Γ. Στουρνάρας: Μήνυμα στα κόμματα ενόψει εκλογών

Γ. Στουρνάρας: Μήνυμα στα κόμματα ενόψει εκλογών

Μήνυμα Στουρνάρα προς τις πολιτικές δυνάμεις, ενόψει εκλογών, για διαφύλαξη όσων έχει κερδίσει η ελληνική οικονομία

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν την προεκλογική πλειοδοσία ώστε να μην υπονομευθεί η πρόοδος που επετεύχθη την τελευταία δεκαετία και να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία της Ελλάδας εκπέμπει μέσω της Ενδιάμεσης Εκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Οπως επισημαίνει μάλιστα, οι δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, είναι μεταξύ των βασικών κινδύνων με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία το 2023.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, «η υλοποίηση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων βάσει του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” καθώς και η διατήρηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και σταθερότητας μπορούν να καταστήσουν εφικτή την αναβάθμιση του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα κατά το επόμενο έτος. Αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό στόχο, ειδικά εν μέσω της αυστηροποίησης των νομισματικών συνθηκών και της επιδείνωσης των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, οι οποίες έχουν επιδράσει αυξητικά στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι το 2023 είναι χρονιά εθνικών εκλογών, απαιτείται σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υλοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής και να διαφυλαχθούν όσα έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία».

Γ. Στουρνάρας: Μήνυμα στα κόμματα ενόψει εκλογών-1

Αυτή η επισήμανση της ΤτΕ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το 2023 η οικονομική πολιτική θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σοβαρό δίλημμα μεταξύ μακροοικονομικής σταθεροποίησης και δημοσιονομικής βιωσιμότητας, και μάλιστα σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας. Καλείται αφενός να συμβάλει στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, και αφετέρου να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Η ΤτΕ εκτιμά πως το επόμενο έτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 1,5%, από 6,2% το 2022, με αυτή την «προσγείωση» της οικονομίας να αποδίδεται στην αναμενόμενη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και τη σημαντική υποχώρηση του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ και η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής σε πιο περιοριστική κατεύθυνση καθώς και η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να επιδράσουν συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα το 2023.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι μακροοικονομικές προβλέψεις χαρακτηρίζονται από αυξημένη αβεβαιότητα και κινδύνους. Ετσι, ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο σε περίπτωση:

α) Περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε εντονότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

β) Υψηλότερου και πιο παρατεταμένου πληθωρισμού, γεγονός που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερες αυξήσεις των ονομαστικών αμοιβών και θα έθετε έτσι σε κίνηση μια ανατροφοδοτούμενη άνοδο του πληθωρισμού.

γ) Νέου κύματος της πανδημίας.

δ) Χαμηλού ποσοστού απορρόφησης κονδυλίων της Ε.Ε.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 1,5% το 2023, από 6,2% το 2022.

ε) Εμφάνισης μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης μετά τη λήξη των μέτρων κρατικής στήριξης.

στ) Καθυστέρησης στον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της οικονομικής πολιτικής.

Παράλληλα, οι οξυνόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελούν επίσης κίνδυνο για την ελληνική οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Στουρνάρας συνιστά η οικονομική πολιτική να δώσει έμφαση στους ακόλουθους τομείς:

• Στην ανάσχεση μέρους των επιπτώσεων των πληθωριστικών πιέσεων στο εισόδημα των νοικοκυριών, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να στηριχθεί η κατανάλωση και να διατηρηθούν η αναπτυξιακή δυναμική και η κοινωνική συνοχή. Ωστόσο, όπως τονίζεται, η στήριξη θα πρέπει να είναι και στοχευμένη και προσωρινού χαρακτήρα ώστε να διατηρηθεί η περιοριστική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής. Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας η οποία επιτεύχθηκε την περίοδο πριν από την πανδημία με τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων έχει πρωταρχική σημασία για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, όπως επισημαίνεται.

• Στην υλοποίηση των επενδυτικών δράσεων που συνδέονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

• Στη διασφάλιση ότι οι εξελίξεις στο μισθολογικό κόστος θα διατηρήσουν τα οφέλη σε όρους ανταγωνιστικότητας που επιτεύχθηκαν την τελευταία δεκαετία. Στο πλαίσιο αυτό, η προβλεπόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό που προγραμματίζεται για το 2023 θα πρέπει να είναι τέτοια που να αντιστοιχεί στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας, ώστε να αποτραπεί μια φάση δευτερογενών πληθωριστικών πιέσεων, τροφοδοτούμενων από την άνοδο των μισθών.

• Στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας, αν και υποχωρεί σταθερά και σημαντικά τα τελευταία έτη, παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη.

• Στην επιτάχυνση της μετάβασης σε πράσινη ενέργεια και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο για μια κλιματικά βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια.

• Και τέλος, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος ώστε να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αναμφισβήτητα, η πορεία εξυγίανσης των τελευταίων ετών έχει συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των μεγεθών του τραπεζικού τομέα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδράσεις της ανόδου των επιτοκίων, οι προοπτικές για χαμηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η εντεινόμενη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, προειδοποιεί η ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή