Επενδυτές εγκαταλείπουν fund της Blackstone

Επενδυτές εγκαταλείπουν fund της Blackstone

Μαζικές αιτήσεις για ρευστοποίηση μεριδίων από αμοιβαίο κεφάλαιο που τοποθετεί κεφάλαια σε εμπορικά ακίνητα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αμερικανική Blackstone έχει περιορίσει τη δυνατότητα ρευστοποίησης για τους πελάτες των επενδυτικών κεφαλαίων της σε ακίνητα, που ανέρχονται σε 125 δισ. δολάρια, αφότου αυξήθηκαν τα σχετικά αιτήματα. Τον τρέχοντα μήνα θα επιτρέψει να εξαγοραστούν κεφάλαια έως το 0,3% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων της στην αγορά ακινήτων. Πάμπολλοι εύποροι επενδυτές ενδιαφέρονται να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους στην Blackstone και να πάρουν μετρητά στα χέρια τους, διότι ολοένα και περισσότερο ανησυχούν για την υγεία της αγοράς εμπορικών ακινήτων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Εν τω μεταξύ, ο όμιλος δεν έκανε αποδεκτό το σύνολο των αιτημάτων, αλλά μόνο το 43%, που αφορούσε το επενδυτικό ταμείο του, Blackstone Real Estate Income Trust (Βreit), τον Νοέμβριο, σύμφωνα με αναφορά που απέστειλε στους επενδυτές την Πέμπτη. Η τιμή της μετοχής του ομίλου υποχωρούσε έως και 8% στις χθεσινές συναλλαγές. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το όριο αναλήψεων υπογραμμίζει τους κινδύνους που έχουν αναλάβει οι έχοντες, που επενδύουν στο ταμείο-μαμούθ για τα ακίνητα της Blackstone. Αυτό, αφότου συνεκτιμηθεί και το χρέος του, έχει στην κατοχή του καθαρά περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 69 δισ. δολαρίων, εγκαταστάσεις διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, πολυκατοικίες, καζίνo και επιχειρηματικά πάρκα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση είναι πως περίπου το 70% των αιτημάτων εξαγοράς προέρχεται από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Αυτό συνιστά μεγάλο μερίδιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι εκτός ΗΠΑ επενδυτές αντιστοιχούν μόνο στο σχεδόν 20% του συνολικού ενεργητικού του ταμείου ακινήτων, Breit. Ενας εταίρος σε αυτό τόνισε στην εφημερίδα Financial Times ότι η κακή πρόσφατη απόδοση των ασιατικών αγορών και οικονομιών μπορεί να άσκησε πιέσεις στο επενδυτικό κοινό, το οποίο τώρα πλέον χρειάζεται μετρητά για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεκριμένα, τα ακίνητα προς εμπορική εκμετάλλευση δέχονται πιέσεις από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τα επιτόκια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Ενωσης Μεσιτών. Σε παγκόσμιο επίπεδο η διάθεση για να γίνουν τοποθετήσεις στην κτηματομεσιτική αγορά έχει σκιαστεί και ορισμένοι υψηλού προφίλ επενδυτές προειδοποιούν για ανεπάρκεια χρηματοδότησης σε ορισμένες περιοχές του κλάδου.

Επικρατεί έντονη ανησυχία για τις προοπτικές του κλάδου των εμπορικών ακινήτων εν μέσω ενεργειακής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού.

Επιπλέον, τα πολυάριθμα και διογκωμένα αιτήματα ρευστοποίησης των επενδύσεων στην Blackstone υποβλήθηκαν ακριβώς τη στιγμή που η τελευταία ανακοίνωσε την πώληση του σχεδόν 50% της συμμετοχής της στα καζίνο του Λας Βέγκας MGM Grand Las Vegas και Mandalay Bay Resort αντί 1,27 δισ. δολαρίων. Εάν, εν τω μεταξύ, συνυπολογιστεί και το χρέος, η συμφωνία αποτιμά τα προαναφερθέντα ακίνητα σε περισσότερα από 5 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από την πώληση θα ενισχύσουν τη ρευστότητα του Breit, ενόσω καλείται να ανταποκριθεί στα αιτήματα εξαγοράς. Εάν δεν χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, θα επενδυθούν εκ νέου σε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεικνύουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως δήλωσαν πηγές που γνώριζαν το θέμα.

Τον Οκτώβριο, η Breit έλαβε αιτήματα ρευστοποιήσεων ύψους 1,8 δισ. δολαρίων ή περίπου 2,7% της καθαρής αξίας του ενεργητικού της, ενώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έλαβε αιτήματα εξαγοράς που υπερβαίνουν το τριμηνιαίο όριο. Τον περασμένο μήνα, τέλος, επέτρεψε στους επενδυτές να αποσύρουν 1,3 δισ. δολάρια, το 43% των αιτημάτων, ενώ τον Δεκέμβριο η Blackstone θα επιτρέψει στους επενδυτές να εξαργυρώσουν μόλις το 0,3% του καθαρού ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή