ζώντας εκτός Κίνας.

Η περιουσία του φέρεται να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σχεδόν, ήτοι από περίπου 50 δισ. δολάρια σε 21,7 δισ. δολάρια, απόρροια της εκστρατείας της κινεζικής κυβέρνησης κατά των τεχνολογικών του επιχειρήσεων. Επιπλέον, το Πεκίνο είχε δώσει εντολή στον Τζακ Μακ και στην Alibaba να διαθέσει προς πώληση ορισμένα ΜΜΕ που κατείχε, ανάμεσα στα οποία η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post. Λίγο καιρό μετά επιβλήθηκε στην πρώτη πρόστιμο ρεκόρ της τάξεως των 2,8 δισ. δολαρίων για αθέμιτο ανταγωνισμό. Αυτό ήταν, προς το παρόν τουλάχιστον, το τέλος των κυρώσεων από το Πεκίνο εις βάρος του μεγαλοεπιχειρηματία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή