Έκρηξη απολύσεων στον κλάδο τεχνολογίας

Έκρηξη απολύσεων στον κλάδο τεχνολογίας

Αβεβαιότητα και απογοήτευση σε μια γενιά φοιτητών Πληροφορικής, που πέρασαν χρόνια προετοιμάζοντας τους εαυτούς τους για να κάνουν καριέρα σε μεγάλους ομίλους

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τότε που ήταν μαθήτρια δημοτικού στο Σιάτλ, η Αναλίς Νι ήθελε να αναπτύξει λογισμικό για μια εξέχουσα εταιρεία τεχνολογίας, όπως η Google. Ετσι, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσει την πρακτική της άσκηση και να εκπληρώσει ό,τι άλλες προδιαγραφές έπρεπε να υπάρχουν στο βιογραφικό της, ώστε να θεωρείται ελκυστική πρόσληψη για τους κολοσσούς του κλάδου. Στο γυμνάσιο η Νι παρακολούθησε μαθήματα πληροφορικής, έκανε πρακτική στη Microsoft και προσφέρθηκε εθελοντικά να κάνει μαθήματα κωδικοποίησης για νεότερους μαθητές. Σπούδασε την επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, κερδίζοντας πολυπόθητες πρακτικές ασκήσεις στο Facebook. Αφού έλαβε φέτος το πτυχίο της, μετακόμισε στη Σίλικον Βάλεϊ να ξεκινήσει τη δουλειά των ονείρων της ως μηχανικός λογισμικού στη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook. Τον Νοέμβριο, ωστόσο, η Meta απέλυσε περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους της, συμπεριλαμβανομένης της 22χρονης Αναλίς Νι. «Ενιωσα πολύ απογοητευμένη και ίσως λίγο φοβισμένη, γιατί ξαφνικά δεν ήξερα τι να κάνω», είπε για την απροσδόκητη οπισθοδρόμηση της καριέρας της. «Δεν θα μπορούσα να έχω κάνει περισσότερα από όσα έκανα ήδη και ειδικά στο πανεπιστήμιο». Τα τελευταία δέκα χρόνια η προοπτική εξαψήφιων αρχικών μισθών, τα προνόμια που δίδονταν, όπως δωρεάν φαγητό, αλλά και η ευκαιρία να εργαστούν σε εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια χρήστες, οδήγησαν τους νέους να στραφούν μαζικά στην επιστήμη των υπολογιστών, τη μελέτη του προγραμματισμού υπολογιστών και διαδικασιών, όπως οι αλγόριθμοι, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός των προπτυχιακών σπουδαστών που ειδικεύονται στο αντικείμενο υπερτριπλασιάστηκε από το 2011 έως το 2021, σε σχεδόν 136.000 φοιτητές, σύμφωνα με την Computing Research Association, η οποία παρακολουθεί τις σχολές των υπολογιστών σε περίπου 200 πανεπιστήμια.

Τεχνολογικοί γίγαντες, όπως το Facebook, η Google και η Microsoft έδιναν κίνητρα για να εκπαιδευθούν οι νέοι άνθρωποι στους υπολογιστές, προωθώντας θέσεις εργασίας λογισμικού στους φοιτητές ως μια επιλογή για κερδοφόρο σταδιοδρομία και ως εργαλείο ισχύος για να αλλάξουν τον κόσμο. Αλλά τώρα οι απολύσεις, το «πάγωμα» των προσλήψεων και η ανάσχεση της αναζήτησης νέων υπαλλήλων από τις Meta, Twitter, Alphabet, Amazon, DoorDash, Lyft, Snap και Stripe προκαλούν κραδασμούς σε μια γενιά φοιτητών Πληροφορικής και Δεδομένων, που πέρασαν χρόνια προετοιμάζοντας τους εαυτούς τους για να κάνουν καριέρα στις τεχνολογικές γιγαντιαίες επιχειρήσεις. Στελέχη της τεχνολογίας έχουν κατηγορήσει την παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία για την επιβράδυνση στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περικοπές, όχι μόνο έκαναν τους άρτι αποφοιτήσαντες των πανεπιστημίων να προσπαθούν να βρουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά δημιούργησαν επίσης αβεβαιότητα στους νυν φοιτητές και φοιτήτριες, που αναζητούν υψηλά αμειβόμενες θέσεις για καλοκαιρινή πρακτική άσκηση.

Στο παρελθόν, οι εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούσαν τα προγράμματα πρακτικής άσκησης για να προσλάβουν πολλά υποσχόμενους υποψηφίους υπαλλήλους, επεκτείνοντας προσφορές σε πολλούς φοιτητές, ώστε να επιστρέψουν ως εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης μετά την αποφοίτησή τους. Φέτος, όμως, τέτοιες ευκαιρίες ολοένα και λιγοστεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή