Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία και από τις μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη, έρχεται να προστεθεί στη χορεία των ομολόγων του που εκφράζουν δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της ΕΚΤ έναντί τους. Ο Κρίστιαν Τσέβινγκ διεμήνυσε στα μέσα της εβδομάδας πως η τράπεζά του δεν χρειάζεται προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να περιορίσει τους επενδυτικούς κινδύνους που αφορούν τα δάνεια με μόχλευση. Η στάση της ΕΚΤ θεωρείται από πολλούς στον κλάδο ιδιαίτερα παρεμβατική. Από μέρους του ο κ. Τσέβινγκ, μιλώντας σε συνέδριο, τόνισε ότι το τελευταίο 12μηνο η τράπεζά του έλαβε μέτρα για να προσαρμόσει τις δραστηριότητές της στο ολοένα και πιο προβληματικό διεθνές περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg είχε αναφέρει πως η Deutsche Bank συγκαταλέγεται ανάμεσα σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν σκληρότερους κεφαλαιακούς όρους για τα προαναφερθέντα δάνεια. Από πλευράς του, χθες, ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία κατακεραύνωσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες, διότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα της οικονομικής κάμψης, οπότε οι αρμόδιες εποπτικές αρχές θα αναγκαστούν να τις υποχρεώσουν να συγκρατηθούν στη διαχείριση κεφαλαίων – ουσιαστικά επανέλαβε όσα νωρίτερα είχε πει, ότι δεν χρειάζεται να χορηγήσουν μερίσματα, αλλά να αξιολογήσουν τους μελλοντικούς κινδύνους.
«Στην Deutsche Bank, κατά την εκτίμησή μας, δεν χρειαζόμαστε έναν εποπτικό φορέα να μας υποδεικνύει πώς να μειώσουμε το ρίσκο και τι να κάνουμε», τόνισε ο κ. Τσέβινγκ στο συνέδριο που οργάνωσαν οι Financial Times. Τα τραπεζικά στελέχη και οι διευθυντές διαχείρισης κινδύνου, όπως πρόσθεσε, «έχουν κάνει μια θαυμάσια δουλειά για να ανασχέσουν το ρίσκο και να διασφαλίσουν ότι το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο τελεί σε απόλυτο έλεγχο». Τα δηκτικά αυτά σχόλια φανερώνουν ακόμη μία φορά τις κλιμακούμενες εντάσεις ανάμεσα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η προσέγγιση της τελευταίας προκαλεί τουλάχιστον απογοήτευση στον κλάδο. Ο Κρίστιαν Τσέβινγκ έχει πλέον ενισχυμένο ρόλο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό χάρτη, διότι ανέλαβε το πηδάλιο στην Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών. Είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι η έμφαση της ΕΚΤ στη μόχλευση δεν επηρεάζει αυτή καθαυτή τη διαδικασία αλλά και τη χρηματοδότηση των μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρειών, που συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου.
Ο δε πρόεδρος του Δ.Σ. της γαλλικής τράπεζας Société Générale είχε απευθυνθεί με επιστολή του στην ΕΚΤ τον Οκτώβριο, διαμαρτυρόμενος για τα αιτήματα των στελεχών της να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος είχε διατελέσει και πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι μια τέτοια πρακτική κλονίζει την αποδοτικότητα των αποφάσεων της διοίκησης της τράπεζας. «Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, καμία άλλη Αρχή σε μεγάλη προηγμένη οικονομία δεν παρακολουθεί τις συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών στο πλαίσιο της εποπτικής της δραστηριότητας», ανέφερε στην επιστολή του. «Ούτε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ούτε η Τράπεζα της Αγγλίας, ούτε η Τράπεζα της Ελβετίας ή της Φινλανδίας. Τέτοιες πρακτικές είχαν υιοθετήσει εποπτικές αρχές στο παρελθόν χωρίς θετική έκβαση».
Απαντώντας στην κριτική, ο επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία υπογράμμισε ότι η πίστωση με μόχλευση οφείλει να τελεί υπό έλεγχο και ότι οι προβλέψεις έναντι επισφαλειών πρέπει να λαμβάνονται με αυτοσυγκράτηση και προσοχή. «Είναι λάθος να λέγεται ότι η δική μας αρμοδιότητα είναι έως κάποιο βαθμό να αφαιρέσουμε το πηδάλιο από τη διοίκηση των τραπεζών και να το αναλάβουμε εμείς», πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε εντελώς εντός των ορίων της εντολής μας και δεν είμαστε υπερβολικά παρεμβατικοί».