JP Mοrgan: Στον Τζέιμι Ντάιμον το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής – Οι ελληνικές του ρίζες

JP Mοrgan: Στον Τζέιμι Ντάιμον το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής – Οι ελληνικές του ρίζες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής έλαβε ο Tζέιμι Ντάιμον, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας στον κόσμο, της JP Morgan Chase.

Ο Ελληνοαμερικανικός τραπεζίτης που τιμήθηκε με την ύψιστη γαλλική διάκριση, έκανε το Παρίσι τον πυρήνα του αποτυπώματος της JP Morgan Chase στην ηπειρωτική Ευρώπη. 

Μάλιστα, όταν πέρυσι εγκαινίασε τα κεντρικά γραφεία της JP Morgan στο Παρίσι, ο Ντάιμον είπε ότι η πόλη αποτελεί τον νέο ευρωπαϊκό εμπορικό κόμβο της τράπεζας.

Επίσης υποστήριξε την απόφαση αυτή, αυξάνοντας το τοπικό εργατικό δυναμικό σε 800 άτομα από 260.

Σημειώνεται πως κι άλλες αμερικανικές τράπεζες έχουν επίσης κατευθύνει τις επενδύσεις προς το Παρίσι, επιτρέποντας στη γαλλική πρωτεύουσα να αποκτήσει ένα μέρος των εμπορικών συναλλαγών του Λονδίνου μετά την ψήφιση του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την ΕΕ.

Η Goldman Sachs μετέφερε τις δραστηριότητές της στο Παρίσι σε ένα νέο γραφείο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου νωρίτερα φέτος, ενώ η Citigroup Inc. δημιούργησε έναν νέο χώρο συναλλαγών στο χώρο της κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Η Bank of America Corp. μετέφερε μέρος του προσωπικού στο Παρίσι το 2019.

JP Mοrgan: Στον Τζέιμι Ντάιμον το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής – Οι ελληνικές του ρίζες-1
Φωτ: ΑP


Οι ελληνικές ρίζες

Ο Τζέιμι Ντάιμον γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1956, ενώ η οικογένειά του δραστηριοποιούνταν ενεργά στον τραπεζικό κλάδο. 

Ο παππούς του, Πάνος Παπαδημητρίου, έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1921 και αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του σε Ντάιμον.

Σε συνέντευξή του, ο Τζέιμι Ντάιμον έχει αναφέρει πως ο παππούς του αποτέλεσε βασική επιρροή προκειμένου να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα. 

Ο Ντάιμον φοίτησε στο διάσημο Browning School στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Tufts έξω από τη Βοστώνη, όπου σπούδασε οικονομικά και ψυχολογία.

Αφού εργάστηκε για λίγο στην Boston Consulting Group, ο επικεφαλής της JP Morgan Chase εγγράφηκε στη σχολή Διοίκησης και Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ.

Ο ίδιος μάλιστα αποφοίτησε από την τάξη του ως «Baker Scholar» και βρισκόταν ανάμεσα στο 5% των καλύτερων της τάξης του.

Μετά το Χάρβαρντ, άρχισε να δουλεύει στην Goldman Sachs και στη συνέχεια στην American Express. Αργότερα ίδρυσε τη Citigroup, από την οποία αποχώρησε το 1997. Το 2000 έγινε διευθύνων σύμβουλος της έκτης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της Bank One. 

Όταν η JP Morgan Chase αγόρασε την τράπεζα, έγινε πρόεδρος της νέας εταιρείας και λίγο το 2006 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος.

Θεωρείται ένας από τους 20 ισχυρότερους αποφοίτους του Χάρβαρντ στον κόσμο, ενώ το 2006 και το 2009 ήταν στη λίστα με τους δέκα ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή