Σαμ Μπάνκμαν – Φράιντ: Στη φυλακή ο 30χρονος «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων

Σαμ Μπάνκμαν – Φράιντ: Στη φυλακή ο 30χρονος «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων

Ο Μπάνκμαν – Φράιντ προσπάθησε να ξεγελάσει τους πάντες, παριστάνοντας ότι ζούσε μια ζωή χωρίς πολυτέλειες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι επτά χιλιόμετρα είναι αρκετά για να αλλάξει όλη σου η ζωή; Για τον Σαμ Μπάνκμαν – Φράιντ, τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων είναι, καθώς από την πολυτελή του βίλα και την ξέφρενη ζωή που έκανε στις Μπαχάμες με τα κλεμμένα χρήματα των πελατών του, τώρα βρίσκεται στη φυλακή της χώρας της Καραϊβικής, στην οποία οι συνθήκες είναι άθλιες. Η απόσταση μεταξύ του πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών του Αλμπάνι στις Μπαχάμες μέχρι τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Φοξ Χιλ στην οποία βρίσκεται ο ιδρυτής της πλατφόρμας FTX, είναι σχετικά μικρή, ωστόσο πλέον η ζωή του είναι εντελώς διαφορετική, όπως περιγράφει η El Pais.

Ο 30χρονος ιδρυτής της FTX είχε ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσει πολυτελείς επαύλεις στις Μπαχάμες μαζί με άλλα στελέχη της εταιρείας. Ζούσε σε ένα μεγάλο ρετιρέ με τους εικοσάρηδες φίλους του, οι οποίοι ήταν επίσης στελέχη της εταιρείας. Οι γονείς του ζούσαν σε ένα άλλο σπίτι στο νησί, το οποίο αγοράστηκε με χρήματα της εταιρείας, ενώ είχαν αγοραστεί και άλλα πολλά σπίτια από τις περιουσίες των πελατών του. Ο Μπάνκμαν – Φράιντ δεν παραπλάνησε μόνο τους επενδυτές, τους δανειστές και τους πελάτες, αλλά προσπάθησε να ξεγελάσει τους πάντες παριστάνοντας ότι ζούσε μια μεσαία ζωή χωρίς πολυτέλειες, ώστε να μην κινήσει υποψίες για απάτη και πλουτισμό.

Οδηγούσε ένα Toyota Corolla, φορούσε ένα απλό μπλουζάκι κι ένα σορτς-φόρμα και άφηνε να εννοηθεί πως είναι αλτρουιστής, με μοναδικό σκοπό να δωρίζει τα εκατομμύριά του για καλό σκοπό.

Ο Μπάνκμαν – Φράιντ είχε κάνει πρακτική άσκηση στην επενδυτική εταιρεία Jane Street Capital όπου παρέμεινε για τρία χρόνια. Στη συνέχεια ίδρυσε την Alameda Research, μια επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα. Το επόμενο βήμα του ήταν να δημιουργήσει τη δική του πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων για να βοηθήσει μεγάλους και μικρούς επενδυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά. Εκανε το μεγάλο βήμα το 2019. Ιδρυσε την FTX στο Χονγκ Κονγκ. Η πλατφόρμα ανταλλαγής λειτούργησε αρκετά καλά, ήταν καλά σχεδιασμένη και είχε επιτυχία. Ωστόσο, δεν διέθετε εσωτερικούς ελέγχους και πρωτόκολλα διαχείρισης κινδύνου. Ετσι, όταν η αγορά κατέρρευσε αποκαλύφθηκε η απάτη δισεκατομμυρίων της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή