Αύξηση τζίρου 81,3% για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Αύξηση τζίρου 81,3% για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Σημαντική τόνωση των εσόδων κατέγραψε κατά τη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τόσο λόγω των υψηλών συντελεστών απόδοσης των έργων, όσο και εξαιτίας του τομέα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική τόνωση των εσόδων κατέγραψε κατά τη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τόσο λόγω των υψηλών συντελεστών απόδοσης των έργων, όσο και εξαιτίας του τομέα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 448,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 81,3%, ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 151 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 42,3% σε ετήσια βάση.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων διαδραμάτισε η κατακόρυφη άνοδος των εσόδων από την εμπορία ενέργειας, λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν διεθνώς στις αγορές ενέργειας. Ετσι, τα σχετικά έσοδα εκτινάχθηκαν κατά 231% σε 230 εκατ. ευρώ, από 69,5 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του περυσινού εννεαμήνου. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 51,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 50,7 εκατ. ευρώ, όταν είχε προκύψει έκτακτη ζημία ύψους 93,8 εκατ. ευρώ λόγω της αποεπένδυσης από την αγορά των ΗΠΑ.

Οι επενδύσεις του ομίλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ανήλθαν σε 180 εκατ. ευρώ, καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το μεγαλύτερο έργο, ύψους 555 εκατ. ευρώ, αφορά το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα της Εύβοιας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, όταν και αναμένεται να προστεθούν στην ετήσια δυναμικότητα του ομίλου 330 MW, έναντι 895,3 MW, ήτοι συνολικά 1.225 MW.

Τα συνολικά έσοδα εννεαμήνου ανήλθαν σε 448,7 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 51,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου ξεκίνησε και η μεγάλη επένδυση στην Αμφιλοχία, καθώς η εταιρεία έλαβε και την επενδυτική ενίσχυση των 100 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Πρόκειται για υδροηλεκτρικό έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο αποσκοπεί στην αποθήκευση ενέργειας με την τεχνολογία της αντλησοταμίευσης. Η χρηματοδότηση αφορά την πρώτη φάση του έργου, ισχύος 680 MW, η κατασκευή της οποίας βρίσκεται «επί θύραις» και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026. Θα απαιτήσει συνολικά κεφάλαια 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά κονδύλια, 300 εκατ. ευρώ θα είναι τραπεζικός δανεισμός και 100 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια του ομίλου.

Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται επίσης να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής τα φωτοβολταϊκά πάρκα της Φωκίδας (110 MW) και του Κοσσού στην περιοχή της Ξάνθης (72 MW). Υπενθυμίζεται ότι στόχος της διοίκησης είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να πετύχει την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε 3,3 GW έως το τέλος του 2025, ενώ έως το 2029 το επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, προβλέπει την αύξηση της ισχύος σε 6,4 GW. Κατά την τρέχουσα χρήση η διοίκηση κάνει λόγο για λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 160-170 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν σε 700 εκατ. ευρώ ετησίως όταν ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα προς το τέλος της δεκαετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή