Ενίσχυση κερδών στο εννεάμηνο για τον όμιλο ΕΛΙΝΟΙΛ

Ενίσχυση κερδών στο εννεάμηνο για τον όμιλο ΕΛΙΝΟΙΛ

Ενισχυμένα κέρδη από το διεθνές εμπόριο που υπερκάλυψαν τη μείωση εσόδων της εσωτερικής αγοράς παρουσίασε η EΛΙΝΟΙΛ το εννεάμηνο του 2022

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένα κέρδη από το διεθνές εμπόριο που υπερκάλυψαν τη μείωση εσόδων της εσωτερικής αγοράς παρουσίασε η EΛΙΝΟΙΛ το εννεάμηνο του 2022. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου EΛΙΝΟΙΛ ανήλθε στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους σε 2,801 δισ. ευρώ έναντι 1,084 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021 καταγράφοντας αύξηση 159%. Την ίδια χρονική περίοδο τα μεικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 45,8 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2021 και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 23,2 εκατ. ευρώ έναντι 12,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 88%. Τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBT) κατά το εννεάμηνο του 2022 ανήλθαν σε κέρδη 11,1 εκατ. ευρώ έναντι 4,7 εκατ. του εννεαμήνου του 2021. Οσον αφορά τη μητρική εταιρεία ΕΛΙΝΟΙΛ, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στο εννεάμηνο στα 22,3 εκατ. ευρώ έναντι 11,3 εκατ. του εννεαμήνου του 2021. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη 11,2 εκατ. έναντι 4,8 εκατ. του αντίστοιχου διαστήματος του 2021.

Η πολύ καλή πορεία της εταιρείας στο εννεάμηνο είναι αποτέλεσμα της ισχυρής παρουσίας της στο διεθνές εμπόριο, αφού η συνεχιζόμενη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και η ύφεση από τις έντονες πιέσεις του πληθωρισμού έχουν συμβάλει στη μείωση της κερδοφορίας στην εσωτερική αγορά καυσίμων σε όλη τη διάρκεια του εννεαμήνου. Αντίθετα, η πολύ μεγάλη αύξηση των πωλήσεων στη διεθνή αγορά συνέβαλε στην αύξηση της κερδοφορίας της EΛΙΝΟΙΛ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των βενζινών οδήγησε στην υποχώρηση των συνολικών πωλήσεων στα καύσιμα κίνησης, παρά τη μικρή αύξηση του πετρελαίου κίνησης. Παράλληλα, η σημαντική συμβολή των εσόδων από τα αποθέματα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών στα καύσιμα κίνησης, δεν συνεχίστηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, όπου η πτώση των διεθνών τιμών οδήγησε σε σημαντικές ζημίες από τη διαχείριση των αποθεμάτων. Στο διεθνές εμπόριο και την θετική συμβολή των στερεών καυσίμων αποδίδει την κερδοφορία του εννεαμήνου ο διευθύνων σύμβουλος της EΛΙΝΟΙΛ Γιάννης Αληγιζάκης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο, διατηρεί θετικές προοπτικές για την πορεία ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου, ενώ ως θετική εξέλιξη εμφανίζεται επίσης η διαφαινόμενη αύξηση πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της επιδοματικής πολιτικής που ακολουθούν η πολιτεία και τα διυλιστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή