Μείωση παραγωγής για έκτο συνεχή μήνα

Μείωση παραγωγής για έκτο συνεχή μήνα

Η ακριβή ενέργεια αυξάνει το κόστος παραγωγής στη μεταποίηση, ενώ οι ανατιμήσεις μειώνουν τις πωλήσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μέγγενη του υπέρογκου ενεργειακού κόστους και της μειωμένης ζήτησης βρίσκεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης και της εγχώριας, με την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση να απειλεί να εξανεμίσει τη μεγάλη άνθηση που γνώρισε ο κλάδος με την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τα πρώτα lockdowns του 2020. Η ένταση της κρίσης είναι τέτοια που αν μη τι άλλο απαιτεί ενδεχομένως πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά βήματα από την πλευρά της πολιτείας προκειμένου να είναι διαθέσιμες για την εγχώρια βιομηχανία περισσότερες επιλογές για τη χρήση ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η S&P Global, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών στην ελληνική μεταποίηση διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 48,4 μονάδες, ελαφρώς αυξημένος σε σύγκριση με τον Οκτώβριο (48,1 μονάδες), αλλά παραμένοντας σε χαμηλά επίπεδα και σταθερά κάτω από το φράγμα των 50 μονάδων, κάτι που υποδηλώνει ύφεση. Τα επίπεδα παραγωγής μειώθηκαν για έκτο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο, μολονότι με βραδύτερο ρυθμό. Πίσω από την πτώση της παραγωγής βρίσκεται η περαιτέρω συρρίκνωση των νέων πωλήσεων στα μέσα του τετάρτου τριμήνου. Η μείωση των νέων παραγγελιών ήταν σε γενικές γραμμές απότομη παρά την εξασθένηση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και η οικονομική αβεβαιότητα οδήγησαν στη διστακτικότητα των πελατών, ενώ υπήρξαν και αναφορές για ακυρώσεις παραγγελιών. Οι συνθήκες ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού ήταν επίσης δύσκολες, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν περαιτέρω.

Η κατάσταση αυτή επιδρά αρνητικά και στην απασχόληση στον κλάδο της μεταποίησης. Οπως επισημαίνει η S&P Global, οι υποτονικές προσδοκίες για το επόμενο έτος είχαν ως αποτέλεσμα την τέταρτη συνεχή μηνιαία υποχώρηση των επιπέδων απασχόλησης. Οι εταιρείες μείωσαν τον αριθμό του εργατικού δυναμικού, λόγω της ασθενούς ζήτησης και της περαιτέρω απότομης πτώσης των αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν και από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Νοέμβριο στις 95,5 μονάδες από τις 95,9 μονάδες τον Οκτώβριο, απόρροια κυρίως των αρνητικών εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση και για τις νέες παραγγελίες και της υποχώρησης των θετικών εκτιμήσεων για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση, με σοβαρές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό, εξαιτίας του μη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λόγω των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης», τόνισε ο πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του συνδέσμου η οποία έγινε παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα. «Η πρόκληση σήμερα είναι να χειριστούμε ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση, χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή