Αέριο: Αποθέματα LNG επιχειρεί να δημιουργήσει η Ιαπωνία

Αέριο: Αποθέματα LNG επιχειρεί να δημιουργήσει η Ιαπωνία

Για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βάζει ρότα η Ιαπωνία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βάζει ρότα η Ιαπωνία. Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου καταβάλλει προσπάθειες να διασφαλίσει επάρκεια καυσίμου εν τω μέσω του εντεινόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού για τις προμήθειες LNG.

Τα σχέδιά της προκύπτουν από έγγραφο που διέρρευσε στο Bloomberg και περιγράφει τη σχετική πρόταση. Το περιεχόμενό του θα τεθεί σε διαβούλευση. Οπως φαίνεται από το εν λόγω έγγραφο, η κυβέρνηση της χώρας εκπονεί σχέδιο που στοχεύει στη δημιουργία ενός «μαξιλαριού», αλλά αυτή τη φορά ενέργειας και όχι κεφαλαίων. Προβλέπει στήριξη για τις εγχώριες εταιρείες στην αγορά επιπλέον ποσοτήτων με στόχο την εφοδιαστική επάρκεια και την ενεργειακή ασφάλεια.

Στοχεύει στη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ενέργειας.

Το σχέδιο έρχεται τη στιγμή που η Ευρώπη αναζητάει εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο ρωσικό φυσικό αέριο και ενώ πολλές χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν εφοδιασμό με καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Γερμανία υπέγραψε πρόσφατα μακροπρόθεσμη συμφωνία με το Κατάρ, το οποίο αποτελούσε σημαντική πηγή για τις ιαπωνικές εισαγωγές. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ιαπωνικές εταιρείες που εμπορεύονται LNG θα εξασφαλίσουν φυσικό αέριο μέσω προθεσμιακών συμβολαίων και θα το πουλήσουν κανονικά εντός και εκτός της χώρας. Ωστόσο, σε περιόδους εκτάκτου ανάγκης το υπουργείο Εμπορίου θα μπορεί να διατάξει την πώληση στρατηγικών αποθεμάτων μόνο σε εγχώριες επιχειρήσεις.

Οι πωλητές θα λάβουν οικονομική στήριξη για ζημιογόνες πωλήσεις από ειδικό κρατικό ταμείο που θα συσταθεί επί τούτου. Κι αν πωλητής αποκομίσει κέρδος από την πώληση, θα επιστρέψει τα χρήματα στον εν λόγω φορέα, σύμφωνα με την πρόταση. Η κυβέρνηση θέτει το σχέδιο σε διαβούλευση έως τις 24 Δεκεμβρίου. Σημειωτέον ότι οι ενεργοβόρες οικονομίες της Ασίας έχουν αποτελέσει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης τον σημαντικότερο ανταγωνιστή της Ευρώπης στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν το καύσιμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg, ο ανταγωνισμός αυτός πρόκειται να ενταθεί καθώς πλησιάζουν οι πιο κρύοι μήνες του χειμώνα τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ασιατικές χώρες. Ακραία περίπτωση αποτελεί η Μογγολία, που πλήττεται ήδη από πολικό ψύχος, καθώς η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει στους -47 βαθμούς Κελσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή