Στη Βασιλίτσα το φθηνότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ευρώπη

Στη Βασιλίτσα το φθηνότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ευρώπη

Στη Βασιλίτσα, το βουνό της Μακεδονίας και της Ηπείρου που βρίσκεται στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, είναι το πιο «ανταγωνιστικό» τιμολογιακά χιονοδρομικό κέντρο της Ευρώπης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βασιλίτσα, το βουνό της Μακεδονίας και της Ηπείρου που βρίσκεται στα όρια των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών, είναι το πιο «ανταγωνιστικό» τιμολογιακά χιονοδρομικό κέντρο της Ευρώπης. Η κορυφή της Βασιλίτσας έχει ύψος 2.249 μέτρων και αποτελεί μέρος του κεντρικού τμήματος της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου ανάμεσα στα χωριά Δίστρατο, Σμίξη και Αβδέλλα. Εκεί βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της, με 18 πίστες και 7 αναβατήρες.

Οι εγκαταστάσεις αυτές, αλλά και τα καταλύματα στη γύρω περιοχή, κέρδισαν τον τίτλο του πιο οικονομικού χιονοδρομικού με βάση έρευνα της Holidu, μιας διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας κράτησης ενοικιαζόμενων καταλυμάτων διακοπών. Η έρευνα, που τιτλοφορείται «Ευρωπαϊκός δείκτης τιμών σκι για τον φετινό χειμώνα», παράγει μια πανευρωπαϊκή κατηγοριοποίηση.

Αναλυτικότερα, για να δημιουργήσει τον δείκτη τιμών του σκι, υπολογίζει τη μέση τιμή ανά άτομο την ημέρα τόσο στην υψηλή όσο και στη χαμηλή περίοδο για το εισιτήριο του χιονοδρομικού κέντρου και τα καταλύματα. Προϋπόθεση για τα χιονοδρομικά που αξιολογεί είναι να διαθέτουν πίστες άνω των 20 χιλιομέτρων.

Στον αντίποδα, το Zermatt της νότιας Ελβετίας είναι το ακριβότερο.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη της Holidu, το μέσο κόστος ανά άτομο την ημέρα για κάρτα σκι και διαμονή στη Βασιλίτσα είναι στα 36 ευρώ. Η Βασιλίτσα μετράει κάθε χρόνο περίπου 60.000 επισκέπτες και έχει πίστες 22 χιλιομέτρων. Διαθέτει όπως προαναφέρθηκε 7 αναβατήρες, μεταξύ των οποίων και παιδικούς, καθιστώντας το χιονοδρομικό κέντρο εύκολα προσβάσιμο για οικογένειες.

Στον αντίποδα, το ακριβότερο χιονοδρομικό στην Ευρώπη βρίσκεται στο Zermatt της νότιας Ελβετίας με μέσο κόστος ανά άτομο την ημέρα για κάρτα σκι και διαμονή τα 248 ευρώ. Το Zermatt, σε υψόμετρο σχεδόν 1.700, είναι μια ελβετική πόλη μόλις 5.000 κατοίκων που βρίσκεται στη συμβολή των Ελβετικών και των Ιταλικών Αλπεων. Με βασικό φυσικό χαρακτηριστικό την αλπική κορυφή Matterhorn σε σχήμα πυραμίδας, προσφέρει 322 χλμ. πίστες για σκι, snowboard, πεζοπορία, πατινάζ στον πάγο, curling και πολλά άλλα.

Επιστρέφοντας στα φθηνότερα χιονοδρομικά, η Βασιλίτσα έχει να ανταγωνιστεί το Gresse en Vercors στη Γαλλία με μέσος κόστος ανά άτομο την ημέρα για κάρτα σκι και διαμονή τα 38 ευρώ, το Seyne-Le Grand Puy, επίσης στη Γαλλία (39 ευρώ), όπως και το Autrans-La Sure (39 ευρώ). Τα υπόλοιπα πέντε φθηνότερα χιονοδρομικά στην Ευρώπη είναι επίσης γαλλικά και πρόκειται για τα Artouste-Laruns (40 ευρώ), Ancelle (42 ευρώ), Saint-Léger-les-Mélèzes (43 ευρώ), Pelvoux/Vallouise (43 ευρώ), Aillons-Margériaz (45 ευρώ) και La Colmiane (48 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή