Στις 20 Δεκεμβρίου η ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους

Στις 20 Δεκεμβρίου η ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους

Από 21 Δεκεμβρίου οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων από ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την εβδοµάδα πριν από τα Χριστούγεννα έχουν προγραμματιστεί οι περισσότερες τακτικές αλλά και έκτακτες πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ, καθώς η αύξηση στις τιμές της ενέργειας και οι μεγάλες ανατιμήσεις σε καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα καθιστούν αναγκαία τη στήριξη των πολιτών, ιδιαίτερα τις γιορτινές ημέρες όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες. Ετσι, ο ΕΦΚΑ προγραμματίζει τις τακτικές πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιανουαρίου για το τριήμερο 21 με 23 Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει καταβληθεί τόσο η έκτακτη επιδότηση των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους όσο και η επιπλέον παροχή για τους δικαιούχους επιδομάτων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα παιδιού, τα αναπηρικά επιδόματα, καθώς και η παροχή προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Μάλιστα στον ΟΠΕΚΑ προετοιμάζονται, εκτός από τις έκτακτες επιπλέον καταβολές, να πληρώσουν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και τα τακτικά επιδόματα στο σύνολο των δικαιούχων, που κατά κανόνα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα. Να σημειωθεί ότι στις συντάξεις Ιανουαρίου δεν θα περιληφθεί η αύξηση κατά 7,75%, η οποία θα δοθεί, συνολικά, με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, που θα καταβληθούν τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου 2023. Θα δοθεί όμως σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους η αύξηση που προκύπτει από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και η δόση από την αναδρομική εφαρμογή των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης για συντάξεις με χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο από 30 έτη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΚΑ, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Στις συντάξεις Ιανουαρίου οι δικαιούχοι θα δουν τις πρώτες αυξήσεις από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Μία μέρα μετά, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, Εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9, ενώ την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις σε όσους ο ΑΜΚΑ τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Στις συντάξεις Ιανουαρίου θα φανούν και οι πρώτες αυξήσεις σε 912.644 συνταξιούχους, λόγω την κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόκειται για αυτούς με ετήσιο εισόδημα από συντάξιμες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ, με το όφελος να υπολογίζεται μεταξύ 1 και 6 ευρώ τον μήνα, για μηνιαία έσοδα από 1.000 έως 1.500 ευρώ. Αυξημένες θα είναι επίσης 231.655 συντάξεις, λόγω της τέταρτης (επί συνόλου 5) δόσης από τα αναδρομικά για τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσμοθετήθηκαν με τον «νόμο Βρούτση», σε συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Πιθανότατα στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα έως 800 ευρώ τον μήνα και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή