Άνοδος στο Χ.Α. με ώθηση από επιλεγμένα blue chips

Άνοδος στο Χ.Α. με ώθηση από επιλεγμένα blue chips

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στις 915,40 μονάδες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα που επικράτησε στην Ευρώπη και στις αβεβαιότητες που υπάρχουν στο μέτωπο της οικονομίας, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνέχισε να κινείται ανοδικά, χτίζοντας ισχυρές βάσεις και άμυνες πάνω από την περιοχή των 900 μονάδων, με τη βοήθεια επιλεγμένων blue chips, αλλά και τίτλων από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ολα δείχνουν, εκτός κι αν επιδεινωθεί ξαφνικά και σημαντικά το διεθνές κλίμα, ότι το Χ.Α. θα είναι από τις λίγες αγορές διεθνώς που θα καταφέρουν να κλείσουν με κέρδη το 2022 και ενόψει ενός δύσκολου, όπως έχει χαρακτηριστεί από διεθνείς αναλυτές, 2023.

Το μπαράζ θετικών εκθέσεων των διεθνών οίκων για τις ελληνικές μετοχές συνεχίστηκε, με τη Morgan Stanley να επαναλαμβάνει την προτίμησή της για την Ελλάδα στην περιοχή των αναδυομένων αγορών της Ευρώπης, την HSBC να δίνει νέα ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες διατηρώντας τη σύσταση αγοράς και για τις τέσσερις, καθώς εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκιακών εσόδων θα αποτελέσει τον καταλύτη για το επόμενο διάστημα, ενώ η Goldman Sachs τόνισε ότι η ελληνική οικονομία θα ξεχωρίσει και το 2023, ανακτώντας μάλιστα από νωρίς την επενδυτική βαθμίδα.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 915,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,76 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 2.218,59 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,87% στις 1.387,52 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε ο ΑΔΜΗΕ στο +3,16%, η ΔΕΗ στο +2,28% και η Σαράντης στο +2,09% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Quest, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ. Ηπιες απώλειες σημείωσαν Coca-Coal, Lamda και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,30% στις 625,53 μονάδες, με τη Eurobank να ενισχύεται κατά 0,98%, την Alpha Bank να ακολουθεί στο +0,85% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,80%, ενώ απώλειες 1,34% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα.

Διεθνώς, αλλά και στη Λεωφόρο Αθηνών, το stock picking (επιλεκτικές τοποθετήσεις) αλλά και η διακράτηση ρευστότητας αναμένεται να παραμείνουν τα «εργαλεία» που θα ξεχωρίσουν την «ήρα απ’ το σιτάρι» στον πλανήτη των επενδύσεων και την επόμενη χρονιά, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ. Σε ό,τι αφορά το stock picking, «κλειδί» θα παραμείνει η κερδοφορία, όπως προσθέτει, καθώς τώρα που η «άμπωτις» του γενικευμένου bull market ξεκαθαρίζει την αμόχλευτη και εν μέρει υπεραγορασμένη εικόνα των μετοχικών δεικτών, στην επόμενη φάση των αγορών θα πρωταγωνιστήσουν τίτλοι που βασίζονται σε δυνατά θεμελιώδη και τέτοιοι υπάρχουν αρκετοί στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε βραχυχρόνιο επίπεδο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. μοιάζει «μποτιλιαρισμένος» στην περιφέρεια των 900 μονάδων, διαθέτοντας βαθμιδωτά στηρίξεις μέχρι τις 880 και 860 μονάδες. Σε περίπτωση επέκτασης του ράλι Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν το πρόσφατο υψηλό των 925 μονάδων, ώστε στη συνέχεια να κοιτάξουν προς τα κρίσιμα υψηλά των 950 και 975 μονάδων, τα οποία προβλημάτισαν τον Γενικό Δείκτη στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή