Με κέρδη 4,35% «έκλεισε» ο Νοέμβριος για το Χρηματιστήριο

Με κέρδη 4,35% «έκλεισε» ο Νοέμβριος για το Χρηματιστήριο

Οριακή άνοδος χθες με εκτίναξη τζίρου στα 284 εκατ. λόγω αναδιάρθρωσης MSCI 

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετή μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμου κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, παρά το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Νοέμβριο ωστόσο να κλείνει σε θετικό έδαφος με κέρδη 4,35% για τον Γενικό Δείκτη και ράλι 8,1% για τον τραπεζικό.

Στο μεταξύ, τα θετικά μηνύματα των διεθνών οίκων για τις ελληνικές μετοχές συνεχίζονται, με την Deutsche Bank να συνιστά στους επενδυτές να βάλουν στο ραντάρ τους τις ελληνικές τράπεζες και να αφήσουν πίσω τις ανησυχίες για τα κεφάλαια και για τα προβλήματα του παρελθόντος, υπογραμμίζοντας πως παρά την υπεραπόδοση των μετοχών τους το τελευταίο διάστημα, παραμένουν φθηνές, ενώ οι προοπτικές τους είναι ιδιαίτερα ισχυρές χάρη στην εκκαθάριση των NPEs, στην ενίσχυση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων από τα αυξανόμενα επιτόκια της ΕΚΤ, στην αύξηση του όγκου των δανείων και στο ισχυρό μακροοικονομικό σκηνικό της Ελλάδας.

Παράλληλα, η Bank of America αναβάθμισε τις ελληνικές μετοχές τοποθετώντας τον ελληνικό δείκτη MSCI στην πρώτη πεντάδα με τα χρηματιστήρια τα οποία προτιμά για το 2023 από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών, λόγω της βελτίωσης των προοπτικών της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05% στις 912,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 284,2 εκατ. ευρώ λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI στη λήξη της συνεδρίασης.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,17%, στις 2.222,59 μονάδες, ενώ με πτώση 0,47%, στις 1.377,5 μονάδες, έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η Deutsche Bank συνιστά στους επενδυτές να βάλουν στο ραντάρ τους τις ελληνικές τράπεζες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Quest στο +3,01% και ακολούθησαν «Σαράντης» και Βιοχάλκο με άνοδο άνω του 2%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με πτώση άνω του 2%.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,52%, στις 653,15 μονάδες, με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρούν κατά 1,80% και 1,34%, αντιστοίχως, ενώ κέρδη 2,93% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα και στο +1,21% έκλεισε η Eurobank.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν μέσω καταιγισμού μακροοικονομικών ανακοινώσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπως σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments. Παράλληλα, ευδιάκριτη είναι η «κόπωση» στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες, ερχόμενοι από ένα εντυπωσιακό ράλι αρκετών εβδομάδων, όπως προσθέτει.

Η ανακοίνωση πληθωρισμού της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε το συναίσθημα της αγοράς, μετά τον χαμηλότερο των εκτιμήσεων πληθωρισμό στη Γερμανία. Παρά ταύτα, δεν παρουσιάστηκε κάποιος ενθουσιασμός στις ευρωαγορές, με το «μπαλάκι» να βρίσκεται πλέον στο «γήπεδο» των πωλητών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος όσο κρατάει τις 900 μονάδες, επισημαίνει ο κ. Πετράκης. Απώλεια της σημαντικής αυτής στήριξης θα στρέψει ξανά τα βλέμματα στη στήριξη των 875-880 μονάδων. Ο τραπεζικός κλάδος συντηρεί την αγορά, όμως τα περιθώρια φαίνεται να στενεύουν, εκτιμά ο αναλυτής. Πάντως, την τάση για την εβδομάδα θα διαμορφώσουν οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις και οι ομιλίες μελών των κεντρικών τραπεζών ενόψει των συνεδριάσεών τους τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή