Έντονες αναταράξεις για την αεροπορική εταιρεία Ellinair

Έντονες αναταράξεις για την αεροπορική εταιρεία Ellinair

Δεν κατάφερε να δημοσιεύσει εγκαίρως τις οικονομικές καταστάσεις του 2021. Αναστολή δραστηριοτήτων από τον Μάρτιο 2020

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξίσωση με πολλούς αγνώστους αποτελεί η επανέναρξη των πτήσεων από την Ellinair, την αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη που έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της από τον Μάρτιο του 2020, αρχικά με αιτία την πανδημία. Από τις 11 Δεκεμβρίου η εταιρεία έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής καταχώρισης από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), επειδή δεν δημοσίευσε εμπρόθεσμα τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2021. Η διοίκηση της Ellinair –με την οποία η «Κ» προσπάθησε να επικοινωνήσει χωρίς αποτέλεσμα– δεν προέβη εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία δεκαημέρου «στις αναγκαίες καταχωρίσεις ούτε απευθύνθηκε με αίτηση στην ΥΓΕΜΗ προκειμένου να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία δεν πρέπει να τεθεί σε αναστολή καταχώρισης», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΜΗ.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η αεροπορική, που φέρεται να έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο ομάδας επιχειρηματιών από την Κρήτη με δραστηριότητα στον τουρισμό, επιδιώκει να ξεκινήσει τις πτήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αεροπορική φιλοδοξεί να εκτελεί, σε πρώτη φάση, πτητικό έργο αποκλειστικά εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι, επιδιώκοντας να συνδέσει το Εμιράτο με προορισμούς της Μέσης Ανατολής. Εξάλλου, η αγορά της Ρωσίας, όπου κυριαρχούσε στο παρελθόν, είναι απρόσιτη λόγω του πολέμου. Η Ellinair δεν διαθέτει αεροσκάφη με τον στόλο της (ένα Airbus 319 και τέσσερα Airbus 320) να έχει επιστρέψει στις εταιρείες εκμίσθωσης (lessors) προς τις οποίες υπάρχουν σημαντικές οφειλές, όπως αναφέρουν πηγές. Ετσι, η διοίκησή της είναι σε αναζήτηση αεροπλάνου ώστε να καταφέρει να υποστηρίξει το επιχειρηματικό πλάνο για πτήσεις στη Μέση Ανατολή.

Ενα ακόμη εμπόδιο που θα πρέπει να υπερπηδήσει η αεροπορική, σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν διαθέτει έγκυρο πιστοποιητικό αερομεταφορέα (AOC), απουσιάζοντας από τη λίστα των συνολικά 24 αδειοδοτημένων ελληνικών αεροπορικών εταιρειών της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

Η Ellinair, ως θυγατρική του ομίλου Μουζενίδη, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2013 προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του πρακτορείου ταξιδιών Mouzenidis Travel σε αεροπορικές θέσεις, ως επί το πλείστον από και προς τη Ρωσία. Το 2015 ενέταξε στο πρόγραμμα δρομολογίων της προγραμματισμένες πτήσεις, φθάνοντας να πραγματοποιήσει πτήσεις από πέντε βάσεις σε 42 προορισμούς. «Η Ellinair δεν βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, αλλά τελεί εν αναμονή επανέναρξης του πτητικού της έργου. Προχωρεί με τη συντήρηση των αεροσκαφών της, ώστε να είναι σε θέση να πετάξει όταν οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε αυτή η πανδημία το επιτρέψουν», είχε ανακοινώσει η αεροπορική τον Ιούλιο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή