Γονικές παροχές και δωρεές: αφορολόγητο έως 800.000 ευρώ

Γονικές παροχές και δωρεές: αφορολόγητο έως 800.000 ευρώ

Με τον ν. 4839/2021 αυξήθηκε σημαντικά το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών και δωρεών, ενώ η πρόσφατη εγκύκλιος 2077/2022 παρείχε πρόσθετες διευκρινίσεις επί του θέματος

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ν. 4839/2021 αυξήθηκε σημαντικά το αφορολόγητο όριο των γονικών παροχών και δωρεών, ενώ η πρόσφατη εγκύκλιος 2077/2022 παρείχε πρόσθετες διευκρινίσεις επί του θέματος.

Συγκεκριμένα, το αφορολόγητο όριο καθορίστηκε στο ποσό των 800.000 ευρώ (έναντι του προηγούμενου που ήταν 150.000 ευρώ) και αφορά πράξεις μεταξύ των προσώπων που ανήκουν στην Α΄ τάξη, δηλ. μεταξύ συζύγων, γονέων και τέκνων, και παππούδων προς εγγόνια.

Το αυξημένο αφορολόγητο αφορά γονικές παροχές και δωρεές που λαμβάνουν χώρα από την 1η Οκτωβρίου 2021 σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά ακινήτων, μετοχών και εταιρικών μεριδίων, καθώς και χρηματικών ποσών, που διενεργούνται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Γονικές παροχές και δωρεές που έλαβαν χώρα πριν από την 1η Οκτωβρίου 2021 δεν συνυπολογίζονται στο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ.

Για τη γονική παροχή ή δωρεά για τους ανωτέρω δικαιούχους κινητών και ακινήτων αξίας πέραν του ποσού των 800.000 ευρώ, ο φόρος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%. Διευκρινίζεται ότι φόρος προκύπτει εφόσον η φορολογητέα αξία του περιουσιακού στοιχείου υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση τυχόν λοιπών εκπτώσεων και απαλλαγών (π.χ. απαλλαγή πρώτης κατοικίας).

Οι ως άνω γονικές παροχές και δωρεές δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των ίδιων προσώπων. Συνεπώς, κατά την απόκτηση από 1.10.2021 και μετά οποιασδήποτε περιουσίας με κληρονομιά, συνυπολογίζονται μόνο οι γονικές παροχές και οι δωρεές του κληρονομούμενου προς τον κληρονόμο που έχουν γίνει μέχρι και τις 30.9.2021 (πλην των χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών που φορολογούνταν αυτοτελώς). Επίσης, στις γονικές παροχές και δωρεές αυτές δεν συνυπολογίζονται οι γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ των ιδίων προσώπων που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι και την 30.9.2021, αλλά συνυπολογίζονται οι γονικές παροχές και δωρεές μεταξύ των ιδίων προσώπων που έχουν γίνει από την 1.10.2021 και ο φόρος υπολογίζεται μετά την αφαίρεση συνολικά (εφάπαξ) 800.000 ευρώ γι’ αυτές. Δηλαδή, το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ παρέχεται μία φορά, ανεξάρτητα αν αυτό συμπληρωθεί με μία ή περισσότερες γονικές παροχές ή δωρεές από 1.10.2021.

Τα χρηματικά ποσά

Για την απόδειξη της μεταφοράς του ποσού της χρηματικής γονικής παροχής – δωρεάς σε τραπεζικό λογαριασμό πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφονται στο σώμα της δήλωσης φόρου γονικής παροχής – δωρεάς, οι αριθμοί IBAN των τραπεζικών λογαριασμών, μεταξύ των οποίων έγινε η μεταφορά των χρημάτων, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα και να επισυνάπτεται το αποδεικτικό μεταφοράς από το πιστωτικό ίδρυμα.

Υπενθυμίζεται, ότι όταν για τη γονική παροχή – δωρεά χρημάτων δεν συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης είναι εξάμηνη και αρχίζει από την παράδοση των χρημάτων, δηλαδή από τη μεταφορά των χρηματικών ποσών μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ως μεταφορά μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων λογίζεται και η μεταφορά χρηματικού ποσού από ατομικό λογαριασμό του γονέα – δωρητή ή κοινό λογαριασμό αυτού με το τέκνο – δωρεοδόχο ή τρίτο πρόσωπο σε ατομικό λογαριασμό του τέκνου – δωρεοδόχου ή σε άλλο κοινό λογαριασμό του τέκνου – δωρεοδόχου με τον ίδιο τον παρέχοντα – δωρητή ή τρίτο πρόσωπο.

Επίσης, η έκδοση τραπεζικής επιταγής από τον γονέα – δωρητή με χρέωση ατομικού τραπεζικού λογαριασμού αυτού ή κοινού με το τέκνο – δωρεοδόχο ή τρίτο πρόσωπο (και όχι η έκδοση επιταγής με κατάθεση μετρητών) και η κατάθεση της επιταγής αυτής σε ατομικό λογαριασμό του τέκνου – δωρεοδόχου ή σε άλλο κοινό λογαριασμό του τέκνου – δωρεοδόχου με τον ίδιο τον γονέα – δωρητή ή τρίτο πρόσωπο.

Η ανάληψη χρηματικού ποσού από κοινό λογαριασμό από συνδικαιούχο αυτού, ο οποίος δεν έχει συνεισφέρει στον λογαριασμό και χρησιμοποιεί το χρηματικό ποσό για λογαριασμό του, θεωρείται δωρεά. Στην περίπτωση που για την ανάληψη χρηματικού ποσού από κοινό λογαριασμό που τηρείται μεταξύ προσώπων που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία υποβληθεί δήλωση φόρου γονικής παροχής – δωρεάς εφαρμόζονται τα ανωτέρω.

* Η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνη Partner του φορολογικού τμήματος της ASnetwork (www.asnetwork.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή