Εθνική Ασφαλιστική: Διανομή μερίσματος 92 εκατ.

Εθνική Ασφαλιστική: Διανομή μερίσματος 92 εκατ.

Θα προέλθει από μη φορολογημένα αποθεματικά παρελθόντων ετών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διανομή μερίσματος ύψους 92 εκατ. ευρώ προχωράει η Εθνική Ασφαλιστική η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα προέλθει από μη φορολογημένα αποθεματικά παρελθόντων ετών. Η απόφαση είναι συμβατή με τον στόχο του νέου μετόχου για αυξημένη μερισματική απόδοση της Εθνικής Ασφαλιστικής την προσεχή τριετία, όπως είχε περιγραφεί στο επιχειρησιακό πλάνο που είχε υποβάλει η διοίκηση της εταιρείας και το οποίο προέβλεπε τη διανομή μερίσματος συνολικά 325 εκατ. ευρώ την τριετία 2022-2024 (170 εκατ. ευρώ το 2022, 80 εκατ. ευρώ το 2023 και 75 εκατ. ευρώ το 2024).

Με δεδομένο ότι για τη χρήση του 2021, κατά την οποία τα κέρδη προ φόρων της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώθηκαν σε 69,3 εκατ. ευρώ, δεν έχει προβλεφθεί μέρισμα, αλλά και ότι –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– το 2022 δεν θα διανεμηθεί μέρισμα λόγω της προσαρμογής στο λογιστικό πρότυπο (IFRS 17) που θα αυξήσει τις ανάγκες, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής προκρίνει τη διανομή μη φορολογημένων αποθεματικών παρελθόντων ετών. Το αίτημα έχει υποβληθεί προς γνωστοποίηση στην ΤτΕ, η οποία είναι ο αρμόδιος επόπτης μέσω της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Το αίτημα έχει υποβληθεί προς γνωστοποίηση στην ΤτΕ, η οποία είναι ο αρμόδιος επόπτης.

Να σημειωθεί ότι προκειμένου να επιτραπεί η διανομή μερίσματος παρελθόντων ετών, η Εθνική Ασφαλιστική προχώρησε με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 22 Απριλίου, στην πλήρη απόσβεση των λογιστικών ζημιών παρελθόντων χρήσεων ποσού 252,8 εκατ. ευρώ, με μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 254,8 εκατ. ευρώ και σε σχηματισμό ειδικού αποθεματικού 2 εκατ. ευρώ. Η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου έγινε με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 2,50 ευρώ σε 1,20 ευρώ, δηλαδή με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά 1,30 ευρώ. Ετσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαμορφώνεται σε 235,2 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 196.017.480 κοινές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 1,20 η κάθε μία.

Η Εθνική Ασφαλιστική τελεί υπό το νέο μετοχικό καθεστώς από τις 31 Μαρτίου 2022, οπότε και η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση ποσοστού 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, από την ΕΤΕ στο CVC Capital Partners’ Fund VII. H συναλλαγή προέβλεπε την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας στη θυγατρική της CVC, Ethniki Holdings Sàrl και την αγορά από την ΕΤΕ ποσοστού 9,99% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ethniki Holdings Sàrl. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με το CVC προέβλεπε ότι το τίμημα που θα κατέβαλε άμεσα ήταν 234 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 220 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα καταβληθούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε βάθος 5ετίας.

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική τοποθετείται από τις αρχές του νέου χρόνου ο Ρόμπερτ Γκάουτσι –προέρχεται από θυγατρική του ομίλου ΑΧΑ στην Τσεχία– αντικαθιστώντας τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο Σταύρο Κωνσταντά, ο οποίος τίθεται επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης στην ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή