Σημάδια επιβράδυνσης πληθωρισμού στη Βρετανία

Σημάδια επιβράδυνσης πληθωρισμού στη Βρετανία

Υποχώρησε στο 10,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από 11,1% τον Οκτώβριο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέχεια της θετικής έκπληξης για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη, ακολούθησε ακόμη μία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο δείκτης πληθωρισμού τον μήνα Νοέμβριο εμφάνισε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση, ερχόμενος να προσθέσει ακόμη μία ένδειξη ότι οι πιέσεις των τιμών έχουν πιθανώς κορυφωθεί στις χώρες του δυτικού κόσμου.

Συγκεκριμένα, στη χώρα ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 10,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από 11,1% τον Οκτώβριο.

Η ετήσια άνοδος ήταν κάτω από –την κατά συναίνεση εκτίμηση– 10,9% και από τις δικές μας προσδοκίες για 10,8%. Από μήνα σε μήνα, τώρα, οι τιμές αυξήθηκαν μόλις 0,4% – μια απότομη πτώση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, όταν το άλμα στο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών ώθησε τον δείκτη τιμών καταναλωτή προς τα πάνω κατά 2% και σε μηνιαία βάση. Ο βασικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν συγκαταλέγονται τα συχνά ασταθή συστατικά των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε στα επίπεδα του 6,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο από 6,5% τον Οκτώβριο.

Κατά συναίνεση οι αναλυτές δεν ανέμεναν καμία μεταβολή στον ετήσιο δείκτη του πληθωρισμού. Επιπροσθέτως, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% από 0,5% τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός, ο οποίος παρατηρείται στις τιμές των υπηρεσιών, διατηρήθηκε σταθερός στο 6,3% τον Νοέμβριο. Ο δε πληθωρισμός των τιμών των αγαθών μειώθηκε στο 14% σε ετήσια βάση από 14,8% τον μήνα Οκτώβριο.

Ισως, λοιπόν, να προσφέρεται ένα χριστουγεννιάτικο δώρο στην Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ). Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της τράπεζας φαίνονται έτοιμοι στη σημερινή συνεδρίασή τους να αυξήσουν το βασικό τραπεζικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ήτοι στο 3,5%. Κι ενώ η σοβαρή αποδυνάμωση του βασικού και του δομικού πληθωρισμού τον Νοέμβριο πιθανότατα δεν θα επηρεάσει την απόφασή τους, ωστόσο ενδυναμώνει την πρόβλεψή μας ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα προβεί σε περαιτέρω αυξήσεις μετά τη σημερινή της κίνηση.

Αν και υπάρχει κάποιος κίνδυνος οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να προχωρήσουν σε μια τελική αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου 2023, τα επιχειρήματα για κάτι τέτοιο εξασθενούν. Καθώς η νομισματική πολιτική λειτουργεί με καθυστέρηση, δεν γνωρίζουμε ακόμη τον πλήρη αντίκτυπο της αυστηρότερης πολιτικής της ΤτΑ μέχρι στιγμής.

Μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού και πάλι σήμερα, πιθανώς έχει νόημα για τα στελέχη της τράπεζας να αποστασιοποιηθούν για λίγο. Κι αυτό είναι αναγκαίο, έως ότου καταστεί σαφές εάν εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό υποκείμενο πρόβλημα πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν οι κύριες επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας εξανεμιστούν και οι αποπληθωριστικές δυνάμεις της ύφεσης και οι σκληρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν διαμορφώσει πλήρως τις πιέσεις στις τιμές.

Αν και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμένουν αβέβαιες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της συνεχιζόμενης ύφεσης και τις παγκόσμιες εξελίξεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, η ενισχυόμενη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός έχει πιθανώς κορυφωθεί μειώνει τον κίνδυνο οι κεντρικές τράπεζες να υποχρεωθούν να προχωρήσουν πολύ περισσότερο από όσο αρχικά σχεδίαζαν για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό.

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει, εν τέλει, ευνοϊκά στο να ανακάμψει η διάθεση για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων από τους παράγοντες των κεφαλαιαγορών.

* O κ. Κάλουμ Πίκερινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή