Τετραήμερη εργασία: Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή της στις ΗΠΑ

Τετραήμερη εργασία: Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή της στις ΗΠΑ

33 εταιρίες έλαβαν μέρος σε ένα εξάμηνο πείραμα για τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας από 40 ώρες σε 32 και από πέντε ημέρες σε… τέσσερις. 

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Λιγότερο άγχος, λιγότερες αϋπνίες και φυσικά λιγότερη κούραση. Αυτά είναι κάποια από τα αποτελέσματα της τετραήμερης εργασίας σε δεκάδες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ

Συγκεκριμένα 33 εταιρίες έλαβαν μέρος σε ένα εξάμηνο πείραμα για τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας από 40 ώρες σε 32 και από πέντε ημέρες σε… τέσσερις. 

Το πιλοτικό πρόγραμμα οργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό “Week Global Foundation” και πήραν μέρος πάνω από 1.000 εργαζόμενοι. 

Στη συνέχεια, η μελέτη για την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας αναλύθηκε από ερευνητές του Boston College, του Πανεπιστήμιου του Δουβλίνου και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως οι εργαζόμενοι βαθμολόγησαν με 9 στα 10 την παραγωγικότητα και την απόδοσή τους στο νέο πλαίσιο εργασίας. 

Βελτίωση ψυχικής υγείας, αύξηση εσόδων στις εταιρίες

Όπως αναφέρει η New York Post, πολλοί εργαζόμενοι δήλωσαν επίσης ότι αισθάνονταν λιγότερο αγχωμένοι, εμφάνιζαν λιγότερες αϋπνίες, εξουθένωση, ενώ η σωματική και ψυχική τους υγείας είχε βελτιωθεί. 

Για την ίδια μελέτη, το Forbes ανέφερε πως τα έσοδα των εταιριών, που έλαβαν συμμετοχή στο πείραμα, αυξήθηκαν κατά 8% την περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής, ενώ το ποσοστό της αναρρωτικής ή προσωπικής άδειας μειώθηκε κατά περίπου δύο ώρες το μήνα.

Η Τζούλιερ Σορ, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, δήλωσε πως οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι λόγω της τετραήμερης εργασίας δεν είχαν και περισσότερο φόρτο εργασίας. 

«Αυτό υποδηλώνει ότι η στρατηγική αναδιοργάνωσης της εργασίας πέτυχε και η απόδοση δεν επιτεύχθηκε μέσω της επιτάχυνσης, κάτι που δεν είναι ούτε βιώσιμο, ούτε επιθυμητό», δήλωσε η ίδια.

Ο Τζον Λελαντ, επικεφαλής στρατηγικής της εταιρίας Kickstarter, η οποία συμμετείχε στη μελέτη, έκανε λόγο για μια «αληθινή win-win πολιτική».

Η επικεφαλής ερευνήτρια ωστόσο ανέφερε πως από το 1990 μέχρι και σήμερα οι Αμερικάνοι εξακολουθούν να δουλεύουν αρκετές ώρες. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας το 2021, ο μέσος εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης εργαζόταν 8,53 ώρες την εβδομάδα.

Σε ετήσια βάση οι Αμερικανοί συμπληρώνουν 1.791 εργατοώρες, δηλαδή 400 ώρες περισσότερες από τους εργαζόμενους στη Γερμανία, περίπου 300 ώρες περισσότερες από τους εργαζόμενους στη Γαλλία και σχεδόν 200 ώρες περισσότερες ακόμη και από τους εργαζόμενους στην Ιαπωνία.

Με πληροφορίες από Forbes, The New York Post

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT