Σε υψηλό επτά μηνών έκλεισε το Χρηματιστήριο

Σε υψηλό επτά μηνών έκλεισε το Χρηματιστήριο

Στις 922 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 1,11%

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 922 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο σκαρφάλωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, διευρύνοντας τα κέρδη του για το έτος, έπειτα από τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές διεθνώς που προκάλεσε η ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, όπου ουσιαστικά επισφραγίστηκε η μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

Θετικά λειτούργησε στην αγορά και η νέα πρόβλεψη της Goldman Sachs, ότι ο Γενικός Δείκτης θα σκαρφαλώσει στις 995 μονάδες σε ορίζοντα 12μήνου, ακολουθώντας τις Bank of America και Morgan Stanley, οι οποίες αυτή την εβδομάδα δήλωσαν επίσης τις θετικές τους απόψεις για τις προοπτικές του Χ.Α., αναβαθμίζοντας τις ελληνικές μετοχές. Κατά την Depolas Investment Services, ο Γενικός Δείκτης ενδέχεται να προσπαθήσει εκ νέου ανοδικά προς την περιοχή των 950 μονάδων, με το κλειδί της ανόδου ωστόσο να βρίσκεται στις τράπεζες. Το κρισιμότερο επίπεδο στήριξης, μέχρι το οποίο δεν κινδυνεύει η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, εντοπίζεται στην περιοχή των 870 μονάδων.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,11% στις 922,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,95 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,25% στις 2.250,37 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,87% στις 1.389,45 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η αγορά ενδέχεται να προσπαθήσει εκ νέου ανοδικά προς την περιοχή των 950 μονάδων, εκτιμούν οι αναλυτές.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Motor Oil στο +3,90% και ακολούθησαν Βιοχάλκο και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με άνοδο άνω του 2%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Ελλάκτωρ στο -3,3%, και ήπια πτώση σημείωσαν οι Titan, Lamda Development και ΟΛΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 2,06% στις 666,59 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει ράλι 3,51%, τη Eurobank να ακολουθεί στο +2,06% και την Εθνική στο +1,86%, ενώ απώλειες 0,71% σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Το «απλόχερο» τελευταίο δίμηνο των παγκόσμιων αγορών έχει δώσει και στη λεωφόρο Αθηνών την απαιτούμενη ώθηση ώστε να «γράψει» υψηλά επτά μηνών, με την εν λόγω ανοδική κίνηση, μάλιστα, να μην έχει εμφανίσει τα αναμενόμενα ή και επίφοβα σημάδια διόρθωσης ή συσσώρευσης, όπως τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. Η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων εμπνέει εμπιστοσύνη στους πιο προσεκτικούς ή και σκεπτικιστές μεταξύ των Ελλήνων επενδυτών.

Στο τρέχον περιβάλλον, η «διελκυστίνδα» μετρήσεων πληθωρισμού και δηλώσεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αγορών και ενώ η «παγίωση» των γεωπολιτικών εντάσεων επιτείνει το κλίμα δυσπιστίας σε ό,τι αφορά την εισροή νέων κεφαλαίων. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει ο αναλυτής, ευπρόσδεκτος από τους αγοραστικούς κύκλους ο ηπιότερος τόνος του προέδρου της Fed σχετικά με τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

«Εχοντας πλέον μπει στον Δεκέμβριο, οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές προσδοκούν την επιβεβαίωση της ανοδικής εποχικότητας τύπου Santa Claus rally, με τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις να συντρέχουν για τη διάχυση μέρους αυτής και προς τη λεωφόρο Αθηνών, η οποία ούτως ή άλλως ευνοείται από τη βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών και των μεγεθών ελληνικών εισηγμένων», καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή