Αύξηση ζήτησης για μισθώσεις καταστημάτων σε εμπορικές πιάτσες

Αύξηση ζήτησης για μισθώσεις καταστημάτων σε εμπορικές πιάτσες

Το φετινό τρίτο τρίμηνο καταγράφηκαν 40 νέες συμφωνίες ενοικίασης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρης θα πρέπει να θεωρείται η επιστροφή στην κανονικότητα για τον τομέα των εμπορικών ακινήτων, δύο και πλέον χρόνια μετά το σοκ της πανδημίας. Κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο καταγράφηκαν 40 νέες μισθώσεις εμπορικών καταστημάτων στις διάφορες εμπορικές πιάτσες της χώρας, ενώ σημαντική ήταν και η επενδυτική δραστηριότητα, καθώς ο όγκος των αγοραπωλησιών εμπορικών ακινήτων ανήλθε σε 150 εκατ. ευρώ.

Αύξηση ζήτησης για μισθώσεις καταστημάτων σε εμπορικές πιάτσες-1

Ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος της χώρας παρέμεινε η οδός Ερμού.

Νέα καταστήματα από διάφορες αλυσίδες, κυρίως γυναικείας μόδας, μισθώθηκαν επίσης στο Κολωνάκι (Σκουφά, 115 τ.μ.), στην οδό Σταδίου (553 τ.μ.) και στην οδό Βουκουρεστίου (95 τ.μ.). Αντιστοίχως, στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη υπογράφηκαν δύο νέες μισθώσεις για κατάστημα της αλυσίδας «Γερμανός» (410 τ.μ.) και της αλυσίδας Folli Follie (140 τ.μ.). Από πλευράς ενοικίων, η Proprius επισημαίνει ότι η γενικότερη τάση είναι σταθεροποιητική, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί μικρή αύξηση. Συνολικά, πάντως, οι χρήστες επιδεικνύουν επιφυλακτική στάση, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το επίπεδο του μελλοντικού τζίρου.

Ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος της χώρας παρέμεινε ασφαλώς η οδός Ερμού, με μηνιαίο ενοίκιο 275 ευρώ/τ.μ. για το τμήμα εκείνο με την υψηλότερη ζήτηση και τη μεγαλύτερη έλλειψη χώρων, δηλαδή κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Σε πρόσφατη ετήσια ανάλυσή της, η Cushman & Wakefield κατέταξε την Ερμού ως τον 14ο ακριβότερο δρόμο παγκοσμίως (από 15ο στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα). Σύμφωνα με την επικεφαλής της Proprius, Νίκη Σύμπουρα, «κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα ενοίκια των καταστημάτων της Ερμού υποχώρησαν ελάχιστα, μόλις 4%, ενώ κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου παρατηρείται αύξηση 6%. Ωστόσο, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αναφερόμαστε σε ενοίκια στις βέλτιστες τοποθεσίες», σημείωσε η κ. Σύμπουρα.

Σημαντικό ρόλο στην επιστροφή των ενοικίων στην Ερμού σε ανοδική τροχιά έχει διαδραματίσει και η επιστροφή των ξένων επισκεπτών στο κέντρο της Αθήνας. Η γειτνίαση της Ερμού με εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελεί σημαντικό δέλεαρ για πολλές εμπορικές αλυσίδες, καθώς γνωρίζουν ότι θα έχουν αυξημένες πωλήσεις αν αποκτήσουν θέση στην Ερμού. Αυτός ο λόγος τροφοδοτεί και τις υψηλές τιμές ενοικίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή