Άλμα εισροών ξένων κεφαλαίων για αγορά ακινήτων στο 9μηνο

Άλμα εισροών ξένων κεφαλαίων για αγορά ακινήτων στο 9μηνο

Aύξηση κατά 60,2%, σε ετήσια βάση, σε 1,277 δισ. ευρώ, καταγράφουν οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα κατά το φετινό εννεάμηνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aύξηση κατά 60,2%, σε ετήσια βάση, σε 1,277 δισ. ευρώ, καταγράφουν οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα κατά το φετινό εννεάμηνο. Πρόκειται για ιστορικά υψηλό επίπεδο, ξεπερνώντας ακόμα κι εκείνο του εννεαμήνου του 2019, όταν το ύψος των ξένων κεφαλαίων που εισήλθαν στην ελληνική αγορά ακινήτων είχε ανέλθει σε 1,03 δισ. ευρώ (και 1,45 δισ. ευρώ συνολικά στο έτος). Με βάση το παραπάνω στοιχείο, η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) σημειώνει ότι «η θετική πορεία του τουρισμού, η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η αύξηση των επενδύσεων από το εξωτερικό συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη δυναμική της αγοράς».

Παράλληλα, κατά το ίδιο διάστημα του εννεαμήνου, οι επενδύσεις σε κατοικίες σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 13,3%. Ωστόσο, ο ρυθμός της αύξησης ήταν αισθητά χαμηλότερος από τον αντίστοιχο περυσινό, όταν οι επενδύσεις είχαν καταγράψει άνοδο κατά 34,8%. Παράλληλα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες για την κατασκευή κατοικιών (ΙΟΒΕ) υποχώρησαν κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά συνολικά το φετινό 11μηνο (Ιανουάριος – Νοέμβριος) σημείωσαν αύξηση κατά 6,5%.

Αυξήθηκαν κατά 60,2%, σε 1,277 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας και το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όταν είχαν φτάσει σε 1,03 δισ.

Αυτή ακριβώς είναι και η τάση που διαπιστώνεται συνολικά στην αγορά ακινήτων, καθώς ναι μεν υπάρχει μια δυναμική, αλλά παράλληλα έχουν αρχίσει να παρατηρούνται και παράγοντες που γεννούν αβεβαιότητες. Για παράδειγμα, η ΤτΕ σημειώνει ότι «οι επιπτώσεις από τη σταδιακή αύξηση του κόστους των υλικών και της ενέργειας, την άνοδο των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις αποτυπώνονται ήδη στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και στην υποχώρηση των προσδοκιών για την πορεία της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας στη χώρα, αλλά και διεθνώς».

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ΤτΕ, το συνολικό ύψος των νέων στεγαστικών δανείων, παρότι καταγράφει άνοδο κατά το δεκάμηνο του 2022 (28,2%), παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων (γ΄ τρίμηνο 2022), παρατηρείται μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων επί δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο, έπειτα από δύο έτη συνεχούς καταγραφής αύξησης της ζήτησης (από το β΄ τρίμηνο του 2020). Οι δε τράπεζες αναφέρουν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το γενικό επίπεδο των επιτοκίων επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση στεγαστικών δανείων, αναμένουν δε ότι η μείωση της ζήτησης θα συνεχιστεί και το επόμενο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή